De indrukwekkende transformatie van Joyce Huijs

Joyce Huijs maakte een indrukwekkende transformatie door 31 kilo af te vallen. Vorige week deden we een fitness fotoshoot om het resultaat vast te leggen.

“Ben ik dat?”

Vorige week was een prachtig voorbeeld van waarom het werk als fitness fotograaf zo leuk is. Behalve dat ik het gewoon tof vind om mooie plaatjes te maken, ben je in de gelegenheid mensen zichzelf te tonen zoals ze zichzelf al lange tijd willen zien.

Dat kan soms best een emotioneel momentje zijn. Toen ik Joyce de eerste foto’s liet zien van de shoot was de reactie:”Ben ik dat?” Niet omdat ik ik onherkenbaar gemaakt had in photoshop. Het was namelijk nog tijdens de shoot zelf, kijkend naar het scherm van de camera. Ja, dat ben jij Joyce. Proficiat!

Joyce Huijs

Ik ben moeder van drie super lieve dochters. De laatste 2 heb ik heel erg kort op elkaar gekregen. Ik heb mijn lichaam niet voldoende de tijd gegeven om te herstellen van de bekkeninstabiliteit die ik bij de geboorte van mijn tweede dochter had gekregen. Hierdoor was ik onder andere genoodzaakt te stoppen met mijn bijbaantje als fitnesstrainster. Dochter 3 werd geboren en heeft twee jaar niet doorgeslapen waardoor ik dus op een automatische piloot heb geleefd. Ik was een emotie eter waardoor ik mij dus met van alles vol stopte. Dat waren natuurlijk geen gezonde dingen maar vooral koek, chocola en snoep.

Het begin van mijn fit journey

Ik weet nog heel erg goed wanneer mijn fit journey begon; september 2015! Mijn dochter sliep eindelijk al een aantal maanden door en ik vond dat het tijd werd om iets aan mijn overgewicht te d

oen. Ik durfde alleen niet naar de sport school te gaan en begon met bootcamp en hardlopen.

Helaas had ik nog wel problemen met de voeding, ik was natuurlijk een suikerjunkie geworden. Bootcamp en hardlopen duurde maar twee maanden. Doordat ik te hard van stapel liep (het is bij mij altijd alles of niets), had ik springschenen gekregen. Ik werd dus gedwongen om nu echt terug naar de gym te gaan voor type training die uitvoerbaar was.  Omdat ik echter heel weinig cardio kon doen, had ik ook besloten om koolhydraatarm te gaan eten. Het ging bij mij niet super snel er af, maar het ging er wel af, door krachttraining en het beetje cardio wat ik nog wel kon doen.

Deze gestage progressie was motiverend en al snel had ik er plezier in. Inmiddels was ik dat kleine vrouwtje die al behoorlijk wat gewichten kon tillen. Ik was op een gegeven moment ook niet meer zo bezig met mijn gewicht maar alleen nog maar met barbells en dumbells. In een jaar tijd had ik er 20 kg afgetraind, helemaal happy natuurlijk maar nog steeds te zwaar voor mijn 155cm.

Fitness atlete

Toen kreeg ik in januari 2017 het idee om een traject te volgen waardoor ik uiteindelijk als fitness atlete op het podium zou staan. Helaas was ik er mentaal nog niet aan toe. Ik viel niet meer af en de cheat maaltijd duurde soms wel eens een heel weekend. Binnen een paar maanden had ik al diverse voedingsschema’s en coaches versleten, maar ik werd er steeds ongelukkiger van. Sjouwen met bakjes en rijst was echt niks voor mij. Op een gegeven moment heb ik mijzelf de vraag gesteld; wat wil ik nu? wat wil ik echt?

Ik wist al wat ik wilde en dat was “slank” zijn. Ondanks dat ik eerst dik was en daarna flink, heb ik toch altijd die slanke vrouw voor ogen gehad. Dus

dat was wat ik echt wilde! Maar niet alleen slank. Ik had nu toch wel wat spiermassa opgebouwd en wilde ook een slank én gespierd fysiek. Met dat gegeven ben ik in november 2017 bij team Miro begonnen. Mijn coach Evi luisterde naar wat ik wilde en heeft hierop mijn voedingsschema aangepast. Ik wilde meedoen aan de JBC.

Iedere week ging ik voor mijn meting en ik hield iedere dag bij hoe mijn gewicht vorderde. Door dit bij te houden heb ik geleerd hoe mijn lichaam reageert op de voeding, stress, menstruatie en trainingen. Omdat mijn buik steeds slapper werd en ik in de gaten kreeg dat het overtollig vel een issue begon te worden hadden mijn coach en ik in januari besloten om niet mee te doen aan een competitie. Door het overtollige vel werd mijn buik niet slank genoeg. Dat was een enorme mentale klop, ik wilde wel nog steeds het hele wedstrijd traject doorlopen om te zien of ik ook echt mentaal sterk genoeg zou zijn. In plaats van een wedstrijd aan het einde van de rit had ik daarom gekozen voor een fitness shoot.

31 kilo afgevallen

En ja hoor…..het is mij gelukt! In totaal ben ik 31kg afgevallen!

Als mensen aan mij vragen hoe ik het heb gedaan, geef ik als antwoord; het zit allemaal tussen de oren. Als je iets heel erg graag wilt dan moet je er voor gaan, dan vind je een manier om te balanceren tussen je relatie, je kinderen, het huishouden en je werk (32u).

Ik train nu vier keer in de week op tijdstippen dat mijn gezin soms nog op bed ligt. De extra cardio deed ik thuis als ze op bed lagen of voor de tv zaten, waar een wil is, is een weg! Uitslapen doe ik niet. Soms bereid ik drie verschillende maaltijden, want ik kan niet altijd ‘eten wat de pot schaft’. Omdat ik mij er in mijn hoofd niet druk om maak, kan ik hier ook heel goed mee omgaan. De huidige lifestyle heb ik mij eigen gemaakt en ik ga hier ook mee door. Ik zal nu wat soepeler omgaan met een etentje want ik heb geleerd hoe ik daar gedurende de dag rekening mee kan houden.

De shoot heb ik als zeer positief ervaren. Toen Kenneth mij de eerste foto liet zien moest ik huilen. Ik kon niet geloven dat ik diegene was die daar in een topje hing aan het rek, ik was nu eindelijk zelf een fit chick! Ik ben dan ook super trots op de foto’s. De reacties zijn zeer positief en voor sommige ben ik een inspiratie. Mensen die mij kennen weten dat ik er hard voor werk en dat ik blijf volhouden.

Maar alles gaat in stappen, blijf jezelf afvragen wat je nu echt wilt? Maak kleine doelen en kleine stapjes. En ook vandaag stel ik mijzelf weer de vraag; wat wil ik nu echt? Het antwoord op die vraag is misschien wel een ander verhaal;-)

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

4 reacties

 1. Bianca

  Herkenbaar verhaal. Ook ik (50 jaar) ben 33 kg afgevallen, en ga eind september voor een gymshoot. Goed gedaan Joyce, je mag terecht trots op jezelf zijn.

  • Kenneth Nwosu

   Hoi Bianca,

   Proficiat, hele knappe prestatie!

   Succes met de shoot in september:)

   mvgr
   Kenneth

 2. ES

  Bianca,
  Fantastisch gedaan! Ben zelf nu ongeveer 2 jaar bezig, 2x per week met een personal trainer. Kijk ook niet echt meer op de weegschaal. Ga nu voor vorm en spieropbouw. Die slappe buik herken ik al te goed. Ook daar ben ik niet meer mee bezig. Elke versie van mijzelf nu is 1000x beter dan 2 jaar terug. Inmiddels koop ik mij gek aan sportkleding;)

  • ES

   Ik bedoel met Bianca natuurlijk Joyce…enne Bianca; die gymshoot die durf ik nog niet , maar wie weet over een half jaar!

Plaats een reactie