Personal Trainers: schuldig of onschuldig?

Personal trainers zijn onschuldig als het gaat om resultaten, terwijl er genoeg bloed aan hun handen kleeft.

Lieve personal trainer, het is niet de schuld van jouw klant dat hij of zij geen resultaat boekt, het is jouw schuld dat jij niet verder leert. Je hoort je mensen te helpen en geen schuldgevoel te geven.

Klein woordje vooraf: het lijkt misschien dat ik alle trainers beschuldig, maar dat is zeker niet zo. Ik schrijf dit artikel om het belang van goede trainers te onderstrepen, consumenten bewust te laten worden dat ze soms water naar de zee brengen en toekomstige personal trainers te prikkelen om niet al te snel genoegen te nemen met slechts één opleiding.
Ik vind het erg jammer dat iedereen zich maar personal trainer mag noemen. Toen ik personal trainer was, was ik meestal een maand bezig met sprookjes ontkrachten en de relatie met voeding te herstellen. Met de wildgroei aan personal trainers zullen er uiteindelijk meer slechte trainers dan goede trainers zijn, omdat niet iedereen de benodigde kennis heeft. Laten we vooral de juiste kennis delen, daar is jouw klant ook blij mee. Ik bied nu alvast mijn excuses aan als ik je heb gekwetst. Is niet mijn bedoeling.

Trainer Frits is blij en trots op zichzelf: zijn klant heeft binnen twaalf weken een geweldig resultaat weten te behalen. Voor hem is dit voldoende om zich te profileren als een succesvolle trainer. Wat hij niet weet is dat hij hiermee een wurg-huurcontract vastlegt met zijn klant. Wat ik hiermee bedoel? Ik zal de situatie van begin tot eind even schetsen.

Wat hij niet weet is dat hij hiermee een wurg-huurcontract vastlegt met zijn klant.

Simone wil afvallen, dus ze heeft al haar moed bij elkaar gesprokkeld en gaat naar een sportschool. Pompende muziek, de selfies vliegen je om de oren en dat jongetje dat net de baard in zijn keel krijgt is al groter dan Ted van de Parre. Simone heeft geen idee hoe het allemaal werkt in de sportschool, maar we leven in een tijdperk waarin de instructeur is vervangen voor een #, dus ze moet helemaal alleen uitzoeken hoe het werkt. Lang leve instagram #instabooty #mykillerthrillerasscap #fitgirl #burnfat #glutenvrij.

We leven in een tijdperk waarin de instructeur is vervangen voor een #

 

Simone traint vier keer per week 90 minuten, ziet geen vriendinnen meer en doet niets meer wat ze leuk vindt. Haar agenda bestaat uit drie blokken: opstaan, werken en trainen. Klinkt echt als een inspirerend, gezellig leventje, toch? Een leven als monnik lijkt mij gezelliger. Simone hoopte af te vallen, maar ze raffelt haar trainingen steeds meer af. Het lukt niet.

De redding als je wilt afvallen: personal training

Personal trainer Frits ziet zijn kans schoon en benadert Simone. “Ja, maar Simone, zo werkt dat natuurlijk niet. Je moet echt meer naar je hormonale balans kijken. Als ik jouw voeding screen, dan ben je letterlijk je darmen aan het vergiftigen, je lever is overbelast en doordat je zoveel sport komt jouw lichaam in spaarstand”. Simone is blij: het is in ieder geval niet haar schuld. Personal trainer Frits heeft alle oplossingen voor haar, want volgens hem leeft Simone in de hel en is Frits de hemel.

“Als ik jouw voeding screen, dan ben je letterlijk je darmen aan het vergiftigen, je lever is overbelast en doordat je zoveel sport komt jouw lichaam in spaarstand”

Tijd om met Fritsieboy te trainen. De kilo’s vliegen er vanaf en Simone voelt zich goed omdat het afvallen eindelijk lukt, en dat met maar twee keer per week trainen. Ze doet precies wat haar wordt gevraagd. Wat dat is? Aan de calorierestrictie, die zo laag is dat het eigenlijk niet vol te houden is. Alle koolhydraten (want dat zijn suikers) schrappen, geen suikers (want dat zijn koolhydraten), e-nummervrij eten en alleen nog puur en eerlijk eten.

Dit is misschien nog maar een zesde deel van wat Simone moet doen, want tegenwoordig zijn er talloze redenen waardoor je kunt afslanken. Volgens mij is er echter maar één oplossing om af te vallen. Ik ben verbaasd dat ik nooit ergens lees ‘Je moet minder eten’. Oké, dat klinkt niet sexy en ik snap ook dat je met zo’n simpele redenering daalt in guru-punten, maar dat is wel oplossing numero uno.

De eerste negen weken met trainer Frits zijn voorbij. Simone heeft veel meer resultaat dan toen ze alleen trainde, maar ze voelt zich een stuk zwakker en vraagt Frits om advies. Personal trainer Frits zegt dat ze gewoon door moet zetten. De oppervlakkige quotes ‘Als je het echt wilt, dan moet je het gewoon doen’ en ‘Als je nu opgeeft dan krijg je nooit je droomlichaam’ vliegen haar om de oren.

De oppervlakkige quotes ‘Als je het echt wilt, dan moet je het gewoon doen’ en ‘Als je nu opgeeft dan krijg je nooit je droomlichaam’ vliegen haar om de oren.

 

Je hebt meer nodig dan alleen een peptalk

Frits vertelt Simone dat het haar eigen schuld is: zij kan de bitterballen niet negeren, zij kan het wijntje op de vrijdagmiddag niet laten staan, Simone is een zwakkeling. De weegschaal blijft hangen op een respectabel verlies van 9 kilo. Eigenlijk is Frits een goochelaar met een beperkt aanbod aan trucs, en nu de trucs op zijn, is ook het avontuur van Simone afgelopen.

Simone is na elf maanden terug bij af. De 9 kilo die zij is afgevallen is ingeruild met een forse rente; ze is potverdrie 12 kilootjes terug aangekomen. Zo wil ze niet langer door. Het telefoonnummer van Frits wordt erbij gepakt, want elf maanden geleden lukte het zo goed. Frits kan zijn reisje naar de Malediven weer boeken en Simone is flink wat euro’s lichter en een tweede illusie rijker. Simone, heel veel succes: het gaat je wederom toch niet lukken.

Schoenmaker, blijf bij je leest

Personal trainers pretenderen dat ze verstand hebben van voeding. Dat is vaak niet zo, net zoals wanneer ze vertellen dat ze de kennis hebben om je lever te detoxen, je hormonen niet in balans zijn en dat je niet eet volgens je voorouders. Als ik mijn hormonen wil laten checken, dan ga ik naar een endocrinoloog. Wil ik meer weten over voeding? Dan ga ik naar een diëtist of voedingswetenschapper.

Personal trainers pretenderen dat ze verstand hebben van voeding.

Dat een bepaalde manier kan werken, begrijp ik. Dat is ook prima, maar de onderbouwing is het belangrijkste. Een trainer zonder gedegen opleiding en ervaring is een duur trainingsmaatje die schema’s voor je maakt en zorgt dat jij doorgaat waar je normaal zou stoppen. En dat is het; niets meer, niets minder.

Ik zeg tegen Simone: wees verstandig en zoek een coach met een gedegen opleiding en ervaring die je daadwerkelijk kan helpen. En onthoud: we zijn ook maar mensen en we zijn niet perfect. Blijf dus lekker aan de slag met je beste intentie en doe het consequent (want liever op een lagere frequentie het hele jaar door dan alles perfect doen en na twaalf weken stoppen).

Plaats een reactie