Chin Up

chin up

Chin Up

Chin Up

De Chin Up is een zware oefening voor het trainen van de brede rugspier (Latissimus Dorsi). Bij deze oefening trek je als het ware je eigen lichaamsgewicht omhoog. Dit is een pittige oefening die vaak voor beginners nog niet uit te voeren is. Er is ook een fitness machine die je helpt deze oefening makkelijker te maken door je als het ware een lift te geven (assisted pull up of chin up machine). Deze oefening wordt misschien nog wel eens verward met het optrekken of de Pull Up. De Pull Up is nog iets zwaarder omdat deze vaak nog breder wordt uitgevoerd en de biceps helpen minder mee in het uitvoeren van de oefening. De Chin Up wordt uitgevoerd met de handpalmen naar je toe.

Chin Up

 • Primaire spiergroep: Rug
 • Secundaire spiergroep: Biceps
 • Oefening type: Compound oefening
 • Benodigdheden: Lichaamsgewicht en pull up stang
 • Kracht type: Pull
 • Moeilijkheidsgraad: Ervaren

Rug: Latissimus Dorsi

De Latissimus Dorsi heeft als functie het naar beneden trekken van de arm (extension), adductie en inwaarts roteren van de arm.

Uitvoering Chin Up

 1. Pak de Pull Up bar vast met de handpalmen naar je toe en plaats de handen op ongeveer schouderbreedte.
 2. Trek jezelf omhoog en probeer je lijf mooi stil te houden.
 3. Kom omhoog totdat je kin ter hoogte van de stang komt.
 4. En daarna wil je weer zakken totdat de armen helemaal gestrekt zijn.
 5. Herhaal dit dan voor het gewenste aantal repetities.

Chin Up techniek

Deze oefening is erg pittig maar makkelijker uit te voeren dan de Pull Up. Voornamelijk omdat de grip wat smaller is en omdat de biceps mee helpen. Wanneer je de oefening groot uitvoert dus met armen helemaal gestrekt onderin en de kin goed tot aan de stang bovenin dan voer je de oefening optimaal uit. Omdat dit zwaar is voor beginners kun je ook vragen of iemand je wilt helpen door bij je onderbenen wat mee te tillen. Anders is een assisted Pull Up machine ideaal om te oefenen in de beginfase.

Plaats een reactie

Effectiviteit
Moeilijkheid
Resultaat