Whey Proteine

Whey proteine is de ultieme bron van eiwitten. Het bevat de hoogste kwaliteit proteinen die er maar mogelijk zijn en zijn rijk aan branched chain amino acids, oftewel BCAA. Whey proteine bevat de hoogste concentratie BCAA.

Wat is whey proteine

Whey proteine is 1 van de 2 eiwitten die afkomstig zijn uit melk. De andere is caseine eiwit. Het wordt verkregen uit het process wanneer van koeiemelk kaas wordt gemaakt. Wanneer er van melk kaas wordt gemaakt is whey eiwit een bijproduct.

Welke voeding bevat whey proteine

Er is niet echt voeding dat alleen deze eiwitten bevat. Natuurlijk zijn er voedingssupplementen met whey proteine, zoals eiwitpoeder, proteine repen en proteine drankjes. Er zijn veel voedingsmiddelen die hoge concentraties eiwitten bevatten. De meest voorkomende voedingsmiddelen zijn:

  • Mager Rood vlees
  • Kip of Kalkoen
  • Vis
  • Eieren
  • Kaas

Welke soorten Whey Proteine zijn er

De belangrijkse vormen van zijn: whey proteine concentraat en whey proteine isolaat. Concentraat is laag in vet en heeft een hoog biologisch niveau van 75% pure proteine. Whey proteine isolaat is whey in zijn puurste vorm. Isolaat wordt verwerkt om vetten en lactose te elimineren. Whey proteine isolaat heeft een biologisch niveau van 90% pure proteine.

Whey proteine supplementen zijn onder te verdelen in 3 groepen. Whey proteine isolaat, whey proteine concentraat en whey proteine mix.

Whey proteine concentraat poeders zijn de goedkoopste eiwitten maar hebben de hoogste hoeveelheid vet en lactose. Whey proteine isolaat poeders hebben de hoogste hoeveelheid eiwitten per dosering en letterlijk geen koolhydraten, lactose en vet. Dit zijn de betere, maar ook duurdere eiwitten. En tot slot de whey mix. Dit zijn de meest bekende whey proteines. Zoals de naam al aangeeft, deze producten combineren de whey proteine isolaat met andere producten, zoals glutamine en BCAA’s, om op die manier een gecombineerd product te maken.

Wat doet whey proteine

Whey is verreweg de beste vorm van eiwit. Het voorziet het lichaam van de perfecte aminozuren die je lichaam nodig heeft voor spiergroei, kracht en herstel. Bodybuilders en sporters kennen allemaal het belang van goede whey proteine supplementen om groei, kracht en herstel te bevorderen.
Whey eiwitten worden eveneens erg goed opgenomen door het lichaam, waardoor het op die plekken komt waar het ook het hardst nodig is. Whey supplementen spelen een grote rol na je training, wanneer je lichaam in een catabolische staat verkeert en snel een injectie aan eiwitten nodig heeft.
Naast de goede eigenschappen ten behoeve van spiergroei en herstel is whey eiwit ook een erg goede antioxidant dat je weerstand weet te vergroten. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatig innemen van whey proteine een beter immuunsysteem bewerkstelligt.

Effecten van whey proteine

  • Toename in droge spiermassa
  • Korter herstel en snellere spiergroei
  • Minder spierafbraak na je training
  • Verhoogd metabolisme

Voor wie zijn Whey Proteine supplementen geschikt

Deze eiwitten zijn van oudsher een supplementen die worden gebruikt door bodybuilders, athleten en sporters. De voornaamste reden is dat whey eiwitten de spiergroei bevorderen. Maar vanwege wetenschappelijke studies worden whey eiwitten nu ook bij andere doelgroepen gebruikt met andere doeleinden. Een aantal van die doeleinden zijn: gewichtsverlies, behandeling van kanker, wondherstel en bij ouderen. Feitelijk kan iedereen een voordeel halen uit proteine supplementen. Degenen die het meeste resultaat halen uit een verhoogd eiwitinname zijn:

1. Bodybuilders
2. Athleten
3. Mensen die willen afvallen
4. Beginners met fitness en krachttraining
5. Vegetariers
6. Team sporters

Heeft Whey bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen voor whey eiwitten en whey proteins. Mensen met een allergie voor melkproducten kunnen beter eerst de huisarts raadplegen voordat ze beginnen met whey supplementen.

Plaats een reactie