Barbie’s got back!

Barbie met billen en rondingen? Zo ziet een realistische Barbie eruit volgens grafisch ontwerper Nickolay Lamm.

Barbie het eeuwige schoonheidsideaal voor de vrouw

Toen Ă©Ă©n van de oprichtsters van speelgoedgigant Mattel de platte papieren aankleedpoppen van haar dochter zag, dacht ze:”Dit kan beter”. Ze kocht de rechten van een pop genaamd Lilli uit Zwitserland en vernoemde deze naar het koosnaampje van haar dochter (helaas vernoemde ze Barbie’s partner naar haar zoon Kenneth waar ik persoonlijk niet zo blij mee ben). In 1959 zag de pop als Barbie het daglicht.

Sindsdien is er altijd al controverse geweest rondom de rol van Barbie als rolemodel. Ouders waren al snel bang dat hun dochters in Barbie het gewenste fysiek zagen. Ze stonden daarin niet alleen:

 • Volgens onderzoekers van de University Central Hospital zou Barbie de 17 tot 22 procent lichaamsvet missen die noodzakelijk is voor de menstruatie [1]
 • In 1963 werd een versie van de pop uitgebracht met een boek genaamd “How to Lose Weight” met daarin het advies “Eet niet!” [2]
 • Datzelfde boekje kregen meisjes 2 jaar later bij een andere Barbie met daarbij ook een weegschaal die standaard 50 kilo aangaf voor de pop die in het echt 1,75m lang zou zijn [3]. Dit zou leiden tot een BMI van  16.3 waarvan het voedingscentrum zegt:

Je bent veel te licht voor je lengte. Daardoor bestaat de kans dat je een tekort aan voedingsstoffen krijgt. Neem contact op met je huisarts om de mogelijke oorzaak vast te stellen. De huisarts kan bepalen of het gewicht echt veel te laag is en kan je verder helpen.

Arme Barbie.

Sindsdien heeft Mattel al wat wijzigingen doorgevoerd die haar realistischer zouden maken [4,5]. Zo is bijvoorbeeld haar taille breder gemaakt waardoor ze volgens Mattel beter zou passen bij “hedendaagse mode ontwerpen”.

Een realistische Barbie

Laat nu de mode industrie zelf ook regelmatig aangevallen worden vanwege het schetsen van valse ideaalbeelden. Grafisch ontwerper Nickolay Lamm deed het dan ook anders. Hij baseerde de vormen van zijn Barbie op de gemiddelde proporties van een 19-jarige vrouw volgens het Center for Disease Control’s.

Referenties

  1. What would a real life Barbie look like? BBC News, March 6, 2009
  2. Sarah Sink Eames, Barbie Fashion: The complete history of the wardrobes of Barbie doll, her friends and her family, Vol. I, 1959–1967,
  3. M.G. Lord, Forever Barbie, Chapter 11 ISBN 0-8027-7694-9
  4. “Barbie undergoes plastic surgery”. BBC News. November 18, 1997. RetrievedApril 26, 2010.
  5. Jump up^ Winterman, Denise (March 6, 2009). “What would a real life Barbie look like?”. BBC News. Retrieved May 23, 2011.

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie