De verborgen kracht van mentale barrières

De verborgen kracht van mentale barrières. Barrières om op te zoeken én te doorbreken.  

Punt van falen

Falen is essentieel als je wilt groeien. Zoals je spieren moeten ‘falen’ tijdens krachttraining zodat ze een prikkel krijgen om door te groeien, zo moet je geest falen om jezelf sterker te maken. Als je wilt weten hoe ver je kunt komen in dit leven, hoe ver je echt kunt gaan, moet je door blijven duwen tot je faalt, daar sterker door worden en weer doorgaan tot het volgende punt van falen.

De meeste mensen zijn niet bereid om te falen. Ze stoppen met trainen voordat het echt zwaar wordt, ze stoppen met zichzelf pushen om 6x per week te trainen want wat als er een keer iets tussenkomt? Ze durven hoe doelen niet na te jagen want stel nou dat het mislukt…

Niet datgene doen waarvan je weet dat je het zou willen vanwege de angst om te falen, is de grootste fout die er is.

Onze grote kansen en groei liggen in dat kantelpunt, het punt waarop je net meer gewicht pakt dan je aankunt, net meer doet dan wat comfortabel voelt, net een herhaling verder gaat dan je vorige week deed. Dat punt waarop jij faalt, leert en uiteindelijk sterker wordt, het punt waardoor je de grenzen verder kunt verleggen en écht ver kunt komen.

Verleg de grenzen

Roger Bannister brak in 1954 de 4 minuten barrière. Dat wat onmogelijk geacht werd, deed hij. Experts hadden aangegeven dat het onmogelijk zou zijn om een mijl te rennen binnen 4 minuten. Totdat Bannister het waar maakte en met 3.59.4 over de finish kwam. Tot dat moment faalde iedereen erin om het te bereiken, omdat iedereen het als onmogelijk achtte. Maar het meest mooie gebeurde nadat Bannister het record verbrak. Binnen 46 dagen werd zijn record verbroken en sindsdien verbraken anderen het keer op keer. In de sport zijn talloze van dit soort voorbeelden. De les die hier in verborgen ligt is heel belangrijk; Bannister brak niet alleen het record maar brak vooral door een mentale grens heen, hij verbrak de mentale barrière. En juist die mentale barrières kunnen mentale en emotionele limieten leggen op alles dat jij zou kunnen bereiken in je leven.

mentale barrières

Er is een punt van vermoeidheid en uitputting – fysiek en mentaal -, een punt waarop de meeste mensen stoppen. Die punten zijn barrières maar geen eindpunten. Je kunt stoppen en goed zijn, maar wat als jij niet goed wilt zijn maar de beste? Wat als goed eigenlijk niet meer dan gemiddeld is en jij niet gemiddeld wilt blijven? De volgende optie is uitstekend worden, de beste zijn, bij de top komen. De plek waar weinig mensen zullen eindigen, op welk gebied dan ook. De enige manier om daar te komen, is door jouw mentale barrières te doorbreken.

De meesten zien de barrières en denken dat de weg daar eindigt, dat ze nooit verder kunnen komen.

“Naar de top”

Als je nou eens kijkt naar de barrières als de plekken waarop jouw succes begint? 
Barrières hoeven je niet te stoppen. Ze stoppen je enkel als jij er voor kiest. Om veel te kunnen bereiken fysiek, mentaal, in de sport of er buiten, is een bepaalde hoeveelheid aan doorzettingsvermogen nodig. Sterke motivatie, volle toewijding en het anders interpreteren van barrières. Stop met het zien van barrières en start met het zien van punten die, als jij ze doorbreekt, jou leiden naar de top, op welk gebied dan ook. Mentale barrières zijn het begin van jouw succes, zolang jij ze blijft doorbreken.

Plaats een reactie