basic fit logo

Basic Fit naar de beurs: Geen Paniek!

Gisteren werd aangekondigd dat Basic Fit binnenkort naar de beurs gaat. Mijn eerste reactie was er één van afschuw. Uiteindelijk lijkt de vrees echter onterecht.

Een miljard euro

Het verlangen om de beurs op te gaan werd al in februari naar buiten gebracht. De eigenaren van Basic Fit (o.a. de Britse investeringsmaatschappij 3i die 55% van de aandelen bezit) hopen met de beursgang zo’n 1 miljard binnen te halen bij investeerders op de beurs. “Slecht nieuws!” was mijn reactie. Wat gaan ze immers doen met dat geld? Meestal gaan bedrijven naar de beurs om geld op te halen voor groei.

Stel je traint in een nog lekker ouderwetse, old school, hardcore gym waar je 30 euro in de maand betaalt. Of je traint juist in een super-de-luxe all-inclusive gym met sauna, zwembad kinderopvang á 60 euro in de maand. Stel ook even dat de eigenaar van die sportschool 50+ is en al stiekum begint uit te kijken naar het pensioen. Moet je je dan nu zorgen maken dat hij/zij één dezer dagen een overnamebod krijgt van Basic Fit? Moet je je zorgen maken dat jouw oude vertrouwde gym opeens volgepropt wordt met een “fit-zo-lang-het-me-niets-kost-publiek”?

“Come on now!”

Misschien ben je al lid van een Basic Fit en denk je:”Erger kan het voor mij in ieder geval niet meer worden”. Maar met een miljard euro kan je ook flink investeren in marketing. Misschien kan Tatjana dan ingeruild worden voor een echte celeb. Ik vind Beyoncé een fantastisch vrouw, maar als zij straks in een oranje pakje “Come on now!” roept om je een  Basic Fit in te krijgen, dan kan je straks nummertjes trekken om de kleedkamer in te mogen. Ik zag zelfs al rampzalige krantenartikelen voor me:

Talloze gewonde door ‘Basic Fit schreeuwer’

Tientallen leden van een Basic Fit vestiging in Purmerend raakten gewond toen iemand plots begon te schreeuwen en spiegels in diggelen op de grond vielen. Vluchtende sportschool-leden die dachten getuige te zijn van een terroristische aanslag raakten bekneld in het gedrang in een poging het pand te verlaten. De toegang werd daarbij versperd door een menigte van mensen die juist naar binnen wilde voor een gratis oranje drinkbeker bij aanmelding. De ‘Basic Fit schreeuwer’ bleek na aanhouding een bodybuilder in verwarde staat. Hij verklaarde aan de politie doorgedraaid te zijn toen hij voor de vijfde week op rij wegens drukte niet kon squaten in het squatrek. Daarop begon hij schreeuwend met dumbells begon te gooien ten koste van de spiegels.

Schulden

Maar ik sloeg door, zo bleek al snel. Op Nu.nl viel namelijk gisteren te lezen:

De opbrengst wordt onder andere gebruikt om bestaande schuld te herfinancieren en om schulden van aandeelhouders af te betalen.

Als sporter denk je dan “Goed nieuws, de invasie is gestopt!”. Blijkbaar wordt het geld dus toch niet gebruikt om te groeien. Als potentiële belegger zou ik me echter afvragen waarom ik aandelen Basic Fit zou moeten kopen. Nu ben ik gelukkig geen financieel adviseur meer, maar ik herinner me nog genoeg om te weten dat ik hier als investeerder niet opgewonden van zou raken. Als iemand je vraagt om een lening om een andere lening terug te betalen, geeft dat niet veel vertrouwen. Dit is natuurlijk te kort door de bocht, maar het is als investeerder toch even wat minder aantrekkelijk dan bijvoorbeeld een startup die geld nodig heeft om een revolutionair concept uit te werken of een bedrijf dat denkt te kunnen groeien.

De pik op Basic

Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat bovenstaande niet geschreven is door een journalist die ten minste nog probeert objectief te zijn. Mijn eerdere artikelen over Basic Fit zijn naar aanleiding van mijn persoonlijke ervaringen met één vesting en het moge duidelijk zijn dat mijn mening gekleurd.

Bronnen:

 • ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/4247841/2016/02/19/Beursgang-Basic-Fit-moet-een-miljard-euro-opleveren.dhtml
 • nu.nl/economie/4262726/sportschoolketen-basic-fit-kondigt-beursgang

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

1 reactie

 1. Anoniem

  Ik train regelmatig bij een Basic-Fit samen met mijn vriendin (al is dit wel ’s nachts waardoor ik de drukte niet ervaar). Ben daarbij tevreden over het aanwezige materiaal.
  Zelf train ik in een sportschool die vrij all-round is: 1 abonnement voor €45 per maand, waarbij groepslessen, sauna en zwembad inbegrepen zijn.
  Echter kom ik puur voor het sporten en is het sportmateriaal zeer beperkt. Ongeacht de vorige artikels over Basic-Fit, zou ik graag willen dat er één in de buurt komt in het dorp waar ik woon.
  €45 per maand betalen voor 1 squat rek, 1 verrotte bench, machines die nergens op lijken en helaas niet plate loaded zijn, geen airco en slechts 3 bankjes die constant bezet zijn….het komt me de strot uit.
  Voor dat geld kan ik (als powerlift zijnde) een prima homegym aanschaffen die ik na circa 2/2.5 jaar terugverdiend heb. Helaas heb ik hier geen ruimte voor.
  Ik geloof niet dat een Basic-Fit veel erger kan zijn, zeker niet met oog op het prijsverschil.

  Niet om je artikels af te kraken of what so ever, maar om te laten zien dat het (waarschijnlijk) wel erger kan dan een basic-fit 😉 Hopelijk krijg ik geen spijt over dit bericht mocht er een basic-fit geopend worden bij mij in de buurt.

Plaats een reactie