De “shake faker award” voor de meest irritante fitness influencer

Wie is de meest irritante fitness blogger, vlogger of personality? Na de Fitness Influencer Awards, nu aandacht voor de andere kant van de online fitness industrie; de shake faker awards.

De onmogelijke split van de fitness blogger

Ik geef het als eerste toe, wij online fitness figuren kunnen behoorlijk irritant zijn.

De laatste weken¬†heb ik met enkele collega fitness bloggers gesproken met een gedeelde interesse; het delen van goed onderbouwde informatie op een begrijpelijke manier. Makkelijker gezegd dan gedaan. ‘De onmogelijke split van de fitness blogger’ noem ik het wel eens. Enerzijds dus onderbouwde informatie bieden wat betekent dat je veel onderzoek moet doen en vermelden. Tegelijkertijd moet het begrijpelijk zijn en moet je dus veel begrippen uit de onderzoeken toelichten. Dat botst vaak met een ander doel. Een artikel moet het liefst kort zijn en vermakelijk, wil het gelezen worden. Er is niets frustrerender dan maanden aan een lang wetenschappelijk artikel te werken en minder likes te krijgen dan een ruftende kat.

Een vrijwel onmogelijke opgaaf en door de jaren heen heb ik zelf dan ook verschillende formats geprobeerd en wissel ik het regelmatig af. Dan weer eens een wetenschappelijk onderbouwd artikel, dan wat clickbait door iemand dik te noemen of een BN-er af te zeiken. Dat laatste wordt mij niet altijd in dank afgenomen, maar levert vaak wel de meeste bezoekers, likes en reacties op. Grappig genoeg in die gevallen dan ook het verwijt dat onderbouwing ontbreekt terwijl diezelfde mensen mijn technischere artikelen waarschijnlijk nooit lezen. Te lang, te droog, niet in vijf regels te lezen en geen handige oneliners.

Die lezers en likes zijn¬†natuurlijk belangrijk.¬†Zelfs met de beste bedoelingen zal een beloning voor je harde werk vaak noodzakelijk zijn om hier tijd voor vrij te kunnen maken. Maar er zijn er ook velen bij die het vooral of zelfs alleen om de beloning gaat. Mensen die allemaal “bezorgd zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet” en daarom maar zelf een boom planten als oplossing. Vervolgens gaan we met z’n allen de meest bizarre versiering op ons boompje smijten. Het gaat er immers niet om dat je het bos ziet, het gaat erom dat je¬†naar onze boom kijkt.

Alles voor de like

Eigenlijk is het gewoon je eigen schuld dat wij af en toe gekke sprongen maken om je aandacht. Een gewone trainingsvideo is niet meer genoeg. Tegenwoordig moet je met 300km per uur coke snuivend in je Ferarri naar de gym rijden. Of beweren dat eieren evolutionair gezien de ontlasting van een dinosaurus zijn. Stellen dat de gemiddelde kcal behoefte 50kcal per dag is en deze alleen uit biologische pijnboompitten en politiek correcte zeewier gehaald moet worden.

Belachelijk natuurlijk, maar velen eten die poep alsof het zoete koek is. Jij mogelijk ook. Zeg eerlijk; zou je een blogpost of youtube-filmpje openen met één van bovenstaande stellingen als titel?

Het kan overigens erger, wat mij betreft. Grote blogs die schaamteloos content van anderen jatten. Artikelen waar veel tijd aan research in zat, worden gekopieerd in een kwartier om zo meer bezoekers te krijgen ten koste van de oorspronkelijke bron. Maar daar kan jij als lezer niet veel aan doen.

Irritante fitness bloggers

Wel kan je wat doen aan de onzin die verspreid wordt. Of het nu om fitness gerelateerde media gaat of fake news in het algemeen. Wij “serieuze bloggers en vloggers” kunnen ons daar als zelf benoemd serieuzere fitness professionals behoorlijk ergeren natuurlijk. Maar ik vroeg me af wat jij hier nu van vindt.

De filmindustrie heeft als tegenhanger van de Oscars de Golden Raspberry. De prijs voor de slechtste film, acteur of actrice. De loden leeuw wordt uitgereikt aan de meest irritante reclame als tegenhanger van de gouden leeuw. Afgelopen weekend werden de eerste Fitness Influencer Awards uitgereikt op Fitfair. Waarom niet meteen met een goede traditie beginnen en de shake faker awards organiseren voor de meest irritante fitness influencer.

Wie zou hiervoor volgens jou in aanmerking komen? Pretentieuze bloggers niet uitgezonderd.

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie