Wat is bodybuilding

Bodybuilding is een bekend fenomeen dat feitelijk staat voor het creëren van het perfecte fysiek door het opbouwen van spiermassa en verbranden van lichaamsvet. De opbouw van deze spiermassa komt tot stand door de uitvoering van weerstandstraining. Deze weerstand stimuleren de spieren tot spiergroei en op die manier creëer je het perfecte fysiek.

Arnold Schwarzenegger maakte de sport bekend. Hij vergeleek het bodybuilden als het werk van een beeldhouwer. Waar de beeldhouwer extra klei of marmer gebruikt om zijn beeld te perfectioneren, is het bij een bodybuilder van belang dat je oefeningen doet die specifieke gebieden van het lichaam kunnen ontwikkelen.

Opkomst bodybuilding

Het bodybuilden is niet alleen populair geworden door Arnold Schwarzenegger. Voor zijn tijd genoot de sport al van enige belangstelling door namen als Larry Scott, Dave Draper, Reg Park en Mike Mentzer. De plek in Amerika waar bodybuilding groot werd is zonder twijfel het strand van Santa Monica, genaamd Venice Beach. Door de aanwezigheid van veel bekende bodybuilders op dit strand werd de naam omgedoopt naar Muscle Beach.

In Nederland is de bekendheid van het bodybuilden tot stand gekomen door namen als Roelly Winklaar, Ed van Amsterdam. Onlangs is Ed van Amsterdam helaas overleden aan de gevolgen van een hartstilstand.

Voor een uitgebreid verslag verwijzen we naar de artikelen “de geschiedenis van bodybuilding” en “Mr. Olympia, heden en verleden”.

Manier van trainen

Het doel is om de spieren telkens op een dusdanige wijze te prikkelen waardoor de spieren groter worden om de volgende keer dat ze weer aan de toegenomen prikkels worden blootgesteld, sterk genoeg zijn geworden. Daarin speelt voeding naast de training ook een zeer belangrijke rol. Bodybuilders zullen hiervoor vaak zo’n 8 tot 12 herhalingen van een bepaalde oefening doen. Powerlifters en strongman-deelnemers zullen vaak minder herhalingen doen met meer weerstand. Dit is dan minder gericht op spiermassa, maar meer op kracht

Voeding

De hoeveelheden calorieën die bodybuilders dagelijks consumeren liggen vele malen hoger dan de gewone sporter. Daarnaast is de verdeling van koolhydraten, vetten en eiwitten erg bepalend voor het uiteindelijke resultaat. Omdat veel bouwstoffen en brandstoffen niet alleen uit voeding gehaald kunnen worden, maken bodybuilders vaak gebruik van voedingssupplementen, zoals proteïne.

De kunst van bodybuilding is de juiste hoeveelheden en type voeding te eten om welk te groeien in spiermassa, maar zo min mogelijk in lichaamsvet (bulken). Vervolgens wordt er een periode geprobeerd het lichaamsvet te verlagen terwijl zoveel mogelijk spiermassa behouden wordt (cutten).

Anabolen en bodybuilding

Anabole steroïden, oftewel kortweg anabolen, zetten het lichaam ertoe om spieren sneller te laten groeien. Het stigma van bodybuilding is dat men er snel vanuit gaat dat beoefenaars anabolen gebruiken. In veel gevallen is dat inderdaad zo, maar het doet af aan de inspanningen van anderen die geen anabolen gebruiken. Overige informatie over anabolen en de werking daarvan vind je in de artikelen op deze website. Uiteraard hebben we ook voldoende artikelen over voedingssupplementen.

Plaats een reactie