Roeien op een roeiapparaat

Wanneer je in de sportschool aan cardiotraining wit doen dan heb je daar verschillende cardio toestellen voor, zoals de loopband, crosstrainer, step apparaat en het roeiapparaat. Deze laatste is wellicht het minst populaire van het rijtje, maar daarom niet minder effectief. Immers, met het roeien train je niet alleen je conditie maar gebruik je ook je spieren in je rug, armen en benen. Dit kan bijdragen aan het versterken van je spieren en tegelijkertijd het verbeteren van je conditie en vetverbranding. Hoe effectief het roeiapparaat is lees je hier.

Roeien op een roeiapparaat

Feitelijk simuleer je met het roeiapparaat het echte roeien op het water. Het roeiapparaat bestaat uit een zitvlak en een plateau voor je voeten. Met je benen duw je jezelf af op dit plateau en met je armen trek je vervolgens het handvat naar je toe en voila: je bent aan het roeien. Vaak kun je op het apparaat zelf een programma instellen of de intensiteit bepalen. Wanneer je de intensiteit verhoogd, wordt het logischerwijs zwaarder om het handvat naar je toe te trekken en zul je meer moeite moeten doen met je armen en benen om de beweging uit te voeren. Afhankelijk van je eigen niveau kun je dit instellen of ervoor kiezen voor een trainingsprogramma te volgen.

Soorten roeiapparaten

Door de jaren heen zijn er meerdere soorten roeiapparaten ontwikkeld, die allemaal het daadwerkelijke roeien op het water trachten na te bootsen. Wist je dat het concept van de roeiapparaten al stamt uit het begin van de jaren rond 1900? In de sportschool kom je het roeiapparaat sinds de jaren 80 tegen. In eerste instantie werden deze apparaten ontwikkeld om de wedstrijd roeiers de mogelijkheid te bieden om te trainen, maar door de toenemende populariteit van deze toestellen werd het roeiapparaat beschikbaar voor iedereen.

De roeiapparaten die je tegenwoordig in de sportschool tegenkomt zijn veelal lucht-magnetisch of werken met hydrolische zuigers. Veel oudere modellen werken met water als weerstandsfactor of gebruiken magneten of lucht.

Afvallen met roeien

Je kunt het roeiapparaat gebruiken wanneer je gewicht wilt verliezen en wilt afvallen. Met het apparaat kun je aardig wat calorieen verbranden wat tot een calorietekort kan leiden en waarmee je gewicht gaat verliezen. Naast het trainen op een roeiapparaat is de factor voeding ook van belang wanneer je wilt afvallen. Zo dien je niet meer calorieen binnen te krijgen dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Doe je dat wel dan zul je aankomen. Eet je minder calorieen dan je behoefte dan val je af. Een eenvoudige manier om de inname van calorieen te beperken is door eiwitshakes te nemen. De eiwitten in deze shakes helpen je om spiermassa te behouden en geven je een verzadigd gevoel over een langere periode. Door het behoud van de spieren blijft het verbruik van je lichaam hoger, want je spieren gebruiken energie in ruststand en doordat je over een langere periode geen honger hebt ga je minder eten.

Welke spieren train je met het roeien

Zoals we in de inleiding al aangaven, train je met het roeien een groot deel van je boven en onderlichaam. Zo werken je armen om het handvat naar je toe te trekken. Hierbij gebruik je ook je rugspieren en tot slot gebruik je je benen om jezelf af te zetten. Maar laten we deze spieren eens op een rijtje zetten:

Rugspieren

Een van de grootste spiergroepen van het bovenlichaam zijn de rugspieren. Deze spiergroep wordt het meest aangesproken bij het roeien en deze spieren werken daarom ook het hardste wanneer je gaat trainen op een roeiapparaat. Wil je trouwens een brede rug ontwikkelen? Verwacht niet dat je dat met roeien gaat krijgen. Je kunt de spieren in je rug beter trainen met de seated row oefening, waar je het gewicht dusdanig instelt waardoor je niet meer dan 8 tot 12 herhalingen gecontroleerd kunt uitvoeren.

Spiergroei ontstaat bij voldoende weerstand (progressive overload) en hypertrofie. Helaas realiseer je dat niet wanneer je een half uurtje plaats neemt op een roei apparaat. Je verbrandt er wel een hele hoop calorieën door. Dit kan het roeien weer interessant maken voor wanneer je wilt droogtrainen of wanneer je niet in staat bent om op andere apparaten te trainen door bijvoorbeeld knie klachten.

Schouder spieren

Naast de rugspieren in het bovenlichaam worden bij het roeien ook de schouder spieren aangesproken. Wanneer je de armen naar voren uitstrekt worden deze spieren voornamelijk aangesproken. Dit noemen we de excentrische fase, ook wel negatieve fase, van de oefening genoemd. Wanneer je de armen weer naar je toe trekt en weer de rugspieren gebruikt noemen we dit de concentrische fase.

Beenspieren

De spieren in je benen worden aangesproken wanneer je jezelf afzet op het plateau. De beenspieren zijn de grootste spiergroepen in je lichaam en bestaan uit de quadriceps aan de voorkant en de hamstrings aan de achterkant. Deze spieren worden zowel aan de voorkant als aan de achterkant gebruikt wanneer je je afzet en je benen uitstrekt. Wanneer je helemaal terug bent naar de beginpositie en je knieen vanuit een gebogen positie uitstrekt gebruik je de bilspieren, ook wel de gluteus maximus.

Buikspieren

Tot slot houden de buikspieren aan de voorkant en zijkant je bovenlichaam overeind en in balans. Je hele core werkt mee tijdens het roeien dus ook de spieren in je onderrug vormen een belangrijk deel van deze oefening.

Voordelen roeiapparaat

• Vrij eenvoudig uit te voeren
• Vanaf elk niveau kun je roeien
• Erg goed om conditie te trainen en calorieën te verbarnden
• Er worden veel spieren aangesproken tijdens de oefening
• Je traint zowel het bovenlichaam als onderlichaam
• Weinig kans op blessures
• Je kunt ook thuis roeien, tijdens het tv kijken of muziek luisteren

Roeiapparaat instellen

1. Je begint op het roeiapparaat door je voeten te plaatsen op het plateu. Zorg ervoor dat je je voeten goed vastmaakt.
2. Houd vervolgens het handvat vast met 2 handen en trek deze naar je toe.
3. Houd je rug recht overeind bij het naar je toe trekken van het handvat. Strek je armen en duw je benen van je af, waardoor je jezelf afzet.
4. Je trekt het handvat tot aan je borst en gaat vervolgens gecontroleerd terug naar de beginhouding, waardoor je je knieen buigt. Dit herhaal je gedurende het programma of aantal minuten dat je wil

13 reacties

 1. Mia Slot

  welk ,roe apperaat zijn goed voor zeventigjarige,
  graag antwoord.

 2. roeivereniging blowing up

  De scalamentis is geschikt vanaf het 71e levensjaar, aangezien berichtje vanaf dec 2014 is, kunt u er met uitstekend resultaat er mee voor de dag komen, dus laat de dagen hoogtij vieren!

 3. Sporter30

  Ik wil een waterrower kopen en elke dag trainen want ik moet flink afvallen. Hoe vaak per week kan je trainen op zo een roeimachine?

  heeft iemand misschien een training schema ?

  • Richard

   Om af te vallen MOET je 30minuten lang roeien, dit doe je op een tempo dat je die 30min goed kan volhouden.
   Zorg ervoor dat je de uitvoering goed doet!

   1 dag roeien en dan 1 dag rust.
   Uiteindelijk kan dit omhoog gaan door 2 dagen roeien en 1 dag rust.

   Afvallen? Onthou dat bij het afvallen 30% door sporten is en 70% door het eten aan te passen, denk hierbij dus aan minder Vetten, Suikers en koolhydraten.

  • Camil Huegen

   Hoi Sporter30,

   Ik heb eigenlijk dezelfde vraag, heb je hem al aangeschaft? Hoe vergaat het trainen jou?

   Sinds vandaag heb ik ook een waterrower, heb jij al een trainingsschema?

   Mvg Camil

 4. kitty

  ik heb een roei apparaat tweedehands gekocht maar ik ben het boekje kwijt mijn vraag hoe stel je hem in als je meer kracht wil

 5. Thijs Wieringa

  Is zo’n roeiapparaat ook geschikt voor kinderen die nog in ‘de groei’ zijn?

  • peter onsea

   Het artikel heft het over oefeningen met gewichten(bv seated row). Hierbij worden weinih repetities uitgevoerd. Helemaal anders dan een roeitoestel(weinig weerstand, veel reps)

 6. Richard

  Mijn schouders staan naar voren,kan ik dit door roeien verminderen?

  • Kenneth Nwosu

   Hoi Richard,

   Dat hangt af van de reden waarom ze naar voren staan. Als dit, zoals in veel gevallen, wordt veroorzaakt door je houding dan kan je daarin ook beter de oplossing zoeken. Het doen van oefeningen voor de rug, trapezius en achterkant schouders kan natuurlijk wel helpen om een eventuele onbalans tussen de rugspieren en borstspieren te verbeteren. Deze kan door training veroorzaakt worden, maar ook weer eerder door een verkeerde houding. Een uur rug trainen in de week, weegt niet op tegen dagelijks een paar uur in de verkeerde houding te zitten/staan.

   Met andere woorden: Als het komt door de training dan kan je dit ook met training oplossen, meer rug en achterkant schouders trainen en minder borst. Komt het door de houding dan ligt hier ook de oplossing. Dat laatste blijft lastig, vooral als je achter een pc werkt bijvoorbeeld. Help je zelf zoveel mogelijk met de juiste zit positie, afstand tov pc en dergelijke. Geen quick fix, maar wel de oplossing.

   mvgr
   Kenneth

 7. Mandy

  Erg handig! Ik heb een thuis roeitrainer en werkt echt goed! Voor afvallen en spieren kweken! Heerlijk met de tv als afleiding.

 8. Marga Lieshout

  helpt het ook tegen slappe bovenarmen? de kipfilets?

Plaats een reactie