zoete verleiders zembla

De zoete verleiders

Op 21 februari 2013 zond Zembla een aflevering uit over de nadelige gevolgen van het consumeren van suiker. Dit deed Zembla naar aanleiding van het feit dat meer dan 50% van de Nederlanders te zwaar is. Oorzaken hiervan zijn dat we met zijn allen ongezond eten en te weinig bewegen. Dit leid jaarlijks niet alleen tot overgewicht maar daaruit komen ook ziektes voort zoals diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs kanker.

Aan de andere kant is suiker big business. Niet alleen voor suikerfabrikanten, maar ook voor de suikerverwerkende industrie. Ook zij proberen daarom via lobby hun belangen veilig te stellen. In Brussel wist de voedingsindustrie zo in 2010 te voorkomen dat er zogeheten stoplicht-etiketten kwamen, die met een rood label zouden aangeven als er veel suiker in een product zit.

De Zoete Verleiders

In de documentaire “de Zoete Verleiders” val je van de ene verbazing in de andere. Zembla laat middels diverse onderzoeken zien wat de schadelijke gevolgen kunnen zijn bij overmatig suikergebruik. Daarnaast brengen ze in beeld waar de belangen liggen van de suikerindustrie. Want suiker is niet alleen lekker, maar ook een miljardenbusiness.

Check onderstaand filmpje van TED om je een idee te geven van wat de effecten kunnen zijn van overmatig suikergebruik op het menselijk brein:

Er zijn verschillende zogenaamde onafhankelijke informatiecentra, zoals bijvoorbeeld het Kenniscentrum suiker en Voeding, die zeggen dat suiker helemaal niet zo slecht voor je is of je dik maakt. Deze centra worden alleen volledig gefinancierd door de suikerindustrie! Als jij suiker nog niet elimineerde uit jouw voedingspatroon dan zou je dat misschien wel willen doen na het zien van deze documentaire.

De documentaire vind je hier:

http://zembla.vara.nl/seizoenen/2013/afleveringen/21-02-2013

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Plaats een reactie