Eten Voor Kracht En Massa

We hebben allemaal wel eens gehoord dat ‘je bent wat je eet’. Als je er vanuit gaat dat dit waar is, dan kun je aannemen dat je, om groot en sterk te worden, moet eten met die doelen in gedachte. Je hoeft het niet van ons aan te nemen – neem het maar aan van de kerels in de loopgraven. We hebben vier van de grootste, sterkste en meest succesvolle mannen in de business geïnterviewd: Mr Olympia 2006 Jay Cutler, drievoudig Arnold Bench Press Championship winnaar Ryan Kennelly, de man die in 2006 tweede werd op de Arnold Classic, Branch Warren en de winnaar van de 2006 Colorado Pro en New York Pro, Phil Heath.

Eten Voor Kracht En Massa

Hun voedingsmethoden hebben we daarna teruggebracht naar negen ‘krachtregels’ die je moet volgen om sterker te worden. Volg ze op je weg naar een krachtige fysiek.

Krachtregel 1: De training van morgen wordt gebouwd op het voedsel van vandaag

Bekijk je het vanuit de voeding, dan is het niet alleen de dag van de training die ertoe doet. Goed eten de dag voor een zware training in de sportschool is net zo belangrijk. Dat komt omdat het je lichaam tijd kost om de koolhydraten van voedingsmiddelen, zoals rijst en aardappelen, om te zetten naar bloedsuikers en van daaruit naar glycogeen. Dat is een koolhydraatvorm die wordt opgeslagen in de spieren en gebruikt als energie wanneer het nodig is.

Cutler legt uit: ‘Ik zorg ervoor dat ik de dag voor de training genoeg koolhydraten eet (3 tot 4 gram per pond lichaamsgewicht. Dit zijn Amerikaanse ponden, wat vertaalt in ongeveer 6.6 tot 8.8 gram per kilo) om mijn spierglycogeenniveau omhoog te brengen. Het is de voeding dat je de vorige dag eet dat je de dag erna energie geeft. Je voeding moet 24 uur voor een training al kloppen’.

Krachtregel 2: Wil je kracht, dan heb je koolhydraten nodig

De belangrijkste brandstoffen die je spieren gebruiken wanneer je zwaar traint, zijn creatinefosfaat (waar je in ongeveer 10 tot 20 seconden doorheen bent) en spierglycogeen (dat je helpt om de set af te maken nadat het creatinefosfaat op is). Om set na set sterk te zijn heeft je lichaam dus genoeg koolhydraten nodig, die dan in je spieren worden opgeslagen als glycogeen.

Je moet proberen om 2 tot 3 gram koolhydraten per pond lichaamsgewicht (ongeveer 4.4 tot 6.6 gram per kilo) per dag te eten, oplopend tot 4 gram per pond (8.8 gram per kilo) de dag voor een zware trainingsdag. Dat zijn 400 tot 800 gram koolhydraten voor een atleet van 90 kg. Goede bronnen voor kwaliteitskoolhydraten zijn onder andere havermout, rijst, aardappelen, pasta en volkorenbrood.

Eet je koolhydraten niet alleen vlak voor een training. Kennelly – hij bankdrukte 410.5 kilo in een wedstrijd – eet genoeg koolhydraten, vooral na een training. ‘We gaan uit eten na de training en eten al het goede spul: aardappelpuree, macaroni met kaas, rijst. Ik focus me op koolhydraatinname en eiwitinname. Wanneer ik meer eiwit eet, dan merk ik dat aan mijn kracht in de sportschool. Doe ik hetzelfde met koolhydraten, dan zie ik het aan de weegschaal. Hoog-eiwit en hoog-koolhydraten is een fantastische combinatie voor kracht. Het is een beetje anders dan bij bodybuilding, maar bij powerliften kun je eten wat je wilt en sterk zijn’.

Krachtregel 3: Bescherm je spiermassa met eiwitten

Eiwitten zijn essentieel voor het laten groeien van je spieren. Wanneer je extreem zwaar traint is eiwit heel belangrijk om een aantal redenen, het meest belangrijk het beschermen van je spieren. Hoe zwaarder je tilt, des te meer mechanische schade je spiervezels doorstaan en des te meer herstel ze nodig hebben. Meer schade en beter herstel vertaalt zich zelfs in meer groei.

Train je zwaar, zorg er dan voor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt om het herstel te bevorderen en je spiergroei te ondersteunen. Ga uit van 1.5 gram per pond (3.3 gram per kilo) lichaamsgewicht per dag. Dat is 300 gram per dag voor een bodybuilder van 90 kg. Kwaliteitseiwitten vind je onder andere in eieren, rundvlees, gevogelte, vis en magere melkproducten.

Warren zegt: ‘In de morgen voor een training neem ik mijn bodybuildersmaaltijd: eiwitten (dus zonder het eigeel), havermout en een steak. De volgende maaltijd bestaat uit wat kalkoen, rundvlees en aardappelen. De derde maaltijd van de dag is gelijk aan de tweede, en daarna ga ik trainen’.

Krachtregel 4: Vet – in normale doseringen – in je dieet kan je vriend zijn

Onverzadigde en verzadigde vetten zijn om verschillende redenen belangrijk voor bodybuilders en powerlifters. Onderzoek toont aan dat atleten die consequent een hogere vetinname hebben, vooral verzadigde vetten, een hoger testosteronniveau hebben dan atleten die minder vet in hun voeding gebruiken. Rundvlees, bijvoorbeeld, is naast een hoogwaardige eiwitbron ook een goede leverancier van verzadigd vet.

Onverzadigd vet heeft veel gezondheidsvoordelen. Het kan je daarnaast helpen om slank te blijven en schade aan je gewrichten te herstellen. Goede vetten kun je onder andere uit olijfolie, noten, avocado’s en pindakaas halen.

Om de essentiële omega 3 vetten binnen te krijgen kun je kiezen voor vette vis zoals zalm, makreel en witte tonijn, of ander voedsel als lijnzaadolie en walnoten. Veel sporters, zoals Phil Heath, halen hun omega 3 bij de sushi bar. ‘Buiten het wedstrijdseizoen is het voor mij geen probleem om een hele hoop sushi met witte rijst te eten’ geeft hij toe. Probeer om ongeveer 30% van je dagelijkse calorieën uit vetten te halen, waarbij 10% van die vetcalorieën bestaat uit verzadigd vet.

Krachtregel 5: Gooi je calorieën omhoog

Hier kun je gewoon niet omheen: je hebt elke dag genoeg calorieën nodig om je zware trainingen van energie te voorzien. Zolang je de voorgaande vier regels volgt zou je zo rond de 20 calorieën per pond lichaamsgewicht (rond de 44 calorieën per kilo), wat neerkomt op zo’n 4000 calorieën voor een man van 90 kg.

Je moet ervoor zorgen dat je meer calorieën eet dan je verbrandt. Je lichaam gaat anders in hongersnoodmodus, met als gevolg dat het niet in staat is om de spieren te herstellen en te laten groeien.

‘Ik heb mijn eetgewoonten wat verandert, ik eet voornamelijk gezonde voeding maar probeer wel wat andere dingen te eten’ zegt Heath. ‘In mijn offseason wil ik wat losser zijn met mijn dieet en meer calorieën eten’.

Krachtregel 6: Eet met regelmaat

Een manier om ervoor te zorgen dat je voldoende calorieën naar binnen krijgt, is vaker eten op min of meer vaste momenten. Dit zorgt ervoor dat je verbranding hoog blijft en de energieproducerende processen constant werken. Kennelly zegt dat, wanneer hij traint voor een grote powerliftingwedstrijd, hij ‘iedere twee uur eet’, wat neerkomt op een kleine negen maaltijden per dag.

Een schema als dat kan wat teveel van het goede zijn voor de gemiddelde bodybuilder, maar een minimum van vijf of zes maaltijden per dag (met niet meer dan drie uur tussen de maaltijden) zou te doen moeten zijn. ‘Buiten het wedstrijdseizoen eet ik vijf bodybuildingmaaltijden per dag’ zegt Branch Warren. ‘Wanneer je zo vaak eet krijg je niet alleen voldoende calorieën binnen, het zorgt ervoor je lichaam voldoende brandstof heeft, dat je spieren constant aminozuren tot hun beschikking hebben, en dat je verbranding op volle snelheid werkt’.

Krachtregel 7: Eet voor je aan de gewichten gaat hangen

Je kunt de laatste maaltijd die je voor een training eet zien als een laatste kans om je lichaam goed te voeden voor de grote inspanning die volgt.

Zo vlak voor je training zijn eiwitten de belangrijkste voedingsstoffen, omdat het helpt te voorkomen dat de spiermassa die je al hebt wordt gebruikt voor energie. Het stimuleert ook de spiergroei direct na de training. Veel sporters kiezen voor een wheyshake vlak voor de training omdat het de meest makkelijke manier is om eiwitten binnen te krijgen en ook het eenvoudigst wordt opgenomen.

Andere bodybuilders prefereren vast voedsel voor een training. Toen we Cutler vroegen wat hij voor een training eet, zei hij ‘In ieder geval vlees. Ik eet normaal eiwitten (van eieren) bij mijn ontbijt, en mijn tweede maaltijd (voor de training) bevat rood vlees’. Probeer zo’n 20 tot 40 gram eiwitten voor je training te eten, in de vorm van een shake of als een echte maaltijd.

Krachtregel 8: Eet nadat je met gewichten hebt getraind

Direct na je training moet je je lichaam weer opladen met eiwitten en koolhydraten die snel opgenomen worden. De eiwitten geven je spieren een directe bron van aminozuren, de koolhydraten zorgen ervoor dat je spierglycogeenvoorraad weer wordt bijgevuld, het vrijkomen van cortisol (een katabool hormoon) wordt tegengehouden, en dat het peil van het anabole hormoon insuline stijgt. Insuline helpt om voedingsstoffen als glucose, aminozuren en zelfs creatine in je spieren te krijgen, en het start het moleculaire proces dat aminozuren (van je eiwitshake) in spierweefsel om zet.

Na je training kun je het beste 40 gram eiwitten eten in shakevorm, samen met 60 tot 100 gram koolhydraten als dextrose, maltodextrine, Vitargo of suiker. Je kunt je snelopneembare koolhydraten ook uit witbrood en witte aardappelen halen.

Krachtregel 9: Neem minder junk food

Toen hem gevraagd werd welk voedsel hij vermeed, antwoordde Warren snel: ‘Ik voel mij persoonlijk niet goed wanneer ik junk food eet. Ik voel me dan slap en vermoeid. Daarom zorg ik er ook voor dat de eerste vier of vijf maaltijden van de dag uit goed voedsel bestaan. Als ik iets slechts eet, dan doe ik dat ’s avonds en alleen om me mentaal beter te voelen’.

Calorieën zijn belangrijk, zoals we in regel 5 konden zien, maar het moet niet worden gegeten in de vorm van snoep, chips, pizza en patat. Dat soort voedsel heeft een grote hoeveelheid ‘lege’ calorieën in zich, calorieën die suiker en vet leveren met weinig tot geen voedingsstoffen. Veel van deze voedingsmiddelen bevatten transvetten, die niet alleen geassocieerd worden met hart- en vaatziekten, maar ook je spiergroei kunnen tegenhouden en spierafbraak kunnen bevorderen.

Hoewel een snelverterend koolhydraat als suiker goed is na een training, het is slecht op andere tijden gedurende de dag om dezelfde reden: het verhoogt je insulinepeil. Het verhogen van je insulinepeil terwijl je rust bevordert vetopslag en leidt tot hongergevoelens en verminderde energie.

Een groot probleem is maïsstroop met een hoog fructosegehalte: spieren kunnen fructose niet gebruiken als energiebron, dus gaat het naar de lever waar het wordt omgezet in glycogeen. Zodra het glycogeengehalte in de lever te hoog is, wordt de fructose in lichaamsvet omgezet.

Oude Vertrouwde

Mochten we een tiende regel aan deze lijst toevoegen, dan zou het zijn: volg de andere negen regels consequent. Wees gedisciplineerd. Soms sla je een trainingsdag over, maar vaker ben je inconsequent bij de voeding, waar een gebrek aan discipline je snel van het juiste pad af kan brengen. Je kunt niet de ene dag goed eten, slecht de volgende twee dagen, en dan verwachten dat je sterker wordt en spiermassa opbouwt.

Een beter en krachtiger lichaam opbouwen vereist meer dan één goede training of af en toe een dag waarop je perfect uitgebalanceerd voedsel op de perfecte tijden eet. Je moet je conformeren aan het complete pakket van training en voedingsplan, dag na dag, week na week. Dat soort van discipline is wat de kampioenen in dit artikel hebben, en het kan ook werken voor jou.

6 reacties

 1. Kevin z.

  Hier ben ik het verre van mee eens wat die grote jongens hebben geen idee wat ze hun lichaam aandoen. Er zijn er bij die dit wel een tijdje na het 40ste kunnen volhouden maar ik wil ze wel eens zien na hun 50ste laat staan na 60-70 jaar. Lopen ze allemaal kreupel rond van klachten en daar zijn voorbeelden genoeg van. Ook verouderen ze veel sneller. Zie je zo niet aan de buitenkant maar neem maar aan dat die binnenkant als ze dit zo volhouden op hun 50-60ste een stuk ouder is en dan is het van auw oeuw had ik toch maar iets minder gedaan want…

  1. teveel eten en zeker koolhydraten is te vergelijken met een auto die steeds in het rood zit te rijden zonder rust. Hoelang houdt die motor dat uit? Is juist het zelfde met het lichaam. Het lichaam lijdt daar bijzonder uit maar dat zie je niet zo aan de buitenkant en gezonde bodybuilders weten dat zelfs vasten spieren kan herstellen maar daar hoor je weinig van omdat ‘the big boys’ dat niet kunnen geloven maar de wetenschap is wel duidelijk hierin. Naarmate je intermitting vast, gaat de energie die normaal gesproken gaat naar de vertering van voedingsstoffen enz. naar het herstellen van cellen, spieren, enz…
  Ook is er meer oxidatie door teveel eten en teveel adem happen (bv. bij extreme HIT training) . Ik heb zelf de ervaring van eens goed in die HIT te duiken maar ik werd wel na een weekje ligt grieperig en vooral keelpijn van al die oxidatie in mijn mond van te veel CO (zuurstof) .

  2. zoveel eten…gegarandeerd dat daar veel ongezondheid in zit zoals e-nummers, pesticiden, BPA’a, en noem den hele boel maar op want van gezond eten kennen die jongens (zijn nog jongens met het verstand op nul terwijl ze denken op 10 te zitten) kennen ze helemaal niets van!

  In ieder geval zal deze onzin deze Eeuw gaan uitsterven want het kan helemaal anders want zeg nu zelf die lichamen trekken gewoon op niets. Zijn gewoon opgezwollen michelin mannekes met een boerenverstand op 0. Zelf train ik ook al jaren en ik houd me bezig met dit op een zo natuurlijk gezonde normale manier te doen met vasten posen en ok ik heb hier geen spieren die opgezwollen zijn van hier tot in (wat ook nog eens de lenigheid teniet doet en van al ie troep eten komt het libido ook niet echt goed meer uit de startblokken) maar ik heb wel een lenig en krachtig lichaam met mooie strakke spieren en een zichtbare 5 pack maar de zesde is op komt 🙂 en daar houden de vrouwtjes van maar niet van die harde blokken domme stenen. Ook is te weinig vet zeer ongezond want vet dient er ook om ongezonde stoffen ‘tijdelijk’ in op te slaan maar als men dit niet meer heeft kan het lichaam dat niet degelijk opslaan en komt en blijft in de bloedbaan zweven. Gezond hé maar ze zien teveel naar Arnold & Co en er zijn wel uitzonderingen die redelijk lang zich goed kunne voelen maar ik weet niet hoe Arnold zich voelt vanaf zijn 40ste. Zal ie ook niet snel voor uitkomen als er vanalles scheelt denk ik zo want die heeft een te groot ego daarvoor! Kan goed zijn dat ie vanalle klachten intern heeft en door zijn veel geld wat prof’s er kan opzetten om de schade te minimaliseren maar dat zijn er maar een paar. De rest doet maar na zonder enig idee te hebben wat ze aan het doen zijn plus het feit dat ze later harder en harder moeten gaan trainen voor hun spieren te behouden wat zorgt voor nog meer lichamelijke maar ook emotioneel stress. Dat wil ook zeggen meer cortisol, meer spierafbraak en meer vetopslag en maar trainen en vreten als lompe boeren. Ik snap niet dat een gezond persoon die gezond wil blijven tot in zijn oude dagen wil volgen? Ik ken er ook ouderen en die zijn redelijk breed, trainen goed en eten maar bv. +- 120gram eiwitten. Dat is ook het max. voor gezondheid en KH eet ik persoonlijk maar zo rond de +100gram en ik train hier twee uren op een RUSTIG tempo. Nu ik ben ook maar 1.72 meter groot en ik kan ook niet meer 45minuten trainen om die spieren goed aangepakt te hebben want dat zijn ook nonsens want dat is, net zoals die domme HIT trainingen, veel te veel lichamelijke stress in korte tijd en maar trainen en vreten om die cortisol voor te zijn. Nee het kan helemaal anders en veel gezonder.

  Neem nu http://solartiming.com/ heel onderaan de pagina. Trekt ook niet op vele want dat is weer ‘te’ mager maar kijk eens wat die kerel heeft gedaan ivm. biceps en buikspieren en dit zonder één gewicht ooit vast gepakt te hebben. Jammer dat we de rug niet zien want die wordt ook wel meegepakt tijdens yoga met ene beetje HIT erbij.

  • Reaguurder1001

   Kevin, ik citeer even wat je zegt bij punt 1:

   “keelpijn van al die oxidatie in mijn mond van te veel CO (zuurstof)”
   Buiten het feit dat ik geen flauw idee hebt wat je hiermee bedoelt is CO koolmonoxide. Zuurstof is O2.

   Op de rest heb geen commentaar, want de onzin druipt hier van het scherm af.

   • Max123456

    Gaat niemand dit verbeteren? O2 is geen zuurstof, O2 is lucht… O is zuurstof…

 2. MR. BIG

  grappig die reactie … wel vreemd dat de pro’s allemaal gewoon normale leeftijden halen en ja af en toe sterft er 1 aan een hartkwaal … in welke bevolkings groep gebeurt dit niet, verder staan de schadelijke dingen vaak los van het eten, veel van deze jongens gebruiken naast hun anabolen ook allerlei andere troep en dat is het geen waar zo nu en dan een bodybuilder aan sterft. Nog NOOIT is bewezen dat iemand door de anabolen is gestorven, wel dat deze een bijdrage hebben geleverd maar nooit dat het de oorzaak was .
  Deze jongens weten echt meer als genoeg van voedsel meer dan jou en zelfs meer als een heleboel zogenaamde specialisten hier in NL, het niveau in NL is gewoon zo slecht dat hier nog claims rondhangen van onderzoeken van meer als 10 jaar oud die als meer als 10 x verlegd zijn alleen de nederlanders weten het nog steeds niet… een beetje zoals met het nieuws …

  Verder is dit verhaal hierboven gewoon onzin, jullie hebben in geen geval met de genoemde jongens gepraat ik ken er zelfs 1 van en die zal dit nooit zo vertellen…
  3.3 gram eiwit per kilo ??? dat kan als je aan steroïden zit maar een natuurlijk werkend lichaam neemt max 1.8 gram per kilo op… vandaar dat altijd word uitgegaan van 2.0 gram p/kilo .

  Jammer dat het internet vol staat met zulke onzin en dan ook nog een bewering erbij dat dit van de pro’s komt ….

  • Kaaskop

   Ik ben het er ook wel mee eens dat Kevin redelijk wat kak heeft getypt, maar anabolen kunnen wel degelijk gevaarlijk zijn en het risico van een hartaanval zodanig vergroten dat het als de oorzaak gezien kan worden. Bijv. hier wat te lezen http://www.ergogenics.org/plotse-hartstilstand-door-anabolen.html .

   Ik wil niet direct zeggen dat ze daardoor dood zijn gegaan maar aan de andere kant leefden deze personen nog wel als ze het niet hadden gebruikt.

   Zelf geloof ik niet dat de gezondheidsrisico’s heel hoog liggen bij anabolen maar ze zijn er wel degelijk, maar natuurlijk als je anabolen wilt gebruiken moet je dat wel verantwoordelijk doen en niet teveel ook niet te lange kuren nemen.

   • HV

    Zolang je anabolen op een verantwoorde wijze gebruikt is er NIETS aan de hand, hetzelfde met alcohol en drugs he maar sommige slaan helemaal door helaas en is het een echte verslaving geworden en daar ligt het probleem en niets anders..!!

Plaats een reactie