Carmen Fekete

De Hongaarse Carmen Fekete vertelt over haar weg naar en ervaringen op het wedstrijd podium. 

Van Hongarije naar Nederland

Op mijn 20e kwam ik vanuit Hongarije naar Nederland. Ik had hier een baan aangeboden gekregen en besloot de verhuizing te gebruiken om ook wat andere veranderingen door te voeren. Het was een moeilijk jaar geweest en misschien dat een nieuwe omgeving kon helpen dit ook te doorbreken.

Die eerste twee jaar in Nederland bleken een zware uitdaging. Alleen maar werken en slapen, dat trok ik niet helemaal. Ik voelde me verloren en werd een emotionele eter. Daardoor kwam ik 20 kilo aan. Op een dag werd ik wakker en besefte me dat er iets moest veranderen. Ik besloot iedere dag voor het werk te gaan hardlopen. Ook begon ik met thuistrainingen die ik vond op YouTube. Ik maakte een goede start met 10 kilometer hardlopen per dag. Mijn ‘homegym’ bestond uit een yoga-mat en twee kettlebells van 5kg.

Van ‘homegym’ naar real gym

Mijn voedingspatroon had ik ook aangepast, maar echt gezond was het niet. Het lage aantal calorieën zorgde niet alleen voor vetverlies, maar ook voor verlies van spiermassa. Dus toen ik 22 werd besloot ik lid te worden van de dichtstbijzijnde  sportschool. Die dag ontmoette ik mijn eerste coach, Erick Zieliski. Hij veranderde mijn kijk op lifestyle volledig en leerde me ontzettend veel over training en belangrijker; het aanpakken van de uitdagingen in mijn leven.

Vanaf dat moment trainde ik letterlijk iedere dag na het werk. Ik besefte me dat het de perfecte manier was om mijn hoofd leeg te maken. Je stapt de gym binnen en laat de problemen buiten. Ik was zo vaak te vinden in de sportschool omdat het de enige plek was waar ik me thuis voelde. Met wedstrijden was ik nog helemaal niet bezig. Een sterke geest en een sterk lichaam, dat was het doel. Dat doel was krachtig genoeg om gemotiveerd te blijven en te doen wat nodig was.

Van sportschool naar podium

Ik liet mijn coach een foto zien van een gespierde vrouw die ik als voorbeeld zag. “Als je er zo uit zal zien, dan zal je ook mee willen doen aan wedstrijden”.  Als een verlegen persoon zag ik mezelf echter niet in een bikini voor zoveel mensen op een podium staan. 

Een jaar van consistent eten en trainen als een bodybuilder passeerde. Ik werd gespierder en raakte verslingerd aan de sport. Ik kon wel 3 tot 4 uur spenderen per dag aan onderzoek naar alles over training, voeding en wedstrijden. In de avonden keek ik naar workout video’s van mijn idool Dana Linn Bailey.

Over de toewijding en inzet die nodig is ter voorbereiding op een wedstrijd maakte ik me niet al teveel zorgen. De trainingen, de meal prep en alle opofferingen. Als muzikant in Hongarije was ik al gewend aan oefensessies voor en na school. Als ballerina was ik bovendien altijd al die weirdo die feestjes overslaat om me te kunnen richten op mijn vaardigheden. Op een dag vroeg ik mijn coach dan ook wat er nodig zou zijn om deze uitdaging aan te gaan en het podium op te stappen.

2017 zou mijn eerste bodybuild wedstrijd brengen.

Van Juliette naar Arnold?

Het werd de Juliette Bermann Cup waar ik als derde eindigde. Dat gevoel toen ik voor het eerst op het podium stapte, was onbeschrijfelijk. Het was in ieder geval een was de beste gevoelens die ik ooit heb mogen ervaren.

Wat begon als een manier om aan mijn lichaam te werken, veranderde in een manier om mezelf te herontdekken. Mijn passie vinden en een mentale kracht ontwikkelen die van invloed is op alles dat ik doe in het leven.

Een paar weken later deed ik een tweede wedstrijd in een hogere klasse die me deed beseffen dat er meer werk aan de winkel was. Het betekende een jaar aan verbeteringen doorvoeren met als doel meer spiermassa. Dit jaar deed ik mee aan mijn derde wedstrijd, de Open Rotterdamse. Daar behaalde ik de tweede plaats. De voorbereiding was veranderd. Samen met mijn coach besloten we om samen te werken met Bahar Klap. Bahar was mijn posing coach ter voorbereiding op mijn eerste wedstrijd. We vroegen Bahar te helpen in de laatste 6 weken voorbereiding. Ik wilde namelijk een heel ander plaatje neerzetten. Verbeteringen in het algemeen, maar specifiek een droger onderlichaam dat beter aansloot op mijn bovenlichaam. 

Ik ben ontzettend trots op de vooruitgang die we geboekt hebben in zo’n korte tijd. Het was een veel betere, maar totaal andere prep. Mijn macro’s werden verdubbeld en mijn cardio werd teruggebracht naar nul.

Sinds die laatste wedstrijd is Bahar mijn off-season coach en tevens mental coach. Ze introduceerde me onder andere aan de RED Way of Life coaching program. Een complete methode gericht op het verbeteren van de gezondheid, fitheid en mentale kracht. Ik wil alles leren over het verbeteren van de mindset, mijn gezondheid en shape.  Zo wil ik in staat zijn om door de gaan met wedstrijden op het hoogste niveau en een pro-licentie verdienen. De uiteindelijke droom is om de handen van Arnold te mogen schudden op zijn podium!

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie