De Basis van het Stretchen

Stretchen is een belangrijke weg naar het verbeteren van je algehele gezondheid en fitheid. Door regelmatig stretchen in je trainingsprogramma op te nemen zul je:

  • De pijn en vermoeidheid na het trainen verminderen
  • Je bloedsomloop verbeteren
  • Je beweningsuitslag (range of motion) vergroten
  • Je houding verbeteren
  • De spanning op je spieren verminderen
  • Spierpijn verminderen
  • Je beter kunnen ontspannen
  • Tijd hebben om je mentaal voor te bereiden op de training, zoals door te visualiseren

Stretchen is op deze site in meerdere artikelen beschreven waarvan sommigen zeer uitgebreid wat het betreft de verschillende soorten stretches, de voor- en nadelen van deze en de onderzoeken die hiernaar zijn verricht. In dit artikel tref je een kort overzicht van enkele zaken om rekening mee te houden.

Stretchen

Een volledige stretchtraining kan je binnen tien minuten afronden. Het beste moment om te stretchen is wanneer spieren al warm zijn. Omdat het tevens een ontspannende werking heeft, is het niet verstandig te stretchen voor grote fysieke activiteit.

Het beste moment om je flexibiliteit te trainen is na je training. Je spieren zijn dan het warmst en je kan de ontspanning van het stretchen dan het beste gebruiken. Richt je op het stretchen van de spieren die je het meest gebruikt gedurende je training of je sport.

Stretchen: Enkele tips

Zorg ervoor dat je ‘gebalanceerd’ stretcht

Gebalanceerd stretchen houdt in dat je altijd de spieren aan beide zijden van je lichaam op dezelfde manier oprekt. Stretch niet één kant meer dan de andere kant.

Vermijd doorstrekken

Strek nooit totdat je pijn of ongemak voelt. Je moet niet verder stretchen dan het punt waarop je een lichte spanning of een trekkend gevoel in je spier voelt.

Doe rustig aan!

Stretch altijd rustig en gelijkmatig. Houdt de stretch een seconde of vijftien vast en ontspan daarna rustig je spieren. Je moet nooit trekken of bonken bij het stretchen. Dit kan blessures veroorzaken omdat de spier gedwongen wordt verder te strekken dan hij eigenlijk kan. Bij het stretchen moeten alle stretches gelijkmatig en langzaam uitgevoerd worden.

Vergeet niet adem te halen!

Flexibiliteit-oefeningen kunnen ontspannend zijn indien als zodanig uitgevoerd (anders dan bijvoorbeeld dynamisch stretchen). Diep, makkelijk en gelijkmatig ademhalen bij het stretchen is de sleutel tot ontspanning. Houd trouwens nooit je adem in tijdens het stretchen.

Aanraders bij het stretchen van specifieke spieren

Hamstrings (achterkant bovenbenen)

Ga op de grond zitten met één been recht naar voren en het andere been gebogen (met de zool van je voet tegen de binnenkant van het bovenbeen van het gestrekte been). Houd je rug recht en leun naar voren vanuit je heupen.

Laat je armen richting je uitgestrekte voet glijden. Stop als je voelt dat je niet verder meer kan. Houdt deze positie vijftien seconden vast en herhaal de stretch met je andere been.

Heupen

Ga op je rug liggen, buig je linkerbeen en breng je knie richting je gezicht. Pak je linkerknie lichtjes vast met je rechterhand en trek je knie een beetje naar beneden en naar rechts totdat je het voelt trekken. Draai je hoofd ondertussen naar links. Je rechterbeen moet plat op de grond blijven liggen. Houdt dit bijvoorbeeld tien seconden vast en herhaal de beweging met je andere been.

Onderrug

Ga plat op de grond liggen met je knie√ęn gebogen. Gebruik je handen om je knie√ęn naar je borst toe te trekken. Til je hoofd en schouders omhoog tot je gezicht zo’n centimeter of vijftien van je knie√ęn verwijderd is. Kruis dan je enkels. Schommel nu rustig heen en weer in deze positie gedurende zo’n dertig seconden.

Quadriceps (voorkant bovenbenen)

Ga op je rechterzijde liggen met je rechterknie gebogen in een hoek van negentig graden. Buig je linkerbeen en houd je enkel vast met je linkerhand. Trek nu je linkerhiel rustig naar de linkerkant van je billen. Zodra je een stretch in je linkerbovenbeen voelt moet je je linkerknie rustig laten zakken naar de grond achter je rechterknie. Houdt deze positie zo’n vijftien seconden vast en herhaal met je andere been.

Kuiten

Ga op armafstand van een muur staan met je voeten op schouderwijdte. Laat je linkervoet ongeveer een halve meter naar achteren glijden terwijl je je knie recht houdt en beide hielen plat op de grond. Buig nu je rechterknie en beweeg je bekken rustig naar voren totdat je een stretch in je kuit en achillespees van je linkerbeen voelt. Houdt dit vijftien seconden vast en herhaal met je andere been.

 

Plaats een reactie