Dumbbell Lateral Raise

8/10 sterren
Seated Dumbell lateral Side Raises uitvoering

Dumbbell Lateral Raise

8/10 sterren

Dumbbell Lateral Raise

De dumbbell lateral raise een isolatie oefening om je schouders te trainen die samen met een ontwikkelde rug kunnen bijdragen aan een V-Vorm. In tegenstelling tot veel andere schouder oefeningen die meerdere delen van de schouderspieren aanspreken is de dumbbell lateral raise een oefening die specifiek de buitenkant van de schouderspieren traint. Daarom word deze oefening vaak meegenomen in een reeks van meerdere schouder oefeningen.

Dumbbell Lateral Raise

 • Primaire spiergroep: schouders
 • Secundaire spiergroepen: geen
 • Oefening type: isolatie
 • Benodigdheden: dumbbell
 • Kracht type: Pull
 • Moeilijkheidsgraad: Beginner

Uitvoering Dumbbell Lateral Raise

Voor de dumbbell lateral raise heb je vanzelfsprekend dumbbells nodig. De dumbbell lateral raise kun je uitvoeren op 2 manieren: zittend of staand. In beide gevallen dien je je bovenlichaam recht te houden. Je rug moet recht zijn en je schouders ontspannen. Houd de dumbbells in je handen langs je lichaam met je handpalmen die naar beneden wijzen. Je armen mogen lichtjes gebogen zijn, dit komt de uitvoering van de oefening ten goede. Breng vervolgens je armen met de dumbbells zijwaarts omhoog tot ze parallel staan met de grond.

Seated Dumbell lateral Side Raises uitvoering

Spieren Dumbbell Lateral Raise

Met de dumbbell lateral raise train je specifiek de laterale deltaspieren. Je schouders bestaan uit 3 spiergroepen. De anterior deltaspier is de voorkant van je schouder. De posterior deltaspier is de achterkant en de lateral deltaspier is de zijkant. Met de dumbbell lateral raise train je eveneens de rotator cuff en je trapezius.

Dumbbell Lateral Raise techniek

 1. De dumbbell lateral raise is een oefening die vaak verkeerd wordt uitgevoerd. In de eerste plaats is dit een isolatie oefening, dus de focus moet voornamelijk liggen op de stretch en spiercontractie en niet op zware gewichten.
 2. De uitvoering van de oefening moet langzaam en gecontroleerd zijn. Vaak zie je dat er wordt gegooid met het gewicht omdat het gewicht eenvoudigweg te zwaar is. Op die manier ga je niet het beste resultaat behalen.
 3. Het is erg belangrijk dat de ellebogen boven de polsen blijven. Wanneer je je polsen tever omhoog laat gaan, verleg je de focus van de zijkant naar de voorkant van de schouder spieren.  Dus dan ga je van een lateral raise naar een front raise.  Om dit te voorkomen helpt het wanneer je je inbeeld alsof de dumbbells 2 kopjes water zijn die je bovenin laat leegschenken.
 4. Houd de dumbbells los van je lichaam bij de uitvoering. Op die manier kun je ongewenste rustmomenten pakken wanneer het gewicht tegen je aanleunt.

1 reviews

8/10 sterren
 1. Rik

  8/10 sterren

  Erg fijn om deze aan het einde van mijn schouder workout te doen.

  Ik begin altijd met de military press en dan de Arnold Press.

  Daarna sluit ik af met de lateral raise en de front raise. Dan zitten ze wel redelijk vol 🙂

  Effectiviteit

  Moeilijkheid

  Resultaat

 2. René

  0/10 sterren

  Ik zou dit artikel nog maar eens nalezen en herschrijven. Ook het fotootje lijkt me niet in de lijn van je artikel!
  “Secundaire spiergroepen: geen, Oefening type: isolatie” versus “Met de dumbbell lateral raise train je eveneens de rotator cuff en je trapezius.”

  Effectiviteit

  Moeilijkheid

  Resultaat

Plaats een reactie

Effectiviteit
Moeilijkheid
Resultaat