Haal het Maximale uit Jouw Cardiotraining

Eigenlijk weet je best wel dat je cardio moet doen, maar de gedachte dat je een groot gedeelte van jouw avond zwetend op een machine moet doorbrengen, onder TL licht, terwijl je kijkt naar een saaie televisieshow, is niet echt aantrekkelijk.

Wij begrijpen dit wel, en daarom hebben we een lijst samengesteld met de 10 beste manieren om jouw cardiotraining zo tijdsefficiënt en effectief mogelijk te maken. Verwerk deze tips in jouw training en je bent minder tijd kwijt op de loopband en kun je meer tijd besteden op de bank.

10. Selecteer een cardiotraining activiteit waar je plezier in hebt

Haat je hardlopen, doe het dan niet, want dat is niet de beste manier om het beste uit jouw cardiotrainingen te halen.

Dat betekent niet dat je helemaal geen cardio moet doen. De beste manier om cardiotraining vol te houden is door een training te kiezen die jij echt leuk vindt om te doen.

Ben je bijvoorbeeld een zwemmer, of houd je van voetbal, doe die activiteiten dan een paar keer per week en verhoog de intensiteit waarmee je ze doet. Voor je het weet voelt het helemaal niet als een cardiotraining, en dat is één van de beste manieren om het meest uit jouw cardiotraining te halen.

9. Gebruik de juiste materialen

Welke cardio activiteit je ook kiest, zorg ervoor dat je de juiste materialen gebruikt. Het helpt je niet alleen om die activiteit goed te doen, het zorgt er ook voor dat je zo min mogelijk kans loopt op blessures, en het is één van de meest eenvoudige manieren om je cardiotraining te verbeteren.

Daarnaast kijk je waarschijnlijk uit naar het moment dat je die spullen gaat gebruiken – en, als je dat type bent, te showen – en het motiveert je om meer te doen.

Ben je een hardloper, investeer dan bijvoorbeeld in de beste hardloopschoenen en sporthorloges die je kunt betalen. Ben je roeier, koop dan een coole set nieuwe roeihandschoenen.

8. Wees voorbereid

Wanneer je drie keer per week, 30 minuten per keer, op de hometrainer trainen, maar heb je het geduld niet om nergens heen te fietsen, zorg er dan voor dat je afleiding hebt terwijl je je best aan het doen bent.

Zet bijvoorbeeld de beste trainingsmuziek, een spannend boek of een stel goede podcasts op je MP3 speler, en neem deze mee naar je training. Muziek helpt je te motiveren, en gebruik je het goed, dan is dit één van de beste manieren om het maximale uit je cardiotraining te halen.

Daarbij komt dat de tijd vliegt wanneer je de juiste muziek op hebt staan, zodat jouw trainingen over lijken te zijn voor ze beginnen.

7. Doe ook eens wat anders

Ben je snel verveeld wanneer je een half uur op dezelfde machine bezig bent, dan kun je twee of drie machines achter elkaar gebruiken, tien tot vijftien minuten per machine. Op die manier krijg je de kans niet om je te vervelen.

Daarnaast krijgt je lichaam zo niet de kans om zich aan te passen aan een bepaalde training, en verbrandt zo meer calorieën, en dat is toch de reden waarom je het maximale uit je cardiotraining wilt halen.

6. Stop je cardiotraining er stiekem tussen

Heb je echt de pest aan cardiotraining, maar train je wel regelmatig met gewichten, probeer dan stiekem een paar minuten cardio tussen je sets door te doen. Je kunt bijvoorbeeld proberen om een sprintje te trekken tussen elke set bench presses.

Het is moeilijk en zwaar, maar het geeft je een uitstekende cardiotraining, en het is voorbij voor je het weet. Veel atleten zweren bij deze methode.

5. Let op je houding

Het gebruiken van de juiste houding is niet alleen belangrijk om blessures te vermijden, het helpt je ook om zo veel mogelijk calorieën te verbranden.

Gebruik je bijvoorbeeld de roeimachine, maar neem je niet de moeite om je benen, torso en armen helemaal te strekken, dan verbruik je waarschijnlijk minder calorieën dan je zou kunnen.

4. Gebruik je hele lichaam

Wanneer je niet meer dan 20 minuten aan je cardiotraining kunt besteden, zorg er dan voor dat je een oefening doet waarbij je je hele lichaam gebruikt en die de meeste calorieën verbrandt.

In die 20 minuten kun je bijvoorbeeld maar 200 calorieën verbranden door te trainen op de recumbent bike (half liggende hometrainer), maar je kunt ook, met wat meer inzet, 300 calorieën verbranden op de loopband.

Elke activiteit waarbij je rechtop moet staan zonder ondersteuning, zoals hardlopen, betrekt ook je buikspieren en rugspieren bij de trainen, terwijl deze spieren helemaal niets hoeven te doen wanneer je comfortabel op de fiets zit. In dit opzicht is de crosstrainer echt fantastisch, omdat deze al je grote spiergroepen aan het werk zet.

3. Duik in je vetreserves

Dit is niet voor diegenen die snel zwaarder willen worden, maar voor diegenen die overtollige pondjes kwijt willen raken.

Ben je ècht geïnteresseerd om je vetreserves te verminderen, dan is het heel goed om je cardiotraining te doen wanneer je wakker wordt, op lege maag, of vlak na je gewichtstraining, waarbij je lichaam het meeste van de direct voorradige energie heeft opgebruikt.

Op deze manier wordt je lichaam gedwongen om diep in de vetreserves te duiken om je door je cardiotraining heen  te helpen.

Het is zwaar, maar het werkt. Probeer het eens.

2. Wacht een uur voor je gaat eten

Ook dit is niet voor diegenen die snel zwaarder willen worden.

Wacht precies een uur na je cardiotraining voor je gaat eten. Dit geeft je lichaam de tijd om meer calorieën te verbranden tijdens de periode meteen na je cardiotraining, wanneer je hartslag hoger is dan normaal (waardoor je meer calorieën verbrandt).

1. Houd je hartslag in de gaten

Je hebt het waarschijnlijk al zo vaak gehoord dat het zo langzamerhand wel duidelijk zal zijn, maar doe je je cardiotraining niet binnen je doel hartslag zone, dan zul je ook niet de beste cardiovasculaire- en vetverbrandingsvoordelen halen uit je training.

Je bepaalt je doelhartslag door je leeftijd van 220 af te trekken; dat is je maximale hartslag. Er wordt aangeraden om te beginnen op ongeveer 70% van je doelhartslag zone wanneer je begint met trainen.

Ben je bijvoorbeeld 30 jaar, dan is je maximale hartslag 190 slagen per minuut. Train je op 70% daarvan, zit je op ongeveer 133 slagen per minuut (190 x 0.7). Verbetert je conditie, dan kun je dat getal omhoog brengen naar 161 slagen per minuut.

Een snelle manier om je hartslag te bepalen wanneer je aan het trainen bent, is je hartslag in je pols gedurende tien seconden te tellen en dat getal met 6 te vermenigvuldigen.

Geen excuses meer

Nu je weet hoe je elke minuut van je cardiotraining laat tellen, heb je ook geen excuses meer om het niet te doen. Zet het bovenaan je prioriteitenlijst en kijk hoe je buikomvang verminderd.

Plaats een reactie