Innameschema creatine

Creatine is op de eiwitshakes na, het voedingssupplement dat het meeste wordt gebruikt door topsporters. Het is meteen ook het supplement waar de meeste onderzoeken naar uitgevoerd zijn. Voor ons voldoende reden om hier een artikel aan te wijden, waarin we wat dieper ingaan op de werking van creatine, welke bijwerkingen je kan verwachten en wat een veilig innameschema is.

Wat doet creatine

Creatine is een supplement dat kan bijdragen aan meer energie in de spiercellen. Dit wordt gerealiseerd door meer ATP, oftewel adenosine tri fosfaat in de spieren te krijgen. In de spieren wordt ATP gebruikt als energiebron, dat bij het vrijkomen van de energie omgezet wordt in ADP, oftewel adenosine di fosfaat. Suppletie met creatine zorgt ervoor dat de ADP weer wordt omgezet naar ATP. Dit kan resulteren in meer kracht, meer spiermassa en meer energie tijdens sportieve activiteiten.

Innameschema creatine

Om creatine op een veilige manier te gebruiken is het aan te raden om dit te doen via een innameschema. Een foutief gebruik van dit supplement kan leiden tot wellicht minder goede resultaten, dus vandaar dit innameschema.

Lees ook het artikel: Creatine laden of niet

Allereerst is een periode van het laden van de creatine niet nodig, maar wel aan te bevelen. De laadfase is een gedachte die er vanuit gaat dat de creatine in de spieren gedurende een week moet ‘laden’ door een hogere dosis te nemen in deze eerste week. Verschillende onderzoeken tonen aan dat deze laadfase niet nodig is, omdat je met een reguliere dosering de creatine hoeveelheden in de spieren ook wel verzadigd.

Het neemt alleen wat meer tijd in om dit verzadigingspunt te bereiken.

 • Zoals gezegd is een laadfase niet nodig, maar wel aan te raden. Daarom beginnen we de eerste week met een laadfase van ongeveer 10 gram per dag. Doe dit de eerste 5 tot 7 dagen.
 • Neem de creatine dagelijks op dezelfde tijdstippen. Dus begin je in de ochtend met 10 gram creatine, blijf dit dan ook elke ochtend doen. Overigens maakt het niet uit op welke tijdstippen je creatine inneemt.
 • Op trainingsdagen neem je creatine direct na je training. Dit zorgt ervoor dat de creatine beter wordt opgenomen in de spiercellen.
 • Op niet trainingsdagen neem je dus de creatine op de tijdstippen waarop je bent begonnen.
 • Na de eerste week, ga je over van 10 gram creatine per dag naar ongeveer 5 gram per dag. Als het goed is zul je na de eerste week merken dat je een stuk sterker bent.
 • Dit doe je voor een periode van 2 tot 3 maanden. Wanneer je stopt met creatine, dien je dezelfde periode in te lassen waarbij je geen creatine neemt.

Bijwerkingen creatine

In de opening van dit artikel beschreven we de populariteit van dit supplement. Daarbij zijn er ook veel onderzoeken uitgevoerd naar creatine. Uit deze onderzoeken is gebleken dat creatine veilig is voor gezonde mensen. Er is in een onderzoek dat 2 jaar duurde zelfs geconcludeerd dat creatine veilig is voor mensen met de Ziekte van Parkinson. Deze mensen kregen dagelijks 4 gram creatine toegediend en hier zijn gedurende het onderzoek geen bijwerkingen geconstateerd. Er moet wel opgemerkt worden dat creatine in sommige gevallen kan leiden tot maag en darmklachten.
Wat we vaak horen is dat creatine schadelijk kan zijn voor de nieren. Dat is deels waar omdat creatine wordt afgebroken tot de afvalstof creatinine, maar als je de richtlijnen aanhoudt dan hoef je je geen zorgen te maken over eventuele nierbeschadigingen.

Lees ook het artikel: Langdurig creatine gebruik 

Werkt creatine voor iedereen

Er zijn gevallen bekend van mensen die creatine gebruiken, maar de effecten hiervan niet merken. Een zeer kleine groep van sporters kan de spiercellen niet verzadigen met creatine, ook niet indien de oplaadfase verlengd wordt.

Vocht vasthouden

Wanneer je de hoeveelheid creatine in de spiercellen verhoogd ontstaat er een disbalans in de osmose. Om dit weer terug in balans te brengen nemen de cellen meer vocht op wat kan leiden tot een gewichtstoename van 2 tot 2,5 kilo. Hierdoor oog je vaak ook iets voller en papperig, maar deze effecten verdwijnen wanneer je stopt met de suppletie van creatine.

Creatine en hypertrofie

Een andere eigenschap die kan zorgen tot meer spiergroei door het toedienen van creatine is dat creatine kan bijdragen aan de toename van de groei van de spiercellen, ook wel bekend als hypertrofie. Dit doet creatine vanwege haar anti-katabolisch effect, want het zorgt ervoor dat er minder proteine afgebroken wordt tijdens de trainingen en verhoogt het het IGF-1 hormoon in de spieren.

Verzadigingspunt

In de oplaadfase realiseer je feitelijk het verzadigingspunt van creatine in de spieren. Dit verzadigingspunt verschilt per persoon, want het is afhankelijk van de hoeveelheid creatine dat al aanwezig is in het lichaam. Immers, creatine zit ook in ons voedsel, zoals vlees en vis en is daarom al aanwezig bij veel mensen in hun lichaam. Vegetariers hebben lagere creatine waardes en hebben dus een langere oplaadfase dan mensen die wel vlees eten. Het heeft overigens geen zin om meer creatine toe te dienen dan je verzadigingspunt. Het lichaam kan niet meer dan 25 tot 35 procent van het normale niveau van de aanwezige creatine in de spieren aan.

12 reacties

 1. Koen

  Erg interessant artikel. Was al een tijdje op zoek naar een artikel met een innameschema voor creatine.

   • Personal Trainer

    Graag gedaan!

  • maxim

   10gram is veel te veel, 3-5 gram is meer dan voldoende als je minder dan 90 kg weegt.

 2. Erwin

  Hoe kan ik 10 gram creatine het beste meten zonder weegschaaltje? Is het handig met een klein lepeltje? 1 schepje genoeg zeg maar.

 3. Personal Trainer

  Dag Erwin,

  Hierbij een aantal richtlijnen:

  1 theelepel = 4,5 gram
  1 eetlepel = 12 gram
  1 dessertlepel = 8 gram

  Dit zijn grammen per afgestreken lepel

  • Nick

   Ik help jullie even uit je droom maar een lepel zegt niks over t gewicht want t gaat om de dikte van het poeder dat kan variëren per welke soort je gebruikt ik betwijfel of een theelepel 4.5 gram is aangezien ik een creatine mono gebruik van my protein daar zit een schepje bij die veel meer inhoud heeft dan een thee lepel en als ik dat na weeg is het maar 2-3 gram..

 4. nigel

  beste personal trainer,

  ik ben 14 jaar oud en ga dit ook gebruiken, geld dit dan ook voor mij om per dag een week lang 10 gram in te nemen en daarna 5 gram.
  het lijkt me dan ook logischer klinken als je creatine inneemt voor de training dat je meer energie krijgt maar ik zal het na de training innemen

  • Sam

   Ik weet natuurlijk niet hoe ver je al in ontwikkeling zit van je spieren maar het wordt wel afgeraden onder de 18. Ik ben geen personal trainer by no means maar train nog lekker 2 jaar door joh de resultaten komen vanzelf!

 5. William

  Prima site met goede informatie;

  Vraag: Hoelang kun je creatine onafgebroken gebruiken?

 6. Dave

  Graag zou ik een stukje uitleg willen als het kan over de volgende zin, als het mogelijk is.
  Ik hoop dat ik hier een uitleg over kan krijgen.

  Gr Dave.

  Wanneer je stopt met creatine, dien je dezelfde periode in te lassen waarbij je geen creatine neemt.

  • Kenneth Nwosu

   Beste Dave,

   De volgende uitleg hierover geeft Bas Maas in zijn artikel over de misverstanden rondom creatine:

   In het onderzoek van Derave et al. 2003 is de lange termijn effectiviteit van creatine onderzocht. Zij vonden aanwijzingen dat het verhoogde creatine-niveau in de spieren mogelijk niet gehandhaafd blijft en (gedeeltelijk) terugvalt na 2 tot 3 maanden [2].

   Vanuit dit oogpunt is het wel aan te raden om te stoppen met het gebruik van creatine na 3 maanden. Blijf je langer doorgaan dan is de kans aanwezig dat je creatine neemt terwijl het in mindere mate leidt tot een verhoogd creatineniveau. De aanbevolen duur voor een rustperiode is zo’n 4 tot 6 weken. Dit is namelijk veelal de duur van een uitwas periode in cross-overstudies.

   mvgr
   Kenneth

Plaats een reactie