Roy Van Loon Nederlands kampioen Men’s Physique INBA

In april van dit jaar heb ik deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap Men’s Physique voor de INBA. Hier heb ik de titel Nederlands kampioen veroverd! Dit bekent dat ik Nederland mag vertegenwoordigen op het Wereld Kampioenschap in Tsjechië in juni dit jaar. Graag neem ik jullie mee naar het begin van mijn reis naar dit avontuur.

Roy van Loon

Vorige week maand ik een fotoshoot met Roy van Loon die onlangs het NK Bodybuilding van de INBA won in de klasse Men’s Physique. De INBA is een bond die wedstrijden organiseert voor natural bodybuilders.

Met zijn overwinning op het NK wist Roy zich te plaatsen. Ik vroeg hem zijn ervaringen op het NK en voorbereiding richting het WK met ons te delen.

Kenneth

About me

In mijn jeugd was ik altijd al sportief.Dit is er vanaf jongs af aan ingeprent door mijn ouders die zelf ook erg sportief aangelegd zijn. Ik heb gevoetbald vanaf mijn 7e tot mijn 21ste , daarnaast heb ik ook 3 jaar fanatiek aan kickboksen gedaan.

Op mijn 17e heb ik een eigen krachtstation gekocht voor thuis. Dit was een oude Kettler multistation en ik was meteen verkocht. Na een paar maanden kwam ik er echter wel achter dat ik hierin nog wel erg beperkt was in mijn oefeningen. Daarop heb ik mezelf ingeschreven bij een Basic Fit en toen is het echt begonnen.

Na 5 jaar trainen ben ik mezelf gaan oriënteren in de wedstrijden op het gebied van bodybuilding. Al snel kwam ik erachter dat ik ook op het podium wilde staan tussen deze krachtpatsers, maar ik had nog geen idee hoe dit allemaal in zijn werk ging.

Gezien mijn lichaamsbouw (smalle taille en brede schouders) heb ik ervoor gekozen om de klasse men’s physique te doen. Mijn eerste wedstrijd was de Enercup 2016 te Assen. De wedstrijd voorbereiding heb ik samen met mijn toenmalige coach van Hangar 17, Marcel Franken, gedaan. Maar man, man, wat heb ik mezelf verkeken op het klaarstomen van je lichaam op een wedstrijd.

Eerste bodybuild wedstrijd

Ik had wel verwacht dat het zwaar zou zijn, maar ik had geen rekening gehouden met het mentale aspect van de voorbereiding. Het was het gelukkig wel allemaal waard, want op de Enercup won ik mijn lengte klasse en mocht ik deelnemen aan B wedstrijden van de IFBB bond. Ik heb er toen voor gekozen om een jaartje door te trainen en in 2017 deel te nemen op de Open Rotterdamsche om zo een groter en beter fysiek neer te zetten.

Dit pakte helaas toch anders uit. Ondanks dat ik zeker verbeteringen had gemaakt ten opzichte van het jaar daarvoor werd ik uiteindelijk 6 in mijn lengte klasse. Wat betekende dat ik net geen A status zou krijgen. Ik was hier kapot van en de moed zakte me op dat moment wel in de schoenen. Gelukkig heb ik toen de draad weer op kunnen pakken en was ik meer gemotiveerd dan ooit om in 2018 wel mijn A status te behalen.

Eerste INBA NK

Op dat moment  kwam ik er echter achter dat de INBA ook een eerste wedstrijd in Nederland organiseerde. Voor mijzelf als natural atleet was dit natuurlijk een uitgelezen kans om mezelf te meten met de beste natural atleten van Nederland. Zo gezegd, zo gedaan en ben ik met een nieuwe coach Stijn Jansen van Inprogess-pt begonnen aan mijn wedstrijd voorbereiding. Voor de laatste 5 weken heb ik ook Steven van Oossanen ingeschakeld van Bell-coaching om mijn shape optimaal te krijgen.

Het trainingsschema wat ik gebruikt heb tijdens mijn voorbereiding is een upper/lower split. Waarbij ik 4x in de week de focus had op upperbody en 1x in de week op lowerbody, de overige dag gebruikte ik om mijn zwakkere punten aan te pakken en voor mij was dit voornamelijk borst en armen. Ik heb hiervoor gekozen, omdat ik het fijn vind om meerdere spiergroepen per trainingssessie te trainen om zo optimaal gebruik te kunnen maken van mijn kracht, zonder dat ik negatieve invloeden ervaar van eerder oefeningen in mijn kracht.

Mijn eetschema benader ik altijd als functioneel, ik ben geen moeilijke eter en vind veel lekker. Vandaar ook dat ik in mijn prep niet veel moeite heb met het voedsel dat ik moet eten. Met rijst, broccoli en kip maak je mij al gelukkig. Waar ik wel moeite mee heb gehad tijdens mijn wedstrijdvoorbereiding, was het honger gevoel. Dit is iets waar ik maar moeilijk aan kan wennen.

Game day!

Na een prep van 4 maanden was het weekend eindelijk daar.We vertrokken vrijdag in de middag naar het huisje dat we gehuurd hadden op korte afstand van de wedstrijdlocatie. Zo kon ik zo relaxed mogelijk de wedstrijd in gaan. Toen we aangekomen waren was het tijd om mijn eerst tan laag erop te zetten, want we moeten natuurlijk wel mooi bruin zijn op het podium.

Na een onrustige nacht was het eindelijk zaterdag, de DAG van de wedstrijd! Na de registratie om 10:00 uur was het lang wachten voordat ik het podium op mocht voor de vergelijkingsronde, ik was de laatste categorie en zou pas om 16:00 uur het podium betreden. Gelukkig was ons huisje dichtbij en kon ik teruggaan, zodat we daar mijn wedstrijd tan erop konden zetten. Nu was ik er echt helemaal klaar voor! Om 13:00 uur ging ik terug naar de wedstrijd om samen met mijn coach mijn shape te checken, alles was goed en ik mocht nog wat extra koolhydraten eten om zo vol en hard mogelijk op het podium te staan.

De wedstrijd liep iets uit, waardoor ik rond 16:30 uur op het podium geroepen werd. De vergelijkingsronde ging erg goed en ik zat bij de eerste call out! Dit betekent automatisch dat je bij de top 5 zit van de wedstrijd en dat je je individuele T-walk mag lopen in de avond.

Deze T-walks zouden pas rond 20:00 uur plaats vinden, dus nu moest ik weer een hele tijd wachten. Na veel liggen en zitten was het tijd om voor de laatste keer het podium te betreden voor de T-walks. Mijn T-walk ging perfect en ik was ervan overtuigd dat ik een goede kans zou maken op de titel Nederlands Kampioen. Als dan je naam omgeroepen wordt als nieuw Nederlands Kampioen dan gieren toch de emoties door je lichaam. Dit is echt een onbeschrijfelijk gevoel.

Op naar het WK in Tjechië

De beste 5 atleten van de hele wedstrijd kregen nog een extra prijs vanuit de INBA, zij zouden op kosten van de bond deel mogen nemen op het WK in Tsjechië en daar Nederland vertegenwoordigen in hun eigen klasse. Toen ik te horen kreeg dat ik bij deze 5 atleten hoorde, was het de spreekwoordelijke kers op de taart.

Na 2 dagen relaxen in de omgeving van Amsterdam met de nodige lekkere versnaperingen (Mac Donalds/Dunkin Donuts/chinees) en een fotoshoot met Kenneth, was het back to reality en full focus op het WK.

Samen met mijn coach hebben we een nieuw gameplan opgesteld en ben ik meteen weer doorgegaan in mijn prep. We hebben ervoor gekozen om niet te veel te veranderen ten opzichte van vorige keer, omdat dit prima gelopen is.

Ik ben inmiddels 4 weken uit van het WK en ik lig goed op schema. Mijn verwachtingen voor het WK zijn dan ook hooggespannen en mijn doel is om daar een top 3 notering neer te zetten. Als dit lukt, dan ga ik einde van dit jaar mee doen op de Natural Olympia in Las Vegas USA. Dit zou een droom zijn die uitkomt.

Graag zou ik jullie op de hoogte houden met mijn voorbereidingen naar het WK en mijn ervaring op het WK!

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie