Termen voedingsschema

Termen voedingsschema

Om het een en ander duidelijk te maken wanneer je begint met een voedingsschema vind je hieronder de meest voorkomende termen. Of je nu een dieet of voedingsschema maakt om af te vallen, spieren aan te zetten of aan te komen, de relatie tussen voeding en afvallen is er nu eenmaal. Veel van de termen die je hier tegen komt ga je ook tegenkomen wanneer je aan het krachttrainen bent voor massa of wanneer je wilt afvallen.

Voeding termen

Calorie├źn: calorieen zijn eenheden waarin beschreven wordt wat de energie waarde is in je voeding. Een teveel aan calorieen die niet gebruikt worden door je lichaam om energie te vebranden wordt opgeslagen als vet in je lichaam. Lees ook ons artikel: wat is een calorie

Micronutri├źnten: stoffen die het lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft. Mineralen en vitamines zijn hier voorbeelden van.

Aminozuren: Aminozuren zijn de onderdelen die een proteine maken. Ze worden meestal weergegeven als de bouwstenen van proteine. Er zijn verschillende soorten proteine en daarbij verschillende amminozuren die ze bevatten.

Glycogeen: glycogeen zijn koolhydraten die in het lichaam worden opgeslagen. Wanneer koolhydraten ingenomen worden dan worden deze opgeslagen in de spiervezels en in de lever als glycogeen. Glycogeen is de primaire energiebron voor het lichaam.

Metabolisme: het metabolism is het tempo waarin het lichaam energie verbrandt. Een hoger metabolisme zal leiden in een hogere energievebranding, wat zal leiden tot een strakker lichaam.

Proteine synthese: Het process waarin aminozuren worden geranschikt in proteine. Proteine synthese is het process van spiergroei.

Anabolisme: Anabolisme is de staat van spiergroei. Als je spiergroei realiseert ben je in een anabolisme fase.

Katabolisme: wanneer je lichaam in een katabolische fase is worden er spieren afgebroken. De staat van katabolisme is spierafbraak.

Aerobic: Een aerobic oefening is een oefening waarbij zuurstof nodig is.

Anaerobic: een anaerobic oefening waarbij geen zuurstof noodzakelijk is.

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Plaats een reactie