natural bodybuilding

Verhaal van een natural bodybuilder

Natural bodybuilders lijken een uitstervend ras. Als je meer dan een decennium serieus traint voor spiermassa en hiervoor nog nooit anabolen hebt gebruikt, ben je een steeds zeldzamere verschijning. Ik ben dan ook blij met de verhalen van andere naturals ter motivatie. Zoals het verhaal van Rob Tuik, oud Nederlands Kampioen Natural Bodybuilding:

“Hoe ik ben begonnen met trainen”

Op mijn vijftiende zag ik een film die zich in een gevangenis afspeelde en de persoon waar het om ging  deed elke dag push ups en sit ups. Ik vond dat wel wat en  zo ben ik toen begonnen met “trainen”.

Tot mijn zeventiende  deed  ik aan turnen en een beetje aan vechtsporten. Een goede vriend van me deed op hoog niveau aan motortrail (behendigheidsport) en hij was al meerdere malen Nederlands kampioen geworden. Ik wilde eigenlijk ook iets vinden waar ik me helemaal in thuis zou voelen en waar ik ook op sportief gebied wat kon bereiken. Vanaf toen ben ik echt gaan trainen in een sportschool en ben ik er nooit meer mee gestopt. Ik train inmiddels 27 jaar en ik train nu thuis.

Het mooie van deze sport is dat het je houvast kan geven in moeilijke tijden en dat het me discipline heeft gebracht.  Ik was net een maand of 11 aan het trainen toen mijn oudste broer zelfmoord pleegde. Ik was toen 19 jaar. Een dag die ik nooit meer kan vergeten.  Mijn wereld stortte in, maar ik had gelukkig de kracht om te blijven trainen. Hier kon ik mijn gedachten kwijt raken en droomde ik weg en zag ik me ooit Nederlands kampioen natural  bodybuilding worden.

Sporten werd de rode draad in mijn leven en het zou er altijd voor me zijn. Ook in moeilijke tijden. Ik kon er op terug vallen. De keerzijde hiervan is dat in het begin alles moest wijken voor mijn sport.

Ik heb toen menig goede baan afgeslagen omdat ik toen dacht dat het mijn sport negatief zou beïnvloeden. Gelukkig zijn de scherpe randjes er nu  af en hanteer ik de gulden middenweg.

Waarom ik altijd Natural ben gebleven

rob tuikIk trainde toen vaak met een Belgisch kampioen powerliften. Een beer van een vent maar verschrikkelijk aardig. De sportschool waar ik toen in trainde en ook met name mijn trainingsmaat hebben mij sportvoedkundig goed opgevoed. Met andere woorden, zij waren sterk tegen het gebruik van  spierversterkende middelen. Ik heb dus  het geluk gehad om op sportief gebied tussen de juiste mensen opgegroeid te zijn. Ik zeg dit expliciet omdat veel jongeren überhaupt niet weten dat het ook zonder heel goed kan. Dat men uiteindelijk die keuze toch maakt om het wel te gebruiken, vind ik geen probleem zolang ze maar beseffen waar ze voor kiezen. Ik heb qua trainingsintensiteit en het afzien in de gym respect voor een ieder en laat ook eenieder in zijn waarde.

Eerste wedstrijd Natural Bodybuilding

Na 18 maanden trainen deed ik mijn eerste Natural wedstrijd van Fred Rombouts.  Mijn 2e wedstrijd was in het congresgebouw in Den Haag. Afgeladen vol met 2000 mensen. Wat een beleving zeg.

Het turnen en het beoefenen van andere sporten had al vroeg een goede basis gelegd. Ik ben 1,73 en mijn gewicht was toen rond de 67 á 70 kg. Ik had weliswaar niet veel massa, maar alles zat er op en er aan om het zomaar te zeggen en mijn symmetrie was mijn sterkste punt.

Uiteindelijk stond ik in mijn laatste wedstrijd  bij de junioren weer in een vol concertgebouw.

Wat een sfeer hing er in die zaal zeg. Ik voelde me die dag uitzonderlijk lekker en ik zat in een soort flow. Ik poseerde de sterren  van de hemel op Billy Ocean “when the going get’s tough”. (Ja, het was alweer een tijdje geleden)

 “Nederlands kampioen Natural Bodybuilding is geworden…”

Ik won mijn klasse. Ik had niet verwacht dat ik later die avond ook de overall klasse uiteindelijk  zou winnen. Ik zei toen tegen vrienden en kennissen dat ze al vast naar huis konden terug rijden want ze kwamen van ver. De pose down in de overall klasse was echt super en ik genoot met volle teugen.

Vlak voor de uitslag dacht ik in mijn gedachten aan mijn overleden broer en zei ”deze is voor jou  Gerry”.  Ik hoorde daarna  de woorden door heel het concertgebouw galmen “Nederlands kampioen Natural Body Building is geworden “ Rob Tuik”. Mooiste moment ooit in mijn leven.

Hierna mocht ik naar Amerika  voor een wedstrijd en werd ik 2e in mijn klasse. Wat een avontuur zeg en dat alleen maar omdat ik ooit een droom had.

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

3 reacties

 1. Sicco Heersink

  Leuke memoire. In welk jaar was deze wedstrijd? Was dit een Fred’s Natural ( onder NBBF vlag) of de NBFN?

  • Rob Tuik

   Hoi Sicco,
   Veel te late reactie maar ik zie het nu pas.
   Mijn Nederlands kampioenschap was in 1991 en dat was Fred’s Natural onder NBBF volgens mij.
   Helaas zijn deze wedstrijden nu uitgestorven. Ik had eigenlijk nog een keer mee willen doen.
   Verder is er eigenlijk niets veranderd in al die jaren. Ik train nog steeds net zo intensief.
   Bedankt voor je belangstelling.
   Groeten Rob

 2. Janet van der Niet

  Was dat de wedstrijd toen in Tiel in de agnietenhof? Ik zoek daar nl nog de videobeelden van die er toen gemaakt zijn . De mijne zijn verloren gegaan nl. Ik deed mijn eerste wedstrijd ook bij fred natural en gingen met een hele ploeg met de bus erna toe .
  Helaas weet ik ook geen jaartal meer of data ik deed ook mee aan de vrouwen competie toen
  Ben door omstandigheden alles een beetje verloren helaas zou het graag terg hebben!
  Heb toffe tijd gehad bij fred toendertijd

Plaats een reactie