Baby dynamics yoga

Baby Dynamics Yoga

Bij “Baby Dynamics Yoga” worden baby’s aan hun handen en voeten rondgeslingerd zoals een cowboy ¬†tijdens een rodeo met zijn hoed zwaait. Ieder normaal denkend mens kijkt dit hooguit enkele seconden met afschuw aan alvorens de “therapeute” de baby uit haar handen te nemen (en evt. de therapeute onder handen te nemen). Ritmische gymnastiek doe je normaal met een een lint, een hoepel of een bal, niet met een baby. Toch zijn er blijkbaar ouders die haar graag betalen om hun baby te “behandelen” terwijl de¬†meesten dat zouden beschouwen als “mishandelen”.

Baby Dynamics Yoga

Toch is de Russische Lena Fokina zich van geen kwaad bewust. Het zou kampioenen kweken. Voor¬†het onderstaande filmpje is dan ook helaas geen pop gebruikt, maar een echte baby. Het ziet er zo absurd uit dat lang gedacht was dat het een “hoax” was. Natuurlijk krijgt ze een hoop kritiek, maar daar heeft ze naar eigen zeggen: “geen tijd voor”

Baby Dynamics Yoga

Laatst schreef ik een stuk over krachttraining tijdens de zwangerschap.

DIT IS GEEN VERVOLG OP DAT ARTIKEL!

Dit artikel valt onder de noemer: “Wat niet te doen als je ook maar een¬†greintje gezond verstand hebt”.

Blijkbaar werd de wereld al twee jaar geleden geschokt door de beelden van de 53-jarige Lena Fokina. Beelden die van diverse websites zijn verwijderd uit angst dat ze kindermisbruik zouden promoten [1]. Deze blijkbaar gekwalificeerde docent lichamelijke opvoeding verzorgt o.a. seminars waarin ze ouders uit diverse plekken in Europa uitlegt hoe ze hun kind tot kotsend toe boven hun hoofd kunnen zwaaien. Toegegeven in de meeste gevallen zijn ze al lang aan het huilen voordat ze kotsen, maar Lena houdt vol dat de baby’s het leuk vinden.

‘I work with parents from across Europe. I hope soon I will be working with a family in England. I think there are a number of open-minded parents there whose babies could benefit from my work.’

РLena Fokina  in een interview met Dailymail.co.uk

Misschien dat ze denkt dat “open minded” letterlijk betekent dat je hoofd open ligt en je hersens eruit gevallen zijn. De “behandeling” zou volgens Lena de spierkracht en ontwikkeling van de baby verbeteren. In Rusland is deze methode blijkbaar nogal bekend en Lena wijt onze westerse onwetendheid aan het feit dat alle literatuur hierover tot nu toe in het Russisch is verschenen. Volgens Lena wint “Baby Dynamics” wereldwijd aan populariteit. Zij ziet het dan ook als haar missie om de methode aan ouders te leren verspreid over de wereld. Persoonlijk zie ik liever Jehova Getuigen aan de deur kloppen, of zelfs zwarte piet.

De methode wordt doorgaans¬†“Baby Dynamics” genoemd, maar hier is waarschijnlijk om commerci√ęle redenen het woord “Yoga” aan toegevoegd. Mijn zus die yoga-instructrice is, zou zich waarschijnlijk omdraaien op haar yoga-mat als ze van deze praktijken vernam. Ik kan me dan ook geen enkele yoga-instructeur voorstellen die dit ook maar iets met yoga te maken vind hebben.

“Baby Dynamics Yoga maakte kampioenen van mijn kinderen”

Lena¬†begon 30 jaar geleden met haar oudste dochter. Ze maakte zich zelf toch ook wel wat zorgen, “maar realiseerde zich hoe leuk haar kinderen het vonden en dat inspireerde haar”. Ik vraag me dan ook af of haar kinderen ook naar enkele seconden begonnen te krijsen en/of kotsen en of dit in Rusland wordt ge√Įnterpreteerd als een kind dat plezier heeft.

Naar eigen zeggen heeft de methode van haar kinderen “Russische kampioenen gemaakt in duiken, parachute-springen en paardrijden” en passen haar kinderen de methode ook toe op hun eigen kinderen.

People criticise our methods out of ignorance – if only they tried to understand what we were doing, they would change their attitudes. If by doing it I give children an advantage, why wouldn’t I?

-Lena Fokina in een interview met Dailymail.co.uk

Shaken Baby Syndrome

Normaal gesproken zou ik er nu enkele wetenschappelijke onderzoeken bijhalen naar voor- en nadelen. Voordat je echter een dergelijk onderzoek mag verrichten, dient dit goedgekeurd te worden door een medisch ethische toetsingscommissie. Een dergelijke commissie evalueert het protocol voor een onderzoek. Niet moeilijk voor te stellen hoe de reactie zou zijn als je voorstelt te kijken zijn wat de effecten zijn van het rondslingeren van een stuk of vijftig baby’s van een paar weken tot maanden oud. Je carri√®re mogelijkheden zouden niet veel onder doen voor die van Diederik Stapel.

Waar wel onderzoek naar gedaan is dat is naar de effecten van het schudden van baby’s door “case reports”, gevallen die zich helaas in de praktijk aandienen:

Shaken baby syndrome is the most common cause of death or serious neurological injury resulting from child abuse. It is specific to infancy, when children have unique anatomic features [3].

РL. Blumenthal, Royal Oldham Hospitalarticle-2106678-11EAFE39000005DC-309_310x460

Bij symptomen moet je denken aan [4]:

  • bloedingen in beide ogen
  • hersenbloedingen
  • hersencontusie
  • schedelkneuzingen
  • hersenoedeem
  • beurse plekken in de nek

De oorzaak wordt vaak gezocht in onmacht of bewuste mishandeling. De medische wereld heeft het nog nooit als behandelmethode durven opperen en maakt zich dan ook ernstig zorgen over de praktijken van Lena en haar “guru” Dr. Charkosvki.

Zoals Lena met de kinderen omgaat, moet ik eerlijk zeggen,¬†is anders dan dat je een kind bijvoorbeeld bij de schouders vasthoudt en schudt waardoor het hoofd ten opzichten van de romp heftig heen en weer gaat. Toch weet je niet wat de effecten van het geslinger zijn. Je moet er bovendien¬†niet aan denken dat je de grip verliest en zo’n baby door de lucht vliegt om vervolgens achter te komen dat het geen landingsgestel op het hoofd heeft? En wat betekent het wat betreft de aanhechtingen en spieren van de armen en benen?

Dr. Charkovsky

Lena, die lichamelijke opvoeding studeerde aan de Universiteit van Fysieke Cultuur in Moskou, ging in de leer bij Dr. Igor Charkovsky van wie zij Baby Dynamics leerde. Dr. Charkovsky is een vroedvrouw die het idee zou hebben overgenomen van Afrikaanse stammen en hebben gemoderniseerd. Als Nigeriaan van de stam Igbo wil ik even duidelijk maken dat dit in Nigeria, ook in andere stammen niet gebruikelijk is.article-2106678-11EAFC04000005DC-92_470x631

Ik vroeg me af of Charkovsky echt gestudeerd had en zijn doctoraal behaald had. Diezelfde vraag stelde een vader uit Isra√ęl hem die zijn laatste hoop voor zijn kind met een aangeboren hersenziekte, in de handen van Charkovsky legde.

“I asked him at the begining where he had studied,” the father says, “and he replied that he had been born with the knowledge and discovered it over time.”

Oh, op die fiets. Noem mij dan voortaan maar Dr. Nwosu.

Volgens zijn eigen website echter heeft hij ook Lichamelijk Opvoeding gestudeerd en wel aan de Moscow State Central University for Physical Education. Hij is dus niet onderwezen in geneeskunde.

Het kind van die vader overigens overleed kort na de behandeling die het kreeg van Charkovsky. Het had zoals gezegd een aangeboren hersenziekte en de ouders hadden de hoop al feitelijk opgegeven. Het kind is na overlijden vrijwel direct begraven, zonder autopsie. Toen het geval drie weken later toch bekend werd en de politie de ouders ondervroeg, probeerden deze de link met Charkovsky te verbergen. De vader vond dat het overlijden van zijn kind ook door de medicatie tegen epilepsie kon zijn veroorzaakt. Gezien er geen autopsie is verricht, zullen we het nooit weten.

Water-birth method

Een andere bekende methode van Charkovsky is de zogenaamde water-birth method waarbij kinderen worden onder gedoopt in water om zo “bevrijdt te worden van het trauma van de bevalling”.

Charkovsky arrived at the pool accompanied by a crew of female assistants or fans, some of whom held their infants only by the wrists as they swung them in every direction. Afterward a boy of five at the most was made to enter the water despite loud and heartrending protests. Charkovsky grabbed him by the ankles, threw him up high and thrust him deep into the water. He just picked him up like an object, without any preparation, without any empathy, gentleness or attentiveness to the boy’s terrified screams. This went on for at least 40 minutes. The boy screamed, ‘No, no, I don’t want it, Mommy! Enough!’ and it didn’t stop. After 15 minutes his strength seemed to wane and the screams turned to gurgles. When Charkovsky took a short break we saw the boy vomiting up the water he had swallowed during the screams.

“I looked at my wife in shock. One of the women who works with Charkovsky came over to us and said, ‘If you want to watch the work – only with loving eyes. I know it might look bad, but this boy is suffering from a serious birth trauma, because his mother was completely opened up, and if he is not released from the trauma he is liable to grow up to become a criminal or a drug dealer.

-Een geschokte getuige van het werk van Charkovsky [2]18k2bh0zyaz2sjpg

Ik heb zo’n flauw vermoeden dat deze ervaring veel traumatischer was voor deze vijfjarige dan zijn bevalling.

Een andere reden is om kinderen te harden en ze minder gevoelig te laten zijn voor pijn. Moeders zijn volgens Charkovsky gewoon slap, ze verwennen hun kinderen en weten niet wat goed voor ze is. Hij heeft blijkbaar sowieso niet een al te beste indruk van vrouwen die hij ooit beschreef als [2]:

¬†“sheep who must obey their shepherds; women are incapable of thinking and do not want to understand anything.”…”do not even know why they cannot grasp simple things, and this is why the man has to prepare everything for them in advance.”

Als je veel respons wilt op social media moet je dat citaat maar even plaatsen op facebook pagina’s¬†voor feministen, succes verzekerd!

Toegegeven, als fotograaf kan ik de foto’s van de dochters van Fokina hier rechts afgebeeld, wel waarderen. Ik was immers een tiener in de 90’s, dus de associatie met het album Nevermind van Nirvana is al snel gelegd.¬†Zelf deskundigen op het gebied van zwemmen voor baby’s zeggen:

“We are not fish. I wrote an article stating that an infant less than a year old should not be kept in the water for more than half an hour. Physiological changes occur in the water, which affect the kidneys, for example, and cause a loss of minerals. An infant’s body cannot always cope with such changes, and this can be extremely dangerous.”

– ¬†Tuvia Stuchiner, voorzitter van de¬†Isra√ęlische Hydrotherapy Associatie

Leren van dolfijnen

Als je ouders in contact komen met Charkovsky kan je beter nog maar in de buik zitten om geen water-board, sorry ik bedoel water-birth te krijgen of rondgeslingerd te worden aan je enkels. Charkovsky denkt namelijk dat voor dolfijnen de maag van de moeder transparant is en dat ze de foetus kunnen zien (sinds wanneer zit een foetus in de maag?). Ze kunnen volgens Charkovsky zelfs communiceren met de foetus door middel van sonar. De dolfijn geeft op die manier zijn kennis van de zee door aan de foetus zodat deze later niet bang zal zijn voor water. Cool huh!

Voor het volgende seminar staat zeker “telepatisch skypen met My Little Pony’s” op het programma. Het woord “kwakzalver” begint steeds harder te galmen in mijn hoofd.

Trouwens, waarom niet meteen bevallen met dolfijnen? Oh, dat doen ze dus ook al:

Anastasia en Aliya, “de blauwe babies”

Dat kindje in Isra√ęl was niet het eerste sterfgeval dat in verband wordt gebracht met Charkovsky. In 1999 deed de officier van jusitie van Omsk in Siberi√ę onderzoek naar de dood van twee meisjes.

De twee jaar oude Anastasia werd een uur nadat¬† Charkovsky met haar werkte blauw en werd vervolgens in een sauna gelegd. Hierop begon ze over te geven en raakte ze bebewusteloos. “Allemaal heel natuurlijk” zo verzekerden zijn medwerkers de ouders van het meisje. De ambulance werd pas opgeroepen toen ze begon te stikken.

Aliya, 11 maanden oud, werd ziek drie uur nadat¬† Charkovsky met haar had gewerkt in het water. Haar lippen werden blauw en ze stopte met ademhalen. Hoewel ze nog gereanimeerd werd, zakte ze in een coma. De doodsoorzaak die werd opgegeven: “Verdronken”.

Als een sekte

Charkovsky is hiervoor niet vervolgd. Net als de vader in Isra√ęl blijven de ouders van de dode kinderen hun “Guru” dekken en weigeren ze hem in diskrediet te brengen. Het doet me wat dat betreft een beetje denken aan sektes als die van David Koresh in Waco Texas. In dat geval keken ouders ook toe hoe hun kinderen de dood vonden door hun geestelijk leider.

Doe maar normaal…..

Laten we hopen dat de typisch nuchtere Hollandse houding ervoor zorgt dat Nederlandse ouders niet in een vlaag van verstandsverbijstering hun kroost in handen geven van van deze kwakzalvers. Zelfs al zijn ze heilig overtuigd van hun eigen goede bedoelingen is het nog steeds totaal onverantwoord zo te werk te gaan zonder 100% zeker te weten dat dit geen onnodige risico’s oplevert voor het kind. Die zekerheid hebben ze niet, wat ze wel weten is dat het in sommige gevallen totaal verkeerd afgelopen is.

Referenties:

  1. dailymail.co.uk/news/article-2106678/Lena-Fokina-Babies-left-screaming-swung-round-head-baby-yoga-guru.html
  2. haaretz.com/weekend/magazine/water-babies-1.216283
  3. Blumenthal I. Shaken baby syndrome. Postgrad Med J. 2002 Dec;78(926):732-5.Review. PubMed PMID: 12509690; PubMed Central PMCID: PMC1757926.
  4. wiki/Shaken-babysyndroom

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie