Post Workout voeding

Na een intensieve training is je lichaam in een bijzondere hormonale fase, waarin het post workout voeding nodig heeft om veel voedingsstoffen op te nemen. Deze hormonale fase word ook omschreven als het anabolische raam (in het Engels Anabolic State) wat aanhoud tot een uur na de training. De spiercellen zijn uitgeput van de zware training en staan klaar om te herstellen en te groeien. Niet alleen je spieren, maar je hele lichaam wil herstellen en dus geen vet opslaan. Dit betekent niet dat je alles kunt eten. Wat dan wel?

Post Workout Voeding

Na je training heeft je lichaam behoefte aan 2 zaken: proteine en snelle koolhydraten. De proteine die je na je training kunt opnemen kun je uit je post workout shake halen. De meeste shakes bevatten meerdere bronnen van eiwitten, dus daarmee voorzie je je lichaam van de juiste hoeveelheid EN de juiste soort eiwitten.

De koolhydraten die je lichaam nodig heeft zijn voornamelijk om je glycogeen voorraden weer op peil te brengen. Tijdens je training verbruik je een groot deel van de energiereserves in je spieren. Deze worden opgeslagen in de vorm van glycogeen. Snelle suikers, als bananen of witte rijst kunnen hier een goede bron voor dienen. Het gevolg hiervan is dat je insuline gaat stijgen. Dit zou normaal gesproken leiden tot meer opslag van vet, maar na je training resulteert dit in het transport van de juiste voedingsstoffen naar je spieren. Daarom is de combinatie van juist proteine en snelle koolhydraten extreem belangrijk na de training.

De maaltijd daarop

Ongeveer 2 tot 3 uur na je training is je lichaam nog steeds in een staat om spieren aan te maken en geen vetten op te slaan. Daarom is een maaltijd met complexe koolhydraten aan te bevelen, in combinatie met proteine. Dit dient dan de grootste maaltijd van de dag te zijn, want de spieren staan nu volledig open voor de voedingsstoffen die het lichaam binnenkomen. De belangrijkste bronnen van de complexe koolhydraten zijn: zoete aardappelen, bruine rijst, pasta. De bronnen van eiwitten kunnen zijn: biefstuk, rundvlees, kipfilet, kalkoen of vis.

Herstel en voeding

Het is belangrijk om te realiseren dat je lichaam altijd voeding nodig heeft om te herstellen. Wanneer je 4 tot 5 keer per week intensief traint is je lichaam in een continue staat van herstel. Dus het heeft continu voeding nodig om te herstellen en te groeien. Zelfs op dagen dat je niet traint is het belangrijk dat je voldoende proteine tot je neemt om op die manier te zorgen voor voldoende bronnen voor het herstel en de groei.

3 reacties

  1. jakobus

    hoe kan ik een piramide voor kracht ,ik heb wel 1 piramide schema maar is die wel goed voor kracht , 5 4 3 2 1 2 3 4 5 eerst omhoog en dan naar beneden met gewichten kunnen jullie kijken al de piramide schema wel goed is

  2. Erik

    Interessante artikels hier, duidelijk geschreven een veel informatie. Wat ik wel mis is hoeveelheid wat je nodig hebt, hoeveel snelle koolhydraten en eiwitten is bijvoorbeeld het beste om in te nemen na de training?

  3. Peter

    Goed artikel, maar kansloze reacties helaas.

Plaats een reactie