Rich Piana nog steeds in coma

UPDATE: vandaag 25 augustus 2017 melden diverse bronnen dat Rich Piana is overleden.

Vorige week maandag werd Rich Piana in een medische coma gebracht nadat hij thuis in elkaar zakte. Volgens politieverslagen zouden er wit poeder en 20 flesjes testosteron zijn aangetroffen in zijn woning. 

“Rich Piana overleden”

Lui Marco, een bekende bodybuild vlogger, heeft afgelopen week een fucked up fout gemaakt door een vlog te delen waarin beweerd werd dat Rich Piana is overleden. Als je echt ge√Įnteresseerd bent in bodybuilding dat is het haast niet mogelijk dat je nooit een vlog van Lui Marco gezien hebt. Je kunt je dan ook voorstellen dat als Lui Marco zegt dat een populaire bodybuilder is overleden, veel mensen dit bericht zullen aannemen en/of overnemen.

Nee, Rich Piana is niet overleden, maar het gaat niet goed met hem. Vorige week werd hij in een medische coma gebracht.

Rich Piana overdosis?

Inmiddels zijn er wat zaken bevestigd en is er meer duidelijkheid. De 46-jarige Rich Piana is vorige week in een medisch coma gebracht nadat hij thuis in elkaar zakte in de badkamer terwijl zijn vriendin Chanel zijn haar aan het knippen was. Zij zou hem nog geprobeerd hebben op te vangen wat door zijn gewicht niet lukte. Tijdens zijn val zou hij met zijn hoofd ergens tegenaan gevallen zijn.

Inmiddels is uit politierapporten duidelijk geworden dat medische diensten reageerden op een mogelijke overdosis. Zijn vriendin zou door medewerkers van de alarm-lijn instructies zijn gegeven om hem te reanimeren, wat zij tevergeefs probeerde. Toen de hulpdiensten arriveerden zouden ze hem naloxon hebben toegediend, een middel dat gebruikt wordt bij een overdosis aan opiaten. In zijn huis zou naast 20 flesjes testosteron ook een wit poeder zijn aangetroffen met een credit card en een rietje. Zijn vriendin zou gemeld hebben dat hij in het verleden gekampt zou hebben met een verslaving aan opiaten maar dat ze dacht dat hij clean was.

Waarom de wereld Rich Piana nodig heeft

Het lijkt me vrij nutteloos en ongepast nu verder in te gaan op de aanleiding van zijn huidige toestand en bepaalde aannames te doen. Ongetwijfeld zullen velen klaar staan om hun oordeel te vellen over de openlijke gebruiker van alles dat het leven te bieden heeft om groter te worden en mogelijk meer. Dat is blijkbaar het risico van het verdien-model waar Rich Piana voor gekozen heeft; Eerlijkheid.

Toen ik een aantal jaar geleden schreef over bodybuilding als Olympische sport¬†was ik behoorlijk in de war door het onderwerp. Ik vond namelijk veel documentatie waaruit bleek dat er in het verleden serieuze stappen waren genomen om voor bodybuilding IOC-erkenning te verkrijgen. Dat hield onder andere in dat er anti-doping protocollen waren opgesteld die in overeenstemming waren met richtlijnen van de WADA (World Anti Doping Agency). ¬†Ik dacht steeds:”Is dit een grap?”.

Al decennia is er de lachwekkende¬†fa√ßade¬†van bodybuilding als een doping-vrije sport. Belachelijk natuurlijk, maar verwarrend genoeg voor de ge√Įnteresseerde beginneling. Al die pro bodybuilders die maar blijven beweren clean te zijn en dat jij ook zo groot zult worden als je maar je groenten eet en hun supplementen koopt. Daarom was het geluid van iemand als Rich Piana zo heerlijk verfrissend. Een insider die vertelde hoe de vork in de steel zit. Anabole stero√Įden, groeihormoon, synthol, you name it. No bull, keepin’ it real. Dat daar behoefte aan is, blijkt uit het feit dat Rich op fitness beurzen vaak een grotere attractie was dan mannen als bijvoorbeeld Phil Heath die sportief gezien veel meer bereikt hebben.

Begrijp me niet verkeerd. Als natural kon ik natuurlijk alleen maar hoofdschuddend kijken naar iemand als Rich. Het moge duidelijk zijn dat we andere keuzes hebben gemaakt in het leven. Maar vele anderen maken dezelfde keuzes als Rich Piana als het gaat om de offers die ze bereid zijn te maken om hun dromen te realiseren. Voor die mensen is het noodzakelijk iemand als Rich Piana te hebben. Voor een eerlijk woord van iemand die het allemaal meegemaakt heeft. Omdat het nogal verwarrend is als de top bodybuilders geen woord los laten over anabolen en je anders afhankelijk bent van Henkie uit de gym voor je informatie.

In de eerste plaats hoop ik voor vrienden en familie en natuurlijk Rich zelf hij hier toch nog goed uitkomt, hoewel het er slecht uitziet. Daarnaast hoop ik voor de wereld van bodybuilding dat zijn klokkenluider weer snel het ware woord moge verkondigen over de weg naar een gemuteerd lichaam.

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie