Coach Bas Maas

 • Naam: Bas Maas
 • Leeftijd: 23
 • Woonplaats: Huizen
 • Specialismen: spieropbouw en vetverlies.

Eerlijk gezegd heb ik helemaal geen zielig verhaal. Ik ben niet dik geweest, ik ben niet gepest, ik ben niet depressief geweest en ik ben altijd al actief geweest met sport. Oké ja, ik was aan de dunne kant, maar thats it. Ik heb sporten altijd al als leuk ervaren. Vanaf een jaartje of 5 ben ik begonnen met judo, dit heb ik jaren gedaan. Daarna ging ik over op jiu-jitsu en ik heb nog een tijdje gebokst.

Fitness: de uitdaging met jezelf

Mijn interesse voor fitness is begonnen sinds ik een jaartje of 14/15 was.  M’n moeder vroeg of ik een keer mee wilde trainen. “Ja, waarom niet” dacht ik. Ik was altijd wel al benieuwd wat ze nou precies deed.

Sinds de eerste keer vond ik het al tof.

Ik heb nooit een moment gehad waarbij ik dacht “huh, dit is toch saai. Beetje bewegen op een apparaat”. De uitdaging met jezelf, zien en merken dat je sterker wordt, dat is toch mooi! Ik hou van individuele sporten. Jij hebt alles in de hand, jij bent verantwoordelijk voor het resultaat, als je niet vooruit gaat kan je niet iemand anders de schuld geven. Dat wetende en het daadwerkelijk voelen en zien dat je sterker wordt, maakt trots.

Zoals vele begon ook ik rustig met krachttraining. Van 1 keer per week in combinatie met m’n andere sport, naar 2 keer per week, naar 3 keer per week…Totdat ik op het punt belande waarbij ik merkte dat het elkaar in de weg ging zitten. Ik moest een keuze maken; waar wilde ik beter in worden? Boksen of wilde ik spiermassa opbouwen? De combinatie ging niet, dit vroeg op dat moment teveel tijd en energie. Uiteindelijk heb ik gekozen voor krachttraining.

5, 6 en zelfs 7 keer per week trainen in combinatie met m’n voltijd studie. Ik was erg prestatiegericht. Ik hield m’n progressie bij en verdiepte mij constant in de materie.  Trainen is bewegen met een doel; je traint omdat je iets wilt bereiken. Als je iets wilt bereiken moet je weten of je dichterbij komt of juist verder van je doel afdwaalt. Als je dat al niet weet, weet je ook niet wanneer je iets moet aanpassen om progressie te blijven boeken. Laat staan dat je weet wat je moet veranderen.

Ik wilde niet iemand zijn die al jaren traint maar er nog hetzelfde uitziet. Zonde van je tijd en energie als je het mij vraagt. Als je naar de sportschool gaat voor je dagelijkse beweging is dat natuurlijk oké, maar dat was niet waarom ik bijna dagelijks daar te vinden was. Omdat ik zo gestructureerd bezig was kwam ik de eerste paar jaar als een gek aan, van 55 naar 75 kg en zelfs de 93 kg. In 2013 heb ik zelfs nog een keer meegedaan met een bodybuilding wedstrijd. De beginnersklasse voor junioren.

Weet waarom je iets doet

Niet alleen het trainen en eten zelf (de praktijk), maar ook de theorie trok heel erg m’n aandacht. Een veelgehoorde opmerking van m’n klanten is:

“Op internet staat zoveel informatie en alles spreekt elkaar tegen, wat is nou waar?!”

Toen ik net begon met trainen was dat niet anders. Van nature ben ik kritisch, onderzoekend en autodidactisch. Alles wat ik te horen kreeg ging ik onderzoeken. Is het waar? Nee? Hoe zit het dan? Waarom werkt het zo? Hoe komt dat?

Wanneer je iets stelt moet je dat kunnen onderbouwen met feiten, niet met sterke verhalen. Kan je dat niet? Best, maar dan neem ik je niet serieus. Zonder onderbouwde argumentatie kan je de achterliggende gedachte van de stelling niet onderzoeken. Door argumenten te gebruiken is er ruimte voor discussie waardoor je elkaar beter kan leren begrijpen, waarna je op basis daarvan een oordeel kan vellen.

Vandaar is het advies dat ik uitbreng altijd onderbouwd. Ik merk dat klanten dat fijn vinden; duidelijkheid en inzicht.

Ik wil en ben mijzelf constant aan het ontwikkelen. Vandaar volg ik vele experts in het vakgebied, lees ik boeken en ben ik actief in verschillende discussiegroepen. Ook heb ik de Bayesian Bodybuilding Personal Trainers cursus gevolgd.

Na verloop van tijd kregen steeds meer mensen er weet van dat ik niet een ‘domme kracht’ ben. Logischerwijs kreeg ik dan ook steeds meer vragen. Ik merkte aan mijzelf dat ik het tof vond om mensen te helpen. Ik vind het tof om mensen weer vooruit te zien gaan terwijl ze eerst vastliepen.

Ik durf met zekerheid te zeggen dat fitness mijn passie is. En ben dan ook blij dat ik hier mijn beroep van heb gemaakt.

Wat maakt een coach tot een goede coach?

Op het moment zijn er ontzettend veel coaches. Je traint een jaartje, zet een Instagram account op, maakt wat toffe foto’s met quasi inspirerende quotes en je bent een coach.

Inspireren en motiveren is zeker een belangrijke eigenschap van een goede coach. Maar een nog belangrijkere eigenschap is dat een coach ervoor zorgt dat jij resultaat behaalt op een manier die bij jou past. Lees dat laatste nog eens: op een manier die bij jou past. Hiermee bedoel ik dat een coach z’n advies aanpast aan de klant. 

Super logisch, toch zie ik het vaak fout gaan.

Beginners stappen naar de grootste gast in de sportschool en vragen om advies. Vervolgens krijgen ze een trainingsschema en voedingsschema waarmee ze 3 maanden later uitgeteld op de bank liggen. Het schema is niet afgestemd op de persoon en zijn/haar doel, trainingsniveau, product-voorkeuren, leefstijl, dagindeling, etc.

Door mijn theoretische kennis te combineren met m’n praktijkervaring creëer ik de ideale match. De match waarin ik weet hoe het theoretisch optimaal in elkaar steekt, maar ik weet ook dat de praktijk zich daar niet altijd voor leent.

Als jij 80 uur in de week werkt krijg je van mij echt geen schema waarmee je elke avond 2 uur in de sportschool staat. Dat is niet vol te houden. Alles is bij mij afgestemd op jou als individu zodat je:

 1. Doelgericht traint
 2. Het ook daadwerkelijk weet vol te houden.

Als we robots zouden zijn, dan gaf ik iedereen een eenmalig voedings- en trainingsschema dat theoretisch perfect in elkaar steekt, en had niemand meer overgewicht maar wel 20 kg spiermassa erbij. Maar zo werkt het niet.

We blijven mensen met werk, emoties, kinderen, relaties, etc. Daartussen moet je je ‘fitness lifestyle’ passend weten te maken. Zodra dat lukt, er resultaten worden gehaald en de klant tevreden is, ben ik ook tevreden.

Vanwaar de samenwerking met Fitsociety?

Ik hecht een grote waarde aan wetenschappelijk onderbouwde informatie en erger mij aan alle onjuiste informatie die op het internet te vinden is over voeding en krachttraining. Fitsociety is één van de weinige platformen die haar informatie op een manier brengt die ik waardeer; kritisch, onderbouwd en eerlijk. Ik ben dan ook blij dat ik deel mag uitmaken van het team.

Zoals ik een stukje terug al zei zijn er op het moment ontzettend veel coaches. De kwaliteit tussen coaches is enorm. Niet zo gek ook, iedereen mag zich personal trainer noemen, er zijn geen kwaliteitseisen. Mensen die begeleiding zoeken zijn hier de dupe van…

Hoe weet je wanneer je een goede coach hebt?

Iemand kan ontzettend veel volgers hebben op social media maar dat zegt niks over de adviezen die deze persoon geeft. Wel over de populariteit. Populariteit krijg je tegenwoordig al snel, zeker als vrouw op Instagram met een net iets te strakke yogapants.

Populariteit zegt dus niks over kwaliteit. Andersom heb je ook veel kwalitatief goede trainers die juist weer niet populair zijn waardoor ze lastig te vinden zijn.

De Ftsociety app lost dit probleem op. Trainers kunnen zich aanmelden bij de app, en fitsociety gaat vervolgens na of de trainers voldoen aan de kwaliteit die Fitsociety wilt bewaken. Fitsociety fungeert op deze manier als een kwaliteitswaakhond. Zo heb je als klant een vorm van zekerheid. Je weet dat je te maken hebt met een trainer die weet waarover hij/zij praat.

De app brengt vraag en aanbod bij elkaar en bewaakt de kwaliteit.

En ja, tuurlijk is er verschil tussen de trainers. Ieder heeft zijn eigen specialisme en ook niet onbelangrijk; persoonlijkheid. Kies een coach die kan onderbouwen wat hij of zij zegt en waarbij je een fijn gevoel hebt. Je gaat tenslotte meerdere maanden samenwerken.

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

1 reactie

 1. Sjef

  Goed verhaal.

  In 2016 heb ik een aantal keren trainingsschema’s en een voedingsschema van je ontvangen waar ik goed mee uit de voeten kon. En ik denk erover om dit jaar jou als online coach te vragen.

  Sjef.

Plaats een reactie