eten voor slapen

Beter slapen? Stel doelen!

Mensen die een doel hebben in het leven, slapen beter. Dat is de uitkomst van onderzoek van Northwestern University. 

Je pad vinden

Leuk hoor, zo’n samenleving waarin je een kwartje kan worden als je als dubbeltje geboren bent. Het vervelende daarvan is echter wel dat je als dubbeltje altijd de druk kunt voelen een kwartje te worden. Als je geen idee hebt hoe je dat moet bereiken dan kan dat behoorlijk aan je knagen. Tenzij je tevreden bent als dubbeltje natuurlijk.

Persoonlijk vertaalde dat zich in een gevoel van rusteloosheid dat ik jaren heb ervaren in een periode waarin ik het gevoel had mijn potentie onvolledig te benutten.  Gevoelens als:”Ik kan meer’, “Ik groei niet”, “Ben ik op het juiste pad?”, “Hoe haal ik het meeste uit mezelf?”. Typisch van die vragen die opkomen wanneer je in alle stilte zonder afleiding in bed ligt en vervolgens wanneer je te vroeg moet opstaan om naar een baan te gaan waar je vroeger niet bepaald van droomde. Volgens mijn plan als 10-jarige had ik inmiddels immers al op Mars moeten zitten.

Gelukkig is dat gevoel verdwenen nu ik volledig voor mezelf werk en doe wat ik echt leuk vind. Ik val in no time in slaap tenzij ik enthousiast lig te denken over projecten die ik wil ondernemen. Waar ik vroeger het gevoel had dat het alarm altijd te vroeg afging, heb ik tegenwoordig geen wekker  en sta ik desondanks vroeger op. Popelend om aan de slag te gaan, te weinig uren in een dag. Goed mogelijk dat ik hierdoor effectief gezien niet langer slaap. De rusteloosheid ervaar ik echter niet meer. Ik weet immers hoe die energie gebruikt moet worden. Ik voel me dan ook veel minder vermoeid dan voorheen terwijl mijn werkdagen twee keer zolang zijn.

Onderzoek van Northwestern University in Illinois heeft onlangs aangetoond dat het hebben van een doel de slaap daadwerkelijk verbetert. Vooral in mensen met slaapproblemen zoals apneu en slapeloosheid. Een drijfveer voor het leven zou zo een goed alternatief kunnen zijn voor slaapmedicatie. Ook de klachten door het zogenaamde rustelozebenensyndroom zouden hierdoor afnemen. Dit is een ziektebeeld van vervelende gevoelens in de benen die leiden tot de aandrang om deze bewegen. Dit treedt vooral op voor het slapengaan en in rust.

Onderzoek

Het onderzoek werd verricht onder ouderen (leeftijd 60- tot 100 jaar) al stellen de onderzoekers dat de resultaten ook vertaald kunnen worden naar jongeren. Ze volgden het slaappatroon van 823 mensen gedurende twee jaar.

Mensen die het gevoel hadden ‘een zinvol leven te leiden ‘ hadden een 63 procent lagere kans op slaapapneu en 52 procent minder kans op rustelozebenensyndroom. Ook was de kwaliteit van slaap beter. Om te bepalen in welke mate mensen vonden een zinvol leven te leiden, of te hebben geleid, werd een tiental vragen gesteld zoals:”Ik voel me goed over wat ik in het verleden gedaan heb en in de toekomst hoop te doen’.

Een vervolgstap in het onderzoek hiernaar zou het bestuderen zijn van mindfulness technieken die meer zin zouden moeten geven aan het leven.

Een doel geeft je vleugels

In praktijk kan je al in zo’n neerwaartse spiraal terecht gekomen zijn. Een dagbesteding die geen voldoening geeft, maar wel veeleisend en uitputtend is. Energie om een nieuwe richting te verkennen, laat staan in te slaan, ontbreekt dan vaak. Zelf weet ik dat ik nooit de energie gehad zou hebben voor de uren die ik nu draai als ik me bezig moest houden met werk waar mijn passie niet ligt.

Vertrouw dus op de extra energie die het volgen van je passie zal brengen en, zoals nu blijkt, de betere slaap die je zult krijgen.

Referenties:

eurekalert.org/pub_releases/2017-07/nu-pil070617.php

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie