Voedingstips voor spiermassa

Genoeg voeding binnen krijgen voor spiermassa kan moelijk zijn, vooral voor moeilijke eters. Hier vind je tips om dit makkelijker te maken.

Voeding voor spiermassa

Weten wat je moet eten en het ook daadwerkelijk doen, zijn twee verschillende zaken. Je leest in een tijdschrift over bodybuilding een artikel met voedingsschema’s om aan te komen in spiermassa en neemt jezelf voor even flink te gaan bulken de komende weken. De eerste ochtend sta je om 6 uur op om naar je werk te gaan, ¬†een kwartier eerder dan normaal omdat je nog 8 eiwitten moet bakken. Vervolgens zit je met je bruin brood en eiwitten voor je en krijg je geen hap naar binnen.

Een herkenbaar scenario voor veel moeilijke eters. Vooral ectomorphen, mensen die van nature niet snel aankomen, kunnen vaak moeite hebben de nodige hoeveelheden voeding te eten om spiermassa op te bouwen. Om aan te komen in spiermassa moet je wat voeding betreft rekening houden met drie belangrijke punten:

 • De juiste (hoeveelheid) voedingsstoffen.
 • Wanneer je welke voedingsstoffen moet eten.
 • Een voedingsschema kiezen dat je vol kunt houden.

Op de eerste twee punten ga ik uitgebreid in in de artikelen over voeding in het algemeen en bulken. Als voedingstips voor spiermassa beschrijf ik welke maaltijden de juiste voedingsstoffen bevatten, maar vooral ook welke makkelijk te maken en te eten zijn. Aangezien het tegenwoordige populair is om over de crisis te praten, zal ik hierbij bovendien rekening houden met je portemonnee.

Drinken is makkelijker dan eten

Maak daarom je voeding drinkbaar. Als je mij om 6 uur ’s ochtends een bord met warme pap voorschotelt dan komt er meer pap uit me dan erin gaat doordat ik al over me nek ga door de gedachte dit op dat moment te moeten eten. Misschien een beetje overdreven, maar er zijn van die momenten dat je bepaalde voeding nodig hebt terwijl je er totaal geen trek in hebt.

Brinta en Ontbijtgranen

Dezelfde hoeveelheid Brinta of ontbijtgranen met melk, zelfs meer, heb ik toch iedere ochtend al voor 6 uur achter me kiezen. Hoe? Door het niet te verwarmen tot een dikke pap die ik hap voor hap naar binnen moet werken, maar gewoon koud te drinken. Pak een shakebeker doe er 500ml halfvolle melk in en daarna de Brinta erbij. Even roeren, dus je hoeft geeneens de matchende dop van de shakebeker te zoeken, en presto! Je drinkt dit zo in een minuut weg.

De kunst is de juiste verhouding te vinden zodat je zoveel mogelijk Brinta bij je melk kan doen zonder dat het te dik wordt om te drinken. Is het wel te dik geworden (meestal wanneer je het een tijdje hebt laten staan) dan gooi je er gewoon weer wat melk bij en roer je nog even. Ik zeg Brinta, maar zelf was ik kort overgestapt op het “Volkoren graanontbijt”, huismerk van C1000. Ik ben hier op een dag mee begonnen omdat de Brinta in de C1000 op was en ik het huismerk in het schap ernaast zag staan. Ik vroeg me meteen af waarom ik dit niet eerder heb gedaan.

Het huismerk bevat bijna dezelfde voedingswaarden, iets minder koolhydraten, maar ook iets meer aan prote√Įne. De prijs scheelt echter een slordige 30%. De smaak is vergelijkbaar al is de structuur wat vloeibaarder waardoor het nog makkelijker drinkt. Doordat het minder snel dik wordt en dus langer drinkbaar is, kan je er meer in doen dan bij Brinta het geval is. Bij 500ml melk doe ik 70 gram “Volkoren graanontbijt” terwijl bij Brinta 50 gram zo’n beetje de max is. Dit hangt ook af van hoe snel je het drinkt. Helaas is “mijn” C1000 inmiddels overgegaan in een Jumbo die niet een vergelijkbaar of beter huismerk heeft.

Er zijn overigens veel mensen die het met water maken in plaats van met melk. Dit is een kwestie van smaak, trainingsdoelstelling en eventuele andere redenen om geen zuivel te nemen. Om aan te komen in spiermassa is aan te raden met melk te drinken voor de extra prote√Įne en vetten.

Kwark

Ook kwark kreeg ik met de grootste moeite naar binnen en over een klein bakje kwark kon ik uren doen. Niet handig als je dit iedere avond voor het slapen gaan, wilt eten (voor het slapen wil je wel prote√Įne, maar meestal niet koolhydraten en vet). Ook hier dezelfde oplossing. Maak het drinkbaar. Een ander voordeel hiervan is dat die zure magere kwark makkelijk lekkerder (minder zuur) is te maken zo. Het smaakt een beetje als karnemelk. Doe 300ml melk in je shakebeker. Hierbij doe je 250g magere kwark. Je hoeft het geeneens moeilijk af te meten want het wordt meestal in pakken van 500 gram verkocht dus schep je hier de helft uit. In dit geval werkt shaken wel beter dan roeren dus even de dop erop en schudden. Ook in dit geval krijg ik dezelfde voedingsstoffen binnen (plus een beetje van de melk), maar dan wel veel sneller en makkelijker.

Noedels, snelle warme koolhydraten

Hetzelfde geldt voor een derde makkelijke maaltijd om vooral je koolhydraten binnen te krijgen: Noodles. Noodles of noedels, bevatten veel koolhydraten en vetten¬†(respectievelijk 35 en 14 gram per portie) en zijn in enkele minuten klaar te maken. Ze worden verkocht in zakjes voor 1 portie, zijn makkelijk mee te nemen naar het werk¬†en zijn¬†goedkoop als je niet voor de dure merken gaat. Voor 37 cent heb je dan alweer de koolhydraten en vetten voor je lunch binnen en het enige wat je verder nodig hebt, is kokend water.¬†Er zijn verschillende merken, maar de noedels van YumYum zijn het goedkoopst en in de meeste supermarkten verkrijgbaar. De smaak is misschien even wennen. Ik vond het vroeger altijd stinken wanneer m’n zoon ze maakte, maar dat zijn vooral de kruiden die er doorheen gaan en ook die wennen voor zover je ze niet meteen lekker vind. Je kan zelf verkiezen of je het water erin laat en het drinkt als soep of juist afgieten om te eten als pasta.

Zelf vind ik het makkelijk een grote pan met kipfilet en wokgroenten in een lekker sausje te maken (voor degene die nooit de binnenkant van een keuken gezien hebben, bijvoorbeeld een mix van zoetzure saus, gembersiroop en sojasaus) om die vervolgens in bakjes in de vriezer te gooien. Per dag haal ik er een bakje uit om bij de lunch op de warmen en door de afgegoten noedels te gooien. Dit voegt de nodige prote√Įne, vitaminen en mineralen toe, maar is vooral erg lekker!

“Pindakaas, daar wordt je groot en sterk van”

Om aan te komen in spiermassa moet je de juiste verhouding koolhydraten, prote√Įne en (de juiste) vetten eten. Juist die laatste zijn grappig genoeg vaak een probleem in het voedingsschema van bodybuilders omdat de voeding die veel prote√Įne en koolhydraten bevat, vaak weinig vet bevat, maar ook omdat vetten ten onrechte teveel uit het dieet worden gebannen.¬† Een makkelijke bron voor goede vetten is pindakaas.

Helemaal als je veel van je voeding uit drinkbare voeding haalt omdat je hier zo een schep pindakaas doorheen kan gooien. Met één eetlepel pindakaas (ongeveer 15 gram) voeg je, afhankelijk van het merk ongeveer 9 gram aan, vooral onverzadigde, vetten toe. De koude Brinta en kwarkshake bevatten beide erg weinig vetten. Hieraan kan je makkelijk één of enkele lepels pindakaas toevoegen om aan je dagelijkse behoefte aan vet te voldoen.

Koop groot in

Heb je eindelijk iets dat je makkelijk iedere ochtend naar binnenkrijgt, dan merk je snel genoeg hoe snel het op gaat. Je baalt flink als je ’s ochtends je Brinta en ontbijtgranen wilt maken en nog net twee druppels melk uit het pak ziet vallen wanneer je op een halve liter had gerekend. Het voordeel van Brinta en ontbijtgranen is dat het lang houdbaar is. Koop dan ook meteen meerdere pakken. Ik drink daarom ook al jaren lang houdbare melk. Velen vinden dit niet lekker, maar alles went (net als de koude brinta en drinkbare kwark). Je kan dan tenminste meteen 12 pakken in een doos kopen en bent dan klaar voor 2 weken.

En supplementen dan?

Supplementen blijven een zeer makkelijke manier om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Ze zijn zo makkelijk omdat je precies de juiste voedingswaarden kan afwegen en omdat je ze makkelijk in een shake gooit. Belangrijker nog: Omdat de voedingsstoffen uit bepaalde producten gefilterd zijn, heb je wat betreft hoeveelheid te eten voeding veel minder nodig om op dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen te komen. Creatine is hier een uitzondering op, aangezien je de hoeveelheid hiervoor vaak niet voldoende uit je dagelijkse voeding kunt halen.

Koolhydraten

Wat koolhydraten betreft, zijn supplementen niet noodzakelijk als het er om gaat dagelijks voldoende binnen te krijgen. Ze zijn namelijk makkelijk uit voeding te halen, o.a. met de hier gegeven tips. Toch kan dat soms nog niet makkelijk genoeg zijn. Persoonlijk vind ik daarom producten zoals fine oaths en rice powder handig om in de keuken te hebben staan als bronnen van trage koolhydraten. Puur voor gemak dus, wederom omdat drinken makkelijker is dan eten.

Een andere verschil met koolhydraten in normale voeding is de snelheid waarmee ze worden opgenomen en hun werk kunnen doen. Soms kan een supplement met snelle koolhydraten zoals dextrose, waxy maize starch (zelfde grondstof als Vitargo)¬†of maltodextrine, voor tijdens of na de training daarom wel handig zijn. Velen zijn bijvoorbeeld enthousiast over de snelle werking van Vitargo. Persoonlijk vind ik het erg duur vergeleken met bijvoorbeeld het wat tragere dextrose,¬†waxy maize starch¬†of¬†maltodextrine,¬†¬†(‚ā¨37,40 Vitargo ten opzichte van ‚ā¨5,- voor overigen). De toegevoegde waarde wat betreft snellere opname is echter wel aangetoond in onderzoeken (1). Om dagelijks op je totale behoefte aan koolhydraten te komen, heb je ze dus echter niet nodig hoewel het wel makkelijker wordt.

Prote√Įne

Wat betreft prote√Įne is het een ander verhaal. Ook hier heb je met twee verschillen te maken ten opzichte van prote√Įne uit voeding: De hoeveelheid die je binnenkrijgt en de snelheid waarmee ze worden verwerkt in het lichaam.

Voor krachttraining wordt door de meeste onderzoekers aangeraden om tussen de 1,6 en 2,0 gram prote√Įne per kilo lichaamsgewicht te eten (2-5). Om spiermassa op te bouwen, eten de meeste bodybuilders echter tussen de 2 en 3 gram prote√Įne per kilo lichaamsgewicht (Tipton). Daarmee kom je als je bijvoorbeeld 80kg weegt uit op 160 tot 240 gram prote√Įne per dag. Dat is 20 tot 30 gram prote√Įne per maaltijd bij acht maaltijden per dag. Dat is omgerekend naar bijvoorbeeld eieren 2,5 tot 3,75 eieren.

Een ander makkelijker alternatief is de kwarkshake die ook in het schema staat. Met een half pak magere kwark zit je rond de 32 gram. Gemengd met melk nog wat hoger. Het “probleem” hierbij heeft te maken met het tweede verschil tussen supplementen en normale voeding: Wanneer en welke prote√Įne je inneemt, kan net zo belangrijk zijn als de totale hoeveelheid prote√Įne die je dagelijks inneemt (6).

’s Ochtends en na de training is het verstandig in ieder geval snelle prote√Įne te hebben (voor spieropbouw), eventueel gemengd met trage prote√Įne (beperken van spierafbraak)(7,8). Kwark bestaat vooral uit trage eiwitten. Melk bestaat ook voor 80% uit trage eiwitten (case√Įne) en slechts 20% uit snelle prote√Įne (whey). Als je dus 20 gram of meer aan whey binnen zou willen krijgen zou je erg veel moeten eten en daarbij mogelijk een hoop andere stoffen bij binnenkrijgen die niet perse in je dieet passen. 20 gram afmeten met een maatlepel en in je shake gooien, werkt veel makkelijker.

Er is dan ook niets mis met de dag te beginnen en de training te be√ęindigen met een wheyshake om weer zo snel mogelijk (snelle) prote√Įne binnen te krijgen en de dag af te sluiten met een mix van prote√Įnen of alleen trage (case√Įne) om tijdens de slaap van prote√Įne voorzien te blijven.

MCT-Olie en vetten

Om de nodige, onverzadigde vetten in het dieet op te nemen, heb ik (wat gewonde voeding betreft) gekozen voor pindakaas omdat dit een makkelijke en erg gezonde bron van vetten is.

Nog makkelijker is MCT-olie, olie op basis van medium chain triglycerides (zie artikel). Deze vetten leveren bijna evenveel calorie√ęn op als de LCT-vetten (8,3 kcal per gram i.p.v. 9), long chain triglicerides, maar leiden veel minder snel tot vetopslag en verhogen bovendien de verbranding van lichaamsvet. Twee keer per dag twee eetlepels (60 gram)levert bijna 500 kcal op! Dat is in mijn geval al de helft van alle calorie√ęn die uit vetten moeten worden binnengekregen. De fles die hiernaast staat afgebeeld, is degene die ik zelf meestal aanschaf wegens de scherpe prijs en kwaliteit van Neobee (wordt ook vaak door onderzoekers gebruikt). Er zijn echter diverse aanbieders.

Een alternatief hiervoor kan visolie zijn. Vergelijkbaar in de zin dat het makkelijke vetten zijn. Verkrijgbaar als supplement als Omega-3. Makkelijk als capsules in te nemen en zeer gezond om diverse redenen.

Je kan dit artikel lezen met als doel alles uit natuurlijke voeding te halen en prima resultaten bereiken. Makkelijker en beter is de beide te combineren. Het is namelijk een valkuil om de hele dag door alleen prote√Įne shakes en/of weightgainer te drinken en te vergeten dat dit suppletie is, aanvulling dus, en geen vervanging. Prijs kan voor sommigen een bezwaar zijn, maar als je het doorrekent naar kosten per maaltijd en dit vergelijkt met alternatieven dan vallen de kosten mee.

Eet ik dan iedere dag hetzelfde?

Voor het grootste deel wel, ja. Het hele voordeel van schema’s als deze is vergelijkbaar met het voordeel van een schooluniform. Je hoeft niet iedere dag te bedenken wat je aan wilt doen om er vervolgens ¬†achter te komen dat de helft in de was zit. Het grote voordeel is juist dat je de keuken inloopt en weet wat je gaat eten en dat dit past binnen je dieet.

Het is behoorlijk lastig als je je om 6 uur ’s ochtends moet gaan bedenken waar je je prote√Įne uit gaat halen. De variatie moet je dan ook vooral zoeken in het avondeten. Ten eerste is er dan vaak meer tijd om te koken. Ten tweede moet je variatie inbouwen omdat je anders de kans loopt structureel bepaalde voedingsstoffen (vooral vitamine en mineralen) tekort te komen. Ten derde ¬†is dat wel zo fijn als je een gezinnetje hebt en niet iedereen iedere dag rijst met kip moet eten omdat jij zo nodig gespierd wilt zijn.

Tenslotte is dit voedingsschema samengesteld om makkelijk te zijn. Als jezelf alternatieven kent die even makkelijk zijn en de juiste voedingswaarde hebben of soms bereid bent iets meer moeite te doen, moet je dat vooral doen!

Download de voedingsschema-generator!

Sinds kort kan je hier de voedingsschema calculator downloaden. Ik heb deze gemaakt om het voor een ieder mogelijk te maken op een makkelijke manier een persoonlijk voedingsschema op te stellen waarbij rekening wordt gehouden met alle belangrijke variabelen. Bovendien bevat het bestand bijna 9.000 producten met voedingswaarden waaruit je kan kiezen! Je hoeft dus niets op te zoeken. Deze is in korte tijd als een paar honderd keer gedownload. Het betreft nog een eerste versie in excel waardoor er soms wat issues kunnen zijn met verschillen in versies. Ik plaats dan ook enkele verschillende versies, voor het geval de eerste niet werkt in jouw excel-versie. Bovendien ben ik bezig er een online variant van te maken die op de site zelf kan worden gebruikt.

Hier kan je bovendien een eerder gemaakt voedingsschema downloaden. De hoeveelheden zijn gebaseerd op iemand van 80 kg. Onderin het schema heb je de mogelijkheid om je eigen gewicht in te vullen. Je kan dit dan vergelijken met de totalen zoals deze onderin staan vermeld en zelf aanpassingen maken indien nodig. Hierbij kan je dus echter niet uit producten kiezen om zelf toe te voegen. Je kan het daarom beter zien als voorbeeld.

“Wat de boer niet kent daar groeit hij niet van”

-Kenneth Nwosu

Referenties

 1. La Bounty. The effects of a starch based carbohydrate alone or in combination with whey protein on a subsequent bout of exercise performance ‚Äď preliminary findings.¬†J Int Soc Sports Nutr. 2009; 6(Suppl 1): P13. Published online 2009 July 31.
 2. Lemon P. Effects of exercise on dietary protein requirements.¬†Int J Sport Nutr.¬†1998;8:426‚Äď447.Joint Position Statement: nutrition and athletic performance. American College of Sports Medicine, American Dietetic Association, and Dietitians of Canada. Med Sci Sports Exerc 2000, 32(12):2130-2145.
 3. Lemon PW: Protein and amino acid needs of the strength athlete. Int J Sport Nutr 1991, (2):127-145.
 4. Tarnopolsky MA, Atkinson SA, MacDougall JD, Chesley A, Phillips S, Schwarcz HP:Evaluation of protein requirements for trained strength athletes. J Appl Physiol 1992, 73(5):1986-1995.
 5. Antonio J, Stout JR: Sports Supplements. Philadelphia, PA , Lippincott Williams & Wilkins; 2001.
 6. Tipton KD, Wolfe RR. Protein and amino acids for athletes. J Sports Sci. 2004 Jan;22(1):65-79.
 7. YVES BOIRIE, MARTIAL DANGIN, PIERRE GACHON, MARIE-PAULE VASSON, JEAN-LOUIS MAUBOIS,AND BERNARD BEAUFRERE. Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein accretion. Proc. Natl. Acad. Sci. USA. Vol. 94, pp. 14930‚Äď14935, December 1997. Physiology
 8. Dangin M, Boirie Y, Garcia-Rodenas C, Gachon P, Fauquant J, Callier P, Ballèvre O, Beaufrère B. The digestion rate of protein is an independent regulating factor of postprandial protein retention.Am J Physiol Endocrinol Metab. 2001 Feb;280(2):E340-8.

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

16 reacties

 1. P. struijk

  Beste Kenneth,

  Onlangs las ik wat artikelen op jouw site, ik lees dan bijvoorbeeld:

  De fles die hiernaast staat afgebeeld, is degene die ik zelf meestal aanschaf wegens de scherpe prijs …
  ‘of’
  Bovendien ben ik bezig er een online variant van te maken die op de site zelf kan worden gebruikt.
  Voedingscalculator en schema generator Buildmybody v1.2.xlsx

  Echter worden bij mij bij elk artikel geen afbeeldingen weergegeven en kan ik niets aanklikken of downloaden.

  Weet jij hoe dat komt?

  Vr. groet,
  Patrik Struijk

 2. Haydar

  Hallo ik ben haydar ik wou iets vragen ik ben 15 jaar oud en ik train alleen biceps maar die groeit niet zo snel wat kan ik doen om sneller te groeien?

  • Kenneth Nwosu

   Beste Haydar,

   Je hebt zelf eigenlijk al het antwoord gegeven in je vraag. Je traint alleen biceps en daar is het probleem. Ten eerste vermoed ik dat je je biceps te vaak traint. Alleen en/of te vaak je biceps trainen is een veel voorkomende fout onder beginners. Je traint je biceps, ziet hoe ze eruit zien wanneer ze volgepompt zijn met bloed, de volgende dag zijn ze weer kleiner omdat de pomp verdwenen is dus denk je:”Ik train ze weer”. Je spieren groeien echter tijdens het herstel in de dagen volgend op de training. Als je ze tijdens deze herstelperiode weer traint, onderbreek je dit proces en zullen ze minder of niet groeien.

   Daarnaast bestaat je bovenarm niet alleen uit je biceps, maar ook uit de grotere triceps en de schouderspier. Stel dat je nu drie keer in de week biceps traint dan zou je er veel beter aan doen één keer biceps te doen, de andere keer triceps en de andere keer schouders. Dat is echter als je om de één of andere reden alleen armen traint wat mij nooit slim lijkt. Nog beter is dan ook je hele lichaam te trainen. Vooral door grote spiergroepen zoals rug en benen te trainen, maak je veel groeihormoon en testosteron aan dat je vervolgens weer benut wanneer je armen traint.

   mvgr,
   Kenneth

 3. lena

  Hallo, een vraag ik ben een vrouw van 33 en 1.80 en slechts 55 kg (vetpercentage 21). Ben sinds 2 mnd bezig met krachttraining. Aks ik normaal eet kom ik op n dag rond de 1500 kcal. Ik wil graag aankomen en sporten (krachttraining en soms hardlopen). Aankomen is zeer lastig. Overigens zie ik er niet extreem mager uit. Ik eet al extra eiwitten, kip als beleg, why poeder, kwark, bijna dagelijks avocado en 2 handen noten

  Is het slim te gaan bulken? En zo ja moet ik ook meer/anders trainen?

  • Julian

   Hallo,

   Als je wil aankomen dien je meer calorie√ęn te consumeren dan verbranden. Je training schema aanpassen hoeft niet direct, dit is namelijk afhankelijk van doelen. Wil je meer spieren dan doe je er verstandig aan om je cardio te verminderen. Echter kost krachttraining ook veel energie, dus let goed op je calorie inname.

   Via de onderstaande link kun je je calorie inname behoefte berekenen, en je inname kan je monitoren aan de hand van handige apps denk bijvoorbeeld aan myfitnesspal. Succes!

   https://www.fitsociety.nl/afvallen/bereken-jouw-caloriebehoefte/

   mvgr. Julian

 4. Ruud

  Hebben jullie wel eens stilgestaan bij het feit dat mensen de enige zoogdier soort is die meent melk te moeten drinken na dat ze zuigeling zijn ? En dan ook nog van een andere zoogdier soort….de kruks zit hem in het woord “meent”. Melksuikers (lactose) zijn niet best voor een niet zuigeling….lactose intolerantie is zoals het van nature hoort voor volwassenen en de tolerantie een alles behalve ideale aanpassing van het menselijk lichaam door de tijd heen………

  • Kenneth Nwosu

   Beste Ruud,

   Dat is een beetje populair, vreemd argument dat ik zo vaak hoor. De mens eet zoveel soorten voeding eet die andere dieren niet zouden eten. Wij hebben op Fitsociety enkele van de meest uitgebreide, zo niet de meest uitgebreide, artikelen over melk geschreven met verwijzingen naar tientallen onderzoeken die echt onderzoeken wat er gebeurt en niet alleen verwijzen naar het dierenrijk en aannames doen. Daarin wordt ook uitgebreid ingegaan op lactose tolerantie.

   Mvgr,
   Kenneth

 5. Kees

  Ik lees op deze site dat het mogelijk is dat je spier kan kweken en vetmassa tegelijk kan verliezen? Dat is ook mijn doel.

  Ik ben net begonnen met krachttraining en daarna wat op de loopband. Na de berekening ( jullie linkje inclusief invullen van vetpercentage) kwam ik op een onderhoud van 2800 kcal per dag. Maar uiteraard wil ik spieren kweken en vetmassa verliezen. Dus wil ik ( ik weeg 95) 235 gram eiwit per dag tot me nemen, 80 gram goede vetten, en 150 gram Koolhydraten per dag ( complexe omdat ik diabetes heb). Dan kom ik uit op 2400 kcal per dag. Ik train zo’n 4 keer per week sinds 2 weken. Eerst krachttraining en daarna 45 min cardio. Maar wat ik me afvraag is deze verhouding in het voedingsschema ( uiteraard alleen maar gezonde en complexe producten) wel goed om spieren te kweken en ook vetmassa te verliezen?

  Alvast bedankt Kenneth. Ook voor de zeer goede info hier.

  Gr Kees

 6. Gerard Snakenborg

  Hoi Kenneth,

  Zou je mij de calculator ook per mail kunnen sturen?

  Alvast bedankt,
  Gerard

  • Kenneth Nwosu

   Hoi Gerard,

   Ik heb ‘m zojuist gemaild (check evt. junk mailbox).

   mvgr,
   Kenneth

   • Peter

    En het antwoord op Kees? Ik ben daar wel benieuwd naar. Volgens mij heb ik er redelijk verstand van gekregen door allerlei dingen te lezen. Ik sport ook 3 a 4 keer per week (weeg alleen 82 kilo bij 188 cm) maar het verhaal komt wel overeen. Ik hou al een tijdje mijn voeding bij op een site. Ik kom dan gemiddeld tot ongeveer 35% koolhydraten – 35% vet – en 25% eiwit (200 gr koolhydraten – 100 gram vet en 150 gram eiwit). Ik wil qua vetverlies alleen van mijn ”buikje” af maar vooral armen, borst en beenspieren mogen groeien. Wat zou ik moeten veranderen?

 7. Jop van Wieren

  Beste Kenneth Nwosu,

  Is seks goed of slecht voor de spiergroei? Heb gemiddeld elke dag 1x seks met mijn vriendin.

  Op het internet geve ze ieder een eigen antwoord met conclusie. De een zegt dat je er testosteron door gaat aanmaken de ander zegt dat het testosteron afbreekt.

  Mvgr

  Jop,

  • Kenneth Nwosu

   Beste Jop,

   Ik heb hierover het volgende artikel geschreven:

   https://www.fitsociety.nl/fitness/invloed-van-sex-op-fitness/

   Mijn conclusie is dat het weinig effect heeft, los van mogelijk een zinktekort dat makkelijk te verhelpen is. Testosteron stijgt maar tijdelijk bij onthouding met een piek na 1 week die daarna weer begint te dalen. De stijging vind bovendien vooral plaats in de laatste twee dagen. Dus een week geen sex voor twee dagen wat hoger testosteron (met grote individuele verschillen). Als je dan de afweging moet maken tussen iedere dag sex of 1 keer in de week en misschien iets meer spiermassa, dan zou ik het wel weten.

   Met vriendelijke groet,

   Kenneth

 8. tomtom

  hey, kenneth

  ik heb een vraag. ik wil in 1 jaar tijd gaan bulken en mijn doel is om groter te worden ik bulk nu ook. heb je meschien goeie tips voor mij en een eetschema. ik heb niet echt een breed budget dus als jij tips voor mij zou hebben zou ik dat op prijs stellen. wat zou je nemen mass gainer of protiene shake? voor bulken

  • Kenneth Nwosu

   Hoi Tom,

   Ik kies zelf altijd voor redelijk goedkope prote√Įne omdat vaak niet duidelijk is of de kwaliteit van duurdere merken ook echt beter is. Weightgainers koop ik in principe niet of nauwelijks. Het zijn meestal namelijk niets meer dan een combinatie van koolhydraten en proteine. Koolhydraten kunnen erg goedkoop zijn. Denk aan zaken als havermeel, rijstmeel, brinta etc. Je kunt dan zelf combineren en er nog een goede bron van vetten aan toevoegen. Een stuk goedkoper zo en je bepaalt zelf de verhouding die je wilt.

   mvgr,
   Kenneth

Plaats een reactie