Droogtrainen voor vrouwen

Vaak zie je in de sportschool een duidelijke verdeling tussen mannen en vrouwen. Droogtrainen voor vrouwen werkt echter niet anders dan voor mannen. De mannen zijn vaak te vinden bij het krachthonk en de vrouwen zie je vaak cardiotrainingen doen of groepslessen volgen. Vaak denken vrouwen dat krachttraining tot grote spieren zal leiden en dat is niet wat ze willen. Dat is de reden dat je veel vrouwen niet ziet trainen met gewichten. Maar juist de combinatie van cardiotraining en krachttraining (in combinatie met de juiste voeding) werkt zeer effectief om een mooi strak lichaam te krijgen. 

Droogtrainen met cardiotraining en krachttraining

Op zich zijn de manieren waarop je kunt trainen in de sportschool onder te verdelen in de twee hoofdcategorie√ęn cardiotraining of krachttraining. Deze combinatie levert de beste resultaten op voor vrouwen. Door middel van cardiotraining verbeter je de algehele conditie/uithoudingsvermogen en zorg je er (bij gematigde inspanning) voor dat je lichaam vetten als belangrijkste leveranciers van brandstof gebruikt.

Daarnaast kun je naast cardiotraining ook gebruik maken van krachttraining om op die manier spierversterkende en vergrotende oefeningen te doen. Tijdens de cardiotraining bouw je geen spieren op dus om je lichaam meer shape te geven is krachttraining een must. Daarnaast¬†zorgt meer spiermassa ervoor dat je lichaam meer energie verbruikt. En nee, je zult niet opeens veranderen in de Hulk. Mannen die zeer gespierd zijn, moeten hier al erg veel moeite voor doen door 4 tot 6 keer in de week zeer zwaar te trainen en erg veel te eten. Vrouwen hebben een heel andere hormoonhuishouding. De lagere niveau’s van testosteron zorgen ervoor dat ze al veel minder groeipotentie hebben dan mannen. Als je als vrouw al erg gespierd wilt worden dan moet je daar ontzettend veel moeite voor doen en zelfs dan blijkt het vaak niet mogelijk (zonder gebruik van anabole stero√Įden). “Per ongeluk te gespierd worden” zal dus echt niet gebeuren.

Krachttrainen voor vrouwen

De manier van krachttrainen voor vrouwen kan verschillen van de mannen, omdat mannen van nature sterker zijn en meer testosteron aanmaken. Vaak wordt er bij een trainingsschema voor vrouwen meer herhalingen opgenomen. Het is aanbevolen om met gewicht te trainen waarmee je net 12 tot 15 herhalingen kunt uitvoeren, voordat spierfalen optreedt (het punt waarop je geen herhaling meer kunt doen).

Krachttraining schema voor vrouwen

Maandag – Borst en Triceps
Borst Oefeningen Sets Reps
Dumbell Bench Press 4 8, 8, 6, 6
Incline Bench Press 4 8, 8, 6, 6
Cable Crossover 4 8
Triceps Oefeningen Sets Reps
Close Grip Bench Press 3 8
Liggend Triceps Extension 3 8
Pulldowns 3 8
Opmerkingen
Wissel om de week de dumbbell bench press met de barbell bench press en incline bench press met de incline dumbbell press.
Woensdag – Rug and Biceps
Rug Oefeningen Sets Reps
Wide Grip Pull Up 4 8 (slow)
Close Grip Pull Down 4 8, 8, 6, 6
Cable Row 4 8
Biceps Oefeningen Sets Reps
Barbell Curl 3 8, 8, 6
Incline Bench Dumbbell Curl 3 8
Dumbbell Preacher Curl 3 8
Opmerkingen
Als je klaar bent met de wide grip pull up, doe dan een laatste set met negatieve sets, totdat je geen 8 herhalingen meer kunt doen. Als je geen pullups kunt doen, vervang deze dan met lat pull downs.
Vrijdag – Benen en schouders
Benen Oefeningen Sets Reps
Barbell squat 4 8
Stiff legged deadlift 3 8
Leg Curl 3 8, 8, 6
Leg Extension 3 8, 8, 6
Standing calf raise 4 15, 12, 10, 8
Schouders Oefeningen Sets Reps
Militairy Press 4 8, 8, 6, 6
Dumbbell Lateral Raise 3 8
Bent over reversed flyes 3 8
Opmerkingen

Voeding

Naast het doen van cardiotraining is er nog een erg belangrijk onderdeel om droger te worden, namelijk: voeding. Simpelweg minder eten is niet voldoende. Om ervoor te zorgen dat je er gezond en strak uitziet, moet je de juiste voeding eten. Veel vrouwen nemen te weinig eiwitten en gezonde vetten en zien er daarom dun en futloos uit. Zorg in ieder geval dat je voeding in orde is met onze tips.

Eiwitten

Wees er zeker van dat je 100 gram eiwitten per dag eet.¬†Prote√Įne¬†of eiwitten helpen je om spieren te behouden en om spieren te herstellen. Veel vrouwen onderschatten hoeveel¬†prote√Įne¬†ze nodig hebben per dag, dus het is goed om hier bewust naar te kijken en je voeding op aan te passen.

7 reacties

 1. melissa

  Morgen komen mij fatburners binnen alleen heb een vraagje ben nu 38 kilo kwijt mijn voeding moet ik nu gaan aanpassen om droog te gaan trainen (dus meer eten) alleen ben ik bang dat ik nu weer in vet aan ga komen hoe kan ik dit het beste aanpakken? heb al zoiezo isolaat perfection heb ik nog andere supplementen nodig zodat ik niet in vet aan komt? ben 1,75 en weeg 60kg

  • Helena

   Wauw hoe heb je dat voor elkaar gekregen 38 kilo af te vallen? ik zit namelijk bijna in de zelfde richtlijn ben 1.73 weeg 98 en moet minstens 25kg van af… En weet niet soms hoe ik het moet aanpakken let wel op mijn voeding en probeer wel wat meer eiwitten tot mij te nemen en nu gestopt met groepslessen en wil meer focussen op krachttraining. Gaat het zo lukken denk je ? Hoe deed jij dat?

 2. Wendy

  Ik ben inmiddels droog getraind (vetpercentage = 7%). En nu?
  Welk trainings- en voedingsschema zou nu passen om meer spierkracht op te bouwen?

  • Francoise

   Hi Wendy,

   Ik zou graag met jou in contact willen komen, van hoe je het hebt aangepakt.

 3. Wijnandts

  Ik ben nu al een 3 maand bezig met combinatie cardio en krachttraining zie eigenlijk heel weinig verandering op mijn eten let ik zoveel mogelijk. Maar lees van meer eiwitten waarvoor heb ik dit presies nodig?

 4. Lisanne

  Ik heb een vetpercentage van 9% maar wil nu graag meer spieren, wat is een goed eetpatroon voor mij?

 5. Melanie

  Ik zie vrouwen die zeggen een vet% te hebben van 7 dan wel 9%… excuses, maar dat lijkt mij, tenzij je in de top van de top van de top in fitness zit, vrijwel onmogelijk? Ben heel benieuwd hoe jullie dat % meten. Over het algemeen is mijn ervaring dat het percentage in werkelijkheid een stuk hoger ligt. Wat niet wegneemt dat als je blij bent met jezelf, dat % natuurlijk geen F**k uitmaakt ūüôā

Plaats een reactie