Raspberry Ketones

Het is weer zover. Het nieuwe jaar is begonnen en zoals ieder jaar nemen velen zich voor nu niet te wachten tot de lente om in shape te komen. Het verbaasde dan ook niet toen ik vorige week door een vriend gevraagd werd wat ik vond van Raspberry Ketones, een product dat steeds vaker gehyped wordt als dé fatburner.

Wat zijn Raspberry Ketones?

Raspberry Ketones, scheikundige naam¬†4-(4′-hydroxyfenyl)butaan-2-on,¬†zijn het onderdeel van frambozen die zorgen voor de geur. Behalve in frambozen komen ze ook voor in cranberries (type veenbes) en zwarte bessen (1). Raspberry Ketones worden vaak gebruikt in de cosmetische en voedingsindustrie als geurstof.¬†In de natuur komen Raspberry Ketones echter slechts in kleine hoeveelheden voor. Zo levert een kilo frambozen slechts 1-4 mg¬†Raspberry Ketones op (2). Voor het gebruik in de industrie en dus ook in afslankmiddelen wordt daarom de synthetische vorm gebruikt die veel goedkoper is dan de natuurlijke vorm die bijna ‚ā¨15.000 per kilo kost (2,3) .

Dr. Oz over Raspberry Ketones: “The number 1 miracle in a bottle”

“De wonderlijke wereld van Dr. Oz”. Dat dacht ik toen ik hem in zijn programma hoorde over Raspberry Ketones. Dr. Oz noemt Raspberry Ketones:¬†“The number 1 miracle in a bottle”. Hij en zijn gast spreken over “research” dat hun inzicht over de effectiviteit van Raspberry Ketones zou hebben gegeven, maar noemen het onderzoek zelf vervolgens niet. Wel doet hij een leuk trucje met ballonnetjes die hij in vloeibare stikstof doet waardoor ze krimpen. Dit zou hetzelfde effect zijn als Raspberry Ketones¬†heeft op vetcellen.Zijn gast, volgens Dr. Oz een “weightloss expert”, raadt aan 100mg tot 200mg per dag te gebruiken. De eerste effecten zouden al na enkele dagen zichtbaar zijn waarbij we de gebruikelijke voor en na foto’s te zien krijgen van vrouwen die Raspberry Ketones al zes en acht maanden gebruiken. “Once you go black,¬†(sorry, bedoel)¬†Raspberry Ketones , you’ll never get of it” of iets in die trend, vertelt ze er bij.

Mensen die het gebruiken, zouden er nooit mee willen stoppen. De uitzendingen van Dr. Oz over Raspberry Ketones zorgden voor een ware run op het product in de VS met lege schappen tot gevolg. Gek genoeg is het “wetenschappelijke bewijs” hiervoor helemaal niet zo overtuigend. Bovendien zijn de ervaringen die ik her en der online lees helemaal niet zo positief. “Gelukkig is er zo’n niet-goed-geld-terug-garantie” roept een slimmerik nu. Helaas, daar gaat juist een deel van de klachten over. Maar goed, laten we eerste eens kijken hoe Raspberry Ketones zou werken om vervolgens te kijken hoeveel hiervan in praktijk ook daadwerkelijk het geval blijkt te zijn.

Raspberry Ketones voor meer vetverbranding

Dr. Oz legt uit dat Raspberry Ketones invloed heeft op de hormoonhuishouding en meer specifiek het hormoon adiponectine. Adiponectine is een (eiwit) hormoon dat betrokken is bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en afbraak van vetzuren (4). Uit onderzoek blijkt dat er een negatief verband is tussen de hoeveelheid adiponectine in het bloed en het hoeveelheid lichaamsvet (dus meer adiponectine is minder lichaamsvet) (5,6,7,8). Zo heeft onderzoek onder muizen onder andere aangetoond dat het metabolisme wordt verhoogd wanneer er meer adiponectine in het bloed is (9). Bovendien verlaagt een hoger adiponectine niveau de kans op diabetes type II (5,10). Adiponectine stijgt overigens ook bij gematigde consumptie van alcohol (10,11) met uitzondering van Aziatische mensen waarbij juist een (klein) negatief verband is tussen adiponectine en alcoholconsumptie (12). In de referenties die op de site van Dr. Oz staan vermeld, staat echter geen verwijzing naar onderzoek waaruit blijkt dat adiponectine stijgt door inname van Raspberry Ketones.

Dr OZ

Het “wetenschappelijke bewijs” dat Raspberry Ketones helpt vet te verbranden

Toegegeven, Dr. Oz en zijn gast laten het kopje van de aap in de mouw zien, maar laten het beestje er niet helemaal uitkomen. Aan het eind van het verhaal zegt de “weightloss expert” dat haar cli√ęnten, zoals ook de dames op de voor-en-na-foto’s, wel eerst geleerd is gezond te eten en genoeg te bewegen. Zonder te weten welk effect het dieet en beweging enerzijds gehad hebben en welk effect Raspberry Ketones anderzijds gehad heeft, kan je niet aannemen dat Raspberry Ketones heeft bijgedragen aan het gewichtsverlies. Dit was immers mogelijk ook door alleen het bewegen en het dieet veroorzaakt. Dit is precies het punt waar de onderzoeken ook de fout ingaan. Op de site met het filmpje staat onder aan een link naar “het wetenschappelijke bewijs”. Hier worden vervolgens enkele statements gedaan met op de derde pagina de referenties die deze statements moeten onderbouwen. Mooi, zo hoort het. Dan kan je immers zelf de onderzoeken nalezen om te zien of je tot dezelfde conclusie zou komen.

Irrelevante referenties

De eerste twee genoemde onderzoeken (13,14) gaan slechts over hoe de synthetische vorm wordt gemaakt en zal ik daarom verder niet behandelen.

Meer referenties voor capsa√Įcine dan voor Raspberry Ketones. Beiden echt vergelijkbaar?¬†

Vervolgens worden maar liefst vier onderzoeken aangehaald die gaan over het effect van capsa√Įcine op de stofwisseling (15,16,17,18). Deze referenties zijn alleen vermeld omdat (het team achter) Dr. Oz stelt dat het effect van Raspberry Ketones vergelijkbaar is met dat van capsa√Įcine. Beide zouden de hoeveelheid¬†norepinefrine/noradrenaline verhogen wat zou leiden tot verhoging van de lichaamstemperatuur en daarmee verhoogde thermogenese, de warmte die ontstaat door de verbranding van calorie√ęn.¬†

Dat de beiden behalve qua structuur ook qua werking daadwerkelijk vergelijkbaar zijn, zou worden onderbouwt met een onderzoek onder ratten (19). Voor dit onderzoek is echter geen controlegroep gebruikt. Het is op zijn minst gek te noemen dat je vier onderzoeken toont (bijna de helft van alle opgegeven referenties) over capsa√Įcine en vervolgens maar √©√©n onderzoek toont waaruit zou moeten blijken dat Raspberry Ketones hiermee vergelijkbaar is. We hebben tot nu toe dus twee onderzoeken gezien die uitleggen hoe Raspberry Ketones gemaakt wordt, vier onderzoeken die over een heel ander product gaan en √©√©n onderzoek onder ratten zonder controlegroep. Het is voor Dr. Oz te hopen dat er nog wat beters tussen de door hem opgegeven referenties zit, maar dit is helaas niet het geval. Een ander onderzoek waarvan geen referentie is opgegeven, maar waar volgens mij wel naar verwezen wordt in het TV-programma, betreft de invloed van Raspberry Ketones op vetcellen van muizen. Er is dus gekeken wat het effect is op ge√Įsoleerde cellen, buiten het lichaam. Het lichaam is echter complex met talloze zaken die elkaar be√Įnvloeden (20). Het is dus niet zeker dat dit effect in het lichaam hetzelfde zou zijn.

Muizen zijn geen mensen. Onderzoek nuttig, maar niet altijd vertaalbaar naar mensen.

Het belangrijkste punt is echter dat hoewel onderzoeken onder dieren erg nuttig kunnen zijn, de conclusies nooit direct vertaald kunnen worden naar mensen. Er is namelijk geen enkele studie verricht onder mensen naar de effecten van Raspberry Ketones op de vetverbranding!¬† Hoewel dit jammer genoeg in het TV-programma zelf nergens genoemd wordt, gebeurt dit gelukkig wel bij de tekst over het “wetenschappelijke bewijs”. Hierin wordt benoemd dat de dierstudies niet altijd vertaalbaar zijn naar mensen en onderzoek onder mensen nog dient te gebeuren. De beste referentie die zij opgeven in de lijst is wat mij betreft dan ook de referentie aan het onderzoek waaruit blijkt dat conclusies uit dierstudies om diverse redenen niet √©√©n op √©√©n van toepassing hoeven te zijn op mensen (21).

Bijwerkingen Raspberry Ketones

Dit is ook van belang als het gaat over mogelijke bijwerkingen. Want hoewel Raspberry Ketones al in de zestiger jaren door de Amerikaanse FDA is goedgekeurd als supplement is er niets bekend over eventuele bijwerkingen. De gast van Dr. Oz zegt dan ook trots: “With no known side effects!”. Het feit dat ze niet bekend zijn, betekent echter niet dat ze er niet zijn. Er is simpelweg geen onderzoek naar gedaan waardoor niemand iets weet over de lange termijn effecten. Als Raspberry Ketones echter werken¬†zoals beweerd wordt en het daadwerkelijk vergelijkbaar is met bijvoorbeeld capsa√Įcine, dan vormt het risico’s voor bepaalde groepen. Verhoging van de lichaamstemperatuur, bloeddruk en hartslag kan bijvoorbeeld een probleem zijn. Zo is er een geval bekend van iemand die na inname van capsa√Įcine een hartaanval kreeg (22).

Het is dan ook raadzaam eerst de huisarts te raadplegen wanneer er sprake is van bepaalde aandoeningen.

Conclusie, zou ik Raspberry Ketones kopen?

Hoewel de dierstudies misschien niet vertaalbaar zijn naar mensen en ook niet geheel correct zijn uitgevoerd, zijn de conclusies hieruit redelijk bemoedigend. Ik vind het dan ook in dit opzicht wel aannemelijk dat er een kans is dat Raspberry Ketones helpt bij vetverbranding naast bewegen en een goed voedingspatroon. Om nu echter van de daken te roepen in termen als “wonder in een flesje” en “bewezen door onderzoek” lijkt me onterecht. Hiervoor dient nog veel meer en beter onderzoek gedaan te worden √©n dit dient onder mensen te gebeuren. Kijken we naar de ervaringen zoals vermeld op internet dan zouden we waarschijnlijk (nog) minder positief zijn.

 Referenties

 1. Raspberry Ketone, Molecule of the Month, University of Bristol
 2. Beekwilder, Jules; Van Der Meer, Ingrid M.; Sibbesen, Ole; Broekgaarden, Mans; Qvist, Ingmar; Mikkelsen, Joern D.; Hall, Robert D. (2007). “Microbial production of natural raspberry ketone”. Biotechnology Journal 2 (10): 1270‚Äď9. doi:10.1002/biot.200700076. PMID¬†17722151.
 3. Why no Raspberry Ketones at NOW Foods?, The Herbal Insider, accessed 2013-03-15
 4. D√≠ez JJ, Iglesias P (March 2003). “The role of the novel adipocyte-derived hormone adiponectin in human disease”. Eur. J. Endocrinol. 148 (3): 293‚Äď300. doi:10.1530/eje.0.1480293. PMID¬†12611609.
 5. Ukkola O, Santaniemi M (November 2002). “Adiponectin: a link between excess adiposity and associated comorbidities?”. J. Mol. Med. 80 (11): 696‚Äď702. doi:10.1007/s00109-002-0378-7. PMID¬†12436346.
 6. Park KG, Park Ketones KS, Kim MJ, Kim HS, Suh YS, Ahn JD, Park KK, Chang YC, Lee IK. Relationship between serum adiponectin and leptin concentrations and body fat distribution. Diabetes Res Clin Pract. 2004 Feb;63(2):135-42.
 7. Staiger H, Tschritter O, Machann J, et al. Relationship of serum adiponectin and leptin concentrations with body fat distribution in humans. Obesity Research. 2003;11(3):368‚Äď372.
 8. Kim C, Parks J, Park J, et al. Comparison of body fat composition and serum adiponectin levels in diabetic obesity and non-diabetic obesity. Obesity. 2006;14(7):1164‚Äď1171.
 9. Bauche IB, El Mkadem SA, Pottier AM, Senou M, Many MC, Rezsohazy R, Penicaud L, Maeda N, Funahashi T, Brichard SM (April 2007). “Overexpression of adiponectin targeted to adipose tissue in transgenic mice: impaired adipocyte differentiation”. Endocrinology 148 (4): 1539‚Äď49. doi:10.1210/en.2006-0838. PMID¬†17204560.
 10. Claus Thamer, MD, Michael Haap, MD, Andreas Fritsche, MD, Hans Haering, MD and Michael Stumvoll, MD. Relationship Between Moderate Alcohol Consumption and Adiponectin and Insulin Sensitivity in a Large Heterogeneous Population. 10.2337/diacare.27.5.1240 Diabetes Care May 2004 vol. 27 no. 5 1240
 11. Joosten MM, Chiuve SE, Mukamal KJ, et al. Changes in alcohol consumption and subsequent risk of type 2 diabetes in men. Diabetes 2011;60:74‚Äď9.
 12. Nishise Y, Saito T, Makino N, Okumoto K, Ito JI, Watanabe H, Saito K, Togashi H, Ikeda C, Kubota I, Daimon M, Kato T, Fukao A, Kawata S. Relationship between alcohol consumption and serum adiponectin levels: the Takahata study–a cross-sectional study of a healthy Japanese population. J Clin Endocrinol Metab. 2010 Aug;95(8):3828-35. doi: 10.1210/jc.2009-1862. Epub 2010 May 5.
 13. Koeduka T, Watanabe B, Suzuki S, Hiratake J, Mano J, Yazaki K. Characterization of raspberry ketone/zingerone synthase, catalyzing the alpha, beta-hydrogenation of phenylbutenones in raspberry fruits. Biochem Biophys Res Commun. 2011;412(1):104-8.
 14. Tateiwa J I, Horiuchi H, Hashimoto K, Yamauchi T, Uemura S. Cation-exchanged montmorillonite-catalyzed facile Friedel-crafts alkylation of hydroxy and methoxy aromatics with 4-hydroxybutan-2-one to produce raspberry ketone and some pharmaceutically active compounds. J Org Chem 1994; 59: 5901-5904.
 15. Kawada T, Hagihara K I, Iwai K. Effects of capsaicin on lipid metabolism in rats fed a high fat diet. J Nutr 1986; 116: 1272-1278.
 16. Shin, K. O. and Moritani, T. Alterations of autonomic nervous activity and energy metabolism by capsaicin ingestion during aerobic exercise in healthy men. J.Nutr.Sci.Vitaminol.(Tokyo) 2007;53(2):124-132.
 17. Inoue, N., Matsunaga, Y., Satoh, H., and Takahashi, M. Enhanced energy expenditure and fat oxidation in humans with high BMI scores by the ingestion of novel and non-pungent capsaicin analogues (capsinoids). Biosci.Biotechnol.Biochem. 2007;71(2):380-389.
 18. Morimoto C, Satoh Y, Hara M, Inoue S, Tsujita T, Okuda H. Anti-obese action of raspberry ketone. Life Sci. 2005;77(2):194-204.
 19. Lejeune, M. P., Kovacs, E. M., and WesterteRaspberry Ketones -Plantenga, M. S. Effect of capsaicin on substrate oxidation and weight maintenance after modest body-weight loss in human subjects. Br.J.Nutr. 2003;90(3):651-659.
 20. Park KS.Raspberry ketone increases both lipolysis and fatty acid oxidation in 3T3-L1 adipocytes.Planta Med. 2010 Oct;76(15):1654-8. doi: 10.1055/s-0030-1249860. Epub 2010 Apr 27.
 21. Martin B, Ji S, Maudsley S, Mattson MP. “Control” laboratory rodents are metabolically morbid: why it matters. Proc Natl Acad Sci USA. 2010;107(14):6127-33.
 22. Sayin MR, et al. A case of acute myocardial infarction due to the use of cayenne pepper pills. Wiener Klinische Wochenschrift-The Central European Journal of Medicine (2012) 124:285-287

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

13 reacties

 1. Gea Walburg

  Ik heb vandaag raspberry ketones ontvangen,maart de gebruiksaanwijzing is in het Engels en ik ken helaas geen Engels. Kunt u mij een Nederlandse gebruiksaanwijzing sturen? Vriendelijke groeten van Gea Walburg.

  • Kenneth Nwosu

   Beste Gea,

   Ik denk dat je je bericht naar de verkeerde site hebt gestuurd. Ik heb slechts geschreven over Raspberry Ketones. Ik zou dus contact opnemen met de verkoper.

   Mvgr,
   Kenneth

 2. Kate

  Beste Kenneth,

  Ik ben nieuwsgierig geworden naar de Raspberry Ketones en ben dus het internet aan het afzoeken hierna. als eerste, bedankt voor jou verhaal erg fijn/nuttig om te lezen. Maar zou ik dit product uit kunnen proberen of zeg je , dit is waarschijnlijk allemaal onzin en zal niks helpen. ( ik ben ook van plan om gezonder te eten en te sporten, dat helpt natuurlijk ook, maar daarnaast ben ik ook opzoek naar een hulpmiddel en dit leek mij wel wat..) er zijn heel veel verschillende potjes/ versies van dat maakt het kiezen niet makkelijker…

  Groeten,
  Kate

  • Kenneth Nwosu

   Kate,

   Ik zou er mijn geld niet aan uitgeven. In de serie oorspronkelijk genoemd “fatburners die echt werken” bleken alleen groene thee en cafe√Įne aantoonbaar mee te helpen met vetverbranding (naast amfetamine-achtige stoffen die risico’s voor de gezondheid vormen). De waarde daarvan is echter beperkt ten opzichte van de waarde van een goed dieet. In de onderzoeken die hiernaar gedaan zijn, is dan ook vaak gekeken naar hoe men sneller afvalt, met een dieet met cafe√Įne/groene thee toegevoegd of zonder bijvoorbeeld. Het dieet (deels gebaseerd op je activiteits-niveau) is dus altijd de basis.

   Aan die boodschap valt echter niet zo veel te verdienen. Afvallen blijkt nu eenmaal iets waar veel mensen moeite mee hebben en de industrie verdient miljarden aan het voorspiegelen van zogenaamde “wondermiddeltjes” die waarschijnlijk als beste resultaat hebben dat je het gevoel hebt goed bezig te zijn. De raspberry ketones lijken daarop helaas geen uitzondering.

   mvgr,
   Kenneth

 3. jessica

  Zou je het ook mogen gebruiken op mijn leeftijd? Btw k Ben zestien jaar.

  • Kenneth Nwosu

   Beste Jessica,

   Er is simpelweg nog te weinig onderzoek gedaan naar mogelijke bijwerkingen of contra-indicaties (of het slecht samengaat met andere middelen). Dit is dus simpelweg niet bekend los van leeftijd. Er zijn wel mensen die melding maken van duizeligheid, verhoogde hartslag en bloeddruk, maar geen gedegen onderzoeken om dit goed aan te tonen (welke doseringen, welke risicogroepen etc).

   Gezien de matige “bewijzen” dat raspberry ketones zouden werken, zou ik m’n tijd en energie daaraan niet verspillen. Als het al iets doet, dan is dit niet te vergelijken met wat je kunt bereiken met goede voeding en beweging. Sorry, gaan makkelijke oplossingen dus.

   Kenneth

 4. Els

  Hallo

  Vraagje wat is het verschil tussen Raspberry Ketones en raspberry ketone Burner
  alvast bedankt

  Groetjes van Els

  • Kenneth Nwosu

   Beste Els,

   Raspberry Ketones zouden werken als zogenaamde fatburner. De naam raspberry ketone burner kan dan ook niets anders zijn dan een fabrikant die het doel van het product in de naam opneemt om zo meer te verkopen. Natuurlijk kan het ook een product zijn waarin naast raspberry ketones ook andere ingredi√ęnten zitten die voor meer verbranding zouden zorgen. Bedoel je bijvoorbeeld de raspberry ketone burner van Natusor dan is hieraan toegevoegd o.a. groene thee en cafe√Įne. Toevallig zijn dit de enige twee producten waarover ik positief heb geschreven als fatburner op basis van tientallen onderzoeken. Goede toevoegingen dus. Nog beter zou het echter zijn als de raspberry er helemaal uitgehaald wordt en vervangen door meer groene thee en cafe√Įne of een lagere prijs. De werking van groene thee en cafe√Įne is namelijk veel beter aangetoond dan die van raspberry ketones.

   Mvgr,
   Kenneth

 5. Tester

  Slik nu 3 weken raspberry-ketones 500mg.

  En uiteraard geen enkel resultaat.
  Ik ben bewuster gaan eten, meer water gaan drinken maar zoals vermeld geen resultaat.
  Het enigste positieve is dat mijn gewicht gelijk is gebleken.

  Gelukkig waren ze in de aanbieding bij de tuinen.

  Een teleurstellende hype blijkt maar weer.

  Jammer.

  • Lieke

   Heeft bij mij ook niets uitgehaald!!!!
   En nu ook nog eens 68 euro van m’n rekening afgehaald terwijl ik niets heb besteld!!!
   Uitkijken dus!!!

   Lieke

 6. Rosa

  ik heb het bij tuinen vandaag gehaald ,en ze waren nog in de aanbediening
  En kijken wat het doet of het echt werkt!!

 7. Joanie

  Verbazingwekkend dat er zoveel mensen (ook hier) nog vragen om dit product, en nog hoopvolle verwachtingen hebben ook, terwijl Kenneth zo duidelijk heeft uitgelegd dat het z√©√©r waarschijnlijk niets of bijna niets doet! Lezen jullie niet?? Of is de wanhoop zo groot? Gezonder en minder eten heeft een veeeeel grotere kans van slagen, sterker nog: succes bijna gegarandeerd…. als je maar discipline opbrengt en doorzettingsvermogen. Kom op, mensen….

 8. Thomas Kramer

  De rede dat Ketones een wondermiddel zijn. Het lichaam heeft een prioriteit van dingen verbranden. Op de eerste plaats staat suiker. Bijna iedereen is verslaafd aan suiker hoewel we al lang weten hoe slecht het voor ons is. Het is alsof we vergeten zijn dat cholesterol een antioxidant is en als we er te veel van hebben is dat omdat we te junkie zijn met bijvoorbeeld suiker. cholesterol probeert het zweren aan de binnenkant tegen te gaan en als dat niet lukt krijg je een laagje plak en daar krijg je op den duur kanker van en of een hartaanval. Op de tweede plaats staan vezels. Als het lichaam niet veel suiker heeft. Dat is eigenlijk de bedoeling. Dan kiest het om vezels te verbranden. Ja, brood is ook slecht voor je, vooral gezien dat het meeste brood enkel bloem is. Ook rijst etc zijn vezels die worden verbrand als er niet zo veel suiker is en waardoor vet wordt bewaard in een laagje waar je het helemaal niet wilt hebben. De hele gluten hype lijkt voorbij maar weinig tot geen brood eten is toch echt heel goed voor je. Er zijn veel mensen met autoimmuunziektes die verdwijnen als ze normaal gaan eten. De maatschappij leert je dit zeker niet. Ik ben zeker geen conspiracy theorist maar het is wel zo dat het systeem van supermarkt en ziekenhuis omvalt als we met z’n allen normaal zouden gaan doen. Ik zelf eet vooral vet en daar wordt ik niet dik van.. rara hoe kan dat denken mensen dan. Ik zorg ervoor dat mijn lijf bijna alleen vet krijgt om te verbranden. Ik heb weinig inflammatie zodat ik niet te veel cholesterol nodig heb. Voordat ik dit deed had ik pijn aan mijn botten (brood) en plaste ik zelfs langzamer en ik ben pas 40. Ketonen worden aangemaakt in de lever wanneer het lichaam voornamelijk vet verbrandt en dat is de lekkerste soort energie die je maar kunt hebben. Daarom zijn ketones een wondermiddel. Je moet je eetgewoonten aanpassen en je wordt dunner, fitter en voelt je heerlijk. Mijn problemen zijn compleet verdwenen en ik ben gezonde dan ooit terwijl ik echt te lui ben om veel te sporten. Suiker is als een verslaving. Dat is niet overdreven. Minimaliseer suiker en broodachtige dingen. Minimaliseer niet je vetinname maar maximaliseer die en eet daarbij vet fruit zoals papaya en avocado en eet groene bladgroenten samen met veel vlees. Je zult merken dat je je heel lekker voelt door de natuurlijke ketonen die je dan hebt en je zult merken dat je lichaam een transformatie doormaakt. Raspberry ketones zijn leuk maar het is een soort vals spelen en dat werkt op den duur niet. Het voelt lekker maar zelf ketonen maken is the real deal. Real Talk

Plaats een reactie