Fitness model Donna Blikkenhorst

‘Fitness fotografie’

Ik probeer vaak uit te leggen dat fitness fotografie meer is dan poseren met dumbells in je handen. Onder fitness fotografie versta ik alles dat een met hard werk opgebouwd lichaam tot zijn recht laat komen. Om dit te onderstrepen, doe ik regelmatig projecten waarbij ik juist alle fitness clichés probeer te vermijden. Zoals het project met Donna Blikkenhorst.

Donna heb ik leren kennen via een bevriende fotograaf. Eind vorige maand deden we een fotoshoot in de studio/crossfit bos in Purmerend. Leuk zo’n spartaanse box voor shoots natuurlijk. Helaas valt onder dat spartaanse ook een gebrek aan centrale verwarming dus strategisch opgestelde straalkachels moesten de uitkomst bieden. Daarbij hielp het ook dat Donna een bikkel is. In ieder geval bleek de temperatuur geen obstakel te zijn om een heleboel mooie plaatjes te maken.

Donna Blikkenhorst

Naam:Donna
Leeftijd:26
Woonplaats:Amsterdam

Hoe zag jouw “pre-fitness” leven eruit? Heb je bijvoorbeeld eerder aan andere sporten gedaan?

Ik heb altijd wel aan sport gedaan gehandbald, geturnd, verschillende soorten dans gedaan en ook aan fitness gedaan. Alleen deed ik voor 2 jaar geleden voornamelijk fullbody circuitjes en groepslessen dat was ook meer gericht op afvallen. Nu train ik met een split schema en richt ik mij meer op spieropbouw.

Hoe ben je in aanraking gekomen met fitness?

Fitness deed ik dus wel al langer, maar specifiek bodybuilding doe ik nu al bijna 2 jaar aan. Het begon eigenlijk dat ik die mooie meiden op facebook langs zag komen zoals Michelle Lewin en Paige Hathaway met een super mooie rug en billen en toen dacht ik:”Dat wil ik ook!!”. Ik ben mij toen echt goed gaan verdiepen in de sport en de voeding die daarnaast net zo belangrijk is. Ook ben ik een beetje alles gaan uitproberen en heb ik gekeken wat bij mij past. Nu is het echt een deel van mij geworden en wil ik niet meer zonder, vandaar dat ik ook wedstrijden ben en wil gaan doen.

Wat is je belangrijkste doelstelling bij het trainen?

Naast het bulken(spierenopbouwen) en cutten (droogtrainen) doet een lekkere training ook heel veel mentaal voor mij, ik ga er zo lekker in mijn vel door zitten. Vooral door krachttraining, dat geeft mij echt kracht en rust.
Ik zeg: “een dag niet getraint is een dag niet geleefd”, maar soms is een dagje rust ook wel lekker. Er zijn namelijk ook dagen dat ik echt op ben en mijn lichaam niet vooruit te branden is. Dat is dan voornamelijk tijdens het droogtrainen en dat is echt heftig.

Je favoriete oefening?

Als ik er 1 mag kiezen

ga ik dan toch voor de squat, omdat je daarbij meerdere groepen aanspreekt en met zwaar gewicht kan uitvoeren. Ik vind m’n rug trainen echter  het lekkerst om te doen.

Wat is je grootste 

 

drijfveer?

Dat ben ikzelf, zelf motivatie is de beste motivatie, ook al is de motivatie soms ver te zoeken whahah

Hoe heb je je trainingsschema opgebouwd?

Ik ben mij dus gaan verdiepen in allerlei soorten trainingen en uitvoeringen die ben ik zelf gaan uitproberen. Zo kon ik zien wat voor mij werkt en bij mij past en daaruit stel ik een schema op dat ik dan constant verander zodat ik mijn lichaam goed kan blijven prikkelen.

Hoe ziet je voeding eruit en hoe heb je je dieet samengesteld?

Ik ben me al langer aan het verdiepen in voeding en ben ook bezig met een gewichtsconsulenten cursus. De kennis is er dus. Ik heb al veel uitgeprobeerd en ben er ook achter gekomen dat wat voor een ander werkt niet voor mij hoeft te werken. Ook wil het niet altijd lukken zoals je gepland had en komen er eetbuien om de hoek kijken, maar in principe eet ik gewoon clean. Veel magere eiwitsoorten:vis, kip, vlees, ei, magere kwark, meervoudige koolhydraten zoals havermout, vezelrijke crackers, zilvervlies rijst en rijstwafels, zoete aardappel, low carb wraps en vezels. Groenten en fruit in alle kleuren en natuurlijk de goeie vetten. Mijn favorieten zijn pindakaas, noten, zaden, avocado, olijfolie en eigeel.

De suplementen die ik daarnaast gebruik zijn: multivitaminen, vitamine C, calcium, magnesium, zink, digestive enzymen, visolie, bcaa’s, glutamine, pre workout, whey isolaat en caseïne.

Je favorieten maaltijd:

Euhmm heel moeilijk ik vind heel veel lekker (een echte vreetzak haha), maar wraps met goed gekruid gehakt (kofte), zelfgemaakte knoflooksaus, rode saus en een rijke salade kan ik wel echt van genieten. Als toetje kwark met bevroren rode vruchten, low carb siropen en boordevol toppings.
Of uit eten bij de sushibar.

Welke wedstrijdervaring heb je opgedaan en wat zijn eventueel verdere plannen hierin

Ik heb tijdens mijn eerste echte prep echt super veel geleerd over mijzelf en waar ik toe instaat ben. Ik heb veel fouten gemaakt en ik zag het heel vaak niet meer zitten, maar mezelf ook constant verbaasd en nooit opgegeven.

Ik ben heel blij dat ik dit heb gedaan en ik ben er ook nog zeker niet klaar mee. Ik zal de kennis die ik heb opgedaan met deze prep meenemen naar m’n volgende om zo de volgende keer beter te verschijnen op het podium.

Heb je bepaalde rolemodels, dames waarvan je denkt: “Zo’n figuur wil ik!”

Ik zie zoveel dames met een prachtfiguur, maar Paige Hathaway viel mij als eerst op. Hoe haar rug gebouwd is, vind ik echt super Stoer. Daarnaast blijft ze ook super vrouwelijk dat vind ik heel mooi.
Ook die Russische dames als Yana Smith zijn super mooi, ook het poseren, zo mooi sierlijk.
Je kan wel veel naar anderen kijken en daar je motivatie uit halen, maar het belangrijkst is dat je je eigen lichaam leert kennen en je zwakke en je sterke punten vind en daarmee aan de slag gaat.

Hoe vond je de photo shoot?

Het was koud whahaha. Nee hoor, ik stond gelukkig tussen een verwarming dat had je goed verzorgd😉
Onze shoot ging super relaxt en de samenwerking ging van begin tot eind goed, had alleen niet gedacht dat we zoveel top plaatjes hadden gemaakt.

Zeker ook voor herhaling vatbaar.

Wil je Donna volgen dan kan dat op Instagram onder de naam tattooladyd.

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

4 reacties

 1. Joanie

  Heel mooie foto’s. De tekst had écht even moeten worden gelezen voor plaatsing, zelden zoveel taalfouten in één artikel gezien, dat is gewoon jammer, want verder sympathiek verhaal.

  • Kenneth Nwosu

   Bedankt voor het attenderen Joanie. Ik vrees dat er een oude conceptversie is gepubliceerd. Bij deze gecorrigeerd.

   Mvgr

   Kenneth

 2. duco

  Ik vond de foto”s te donker.

  elke tattoe zegt iets en dat kwam niet tot uitdrukking .

  duco

  • Kenneth Nwosu

   Hoi Duco,

   Ik ben een fitness fotograaf, geen tattoo fotograaf. Het goed zichtbaar maken van de tattoo’s is dan ook helemaal geen doel van mij en niet iets waar ik mee bezig ben tijdens het schieten. Het interview gaat dan ook niet over de tattoos maar over haar fitness beleving. Mij gaat het om de shape van het model en het totaalplaatje. Voor het tonen van spierdefinitie heb je contrast nodig en dan moet het donkerder zijn op de plekken waar geen licht valt. Voor het totaalplaatje vond ik de low key methode het mooist. Daarbij leg je alleen aandacht op de delen van de foto die je wilt benadrukken door alleen daar licht te laten vallen. Als je een histogram zou gebruiken voor de foto’s zou je dan ook zien dat die delen precies goed zijn uitgelicht.

   mvgr
   Kenneth

Plaats een reactie