Fitness photoshoot met Melissa Heisterkamp

Het resultaat van een leuke fitness photoshoot die ik vorige maand deed met Melissa Heisterkamp. 

Fitness Photoshoot

Vorige maand was het weer topdrukte wat betreft photoshoots. In verband met de wedstrijden waren er veel mensen die hun shape wilden vastleggen. Melissa Heisterkamp deed niet mee aan een wedstrijd, maar de shape was er niet minder om. We deden een toffe shoot bij Back2Basic in Purmerend en tussendoor filmde ik de shoot.

Ik vraag tegenwoordig altijd aan klanten om een verhaal over hun belevenis van fitness en de shoot te schrijven. Sommige van deze pik ik er uit om te delen op Fitsociety.nl.

Melissa Heisterkamp

Wat was je aanleiding om te gaan trainen en leven als een fitness-atleet?

Naast andere sporten, is mijn focus steeds meer gekomen op fitness. Veel mensen vinden het een saaie sport, maar naast de extreme sporten als wakeboarden en kitesurfen die ik ook graag beoefen, vind ik fitness zeker geen saaie sport! Ook niet als je alleen traint. Ik zie het juist als een sport waarbij je jezelf elke keer weer opnieuw kan uitdagen; je hebt volledige invloed op het vormen van je eigen lichaam en het hef echt in eigen hand. Daarnaast is het niet het simpelweg trekken aan gewichtjes, maar gaat het telkens om het aannemen van een goede houding. Ook bij nieuwe oefeningen. Elke dag leer ik van mezelf en van anderen. Daarnaast vereist het discipline en bij het behalen van resultaat geeft dat nog meer een kick!

Al vanaf mijn 17e jaar doe ik aan fitness, waarbij ik de afgelopen drie jaar regelmatig in de sportschool te vinden was. Sinds vorig jaar mei heb ik echt veel meer uit me lichaam gehaald dan ik van te voren had kunnen bedenken. De aanleiding was een Sport&Fashion wedstrijd (houd de tv maar in de gaten!). Ik wilde ‘’droger’’ (strakker) worden zoals ze dat in fitness-termen noemen en zo is mijn levensstijl nog meer veranderd in de levensstijl van een fitness atleet.

Hoe ben je aan de slag gegaan?

Ik heb iemand benaderd voor het maken van een voedingsschema, omdat ik het gevoel had dat daar misschien toch iets niet goed zat. Ik trainde al veel, maar op den duur gebeurde er niet zoveel meer. Tegen het eten-uit-bakjes en de kip-met-rijst-principe in, ben ik het toch gaan proberen (al moet ik wel zeggen.. er zijn zoveel gezonde en lekkere maaltijden te bedenken). Wat bleek, ik at in eerste instantie te weinig. Dit was niet eens bewust, want grote porties at ik eigenlijk wel. Ach..wat vond ik het op het begin verschrikkelijk om om de twee a drie uur te eten.. Ik hikte er letterlijk tegen op en had soms echt moeite met het naar binnenwerken van mijn eten. Soms keken anderen me verbaasd aan en zeiden “het hoeft niet hoor!” .. ‘euh..’,“Jawel, want als je wat wil dan moet je er ook wat voor doen. En in ieder geval even proberen en volhouden..”

Inmiddels kan ik lachen om wat ik toen at. Zoveel was het helemaal niet en het went al snel! Sinds ik anders was gaan eten, gebeurde er al snel echt een hoop met mijn lichaam. Mijn metabolisme kwam weer op gang, en ik verbrande veel meer vet. En dat in combinatie met wat ik allemaal at! Ik vond het bizar! Ik ging natuurlijk ook meer sporten, dus mijn lichaam had ook meer nodig. Ik merkte dat ik door anders eten (nog) meer energie kreeg, zelfs toen ik al om 05.30 in de sportschool stond om mijn cardio te doen!

Hoe lang ben je nu al actief bezig met training en voeding?

Sinds vorig jaar mei ben ik echt actief bezig met mijn training en voeding.

Waar loop je tegenaan?

Waar ik vooral tegen aanliep was het niet hebben van een specifiek doel. Ja ik wilde strakker worden, maar ik wist ook niet precies voor wanneer (i.v.m. het niet hebben van specifieke data van de televisieopnames van de show waar ik me voor had opgegeven). Zoals vele fitgirls had ik ook geen fitness wedstrijd op de planning staan, maar op den duur volgde ik wel zo een dieet. Oké ik ben niet zo diep gegaan, maar wel diep, zoals ze dat ook wel noemen. Als het dan lang duurt of je niet weet hoe lang je nog moet en waar je einddoel is, dan is het lastig om het vol te houden. ‘Niemand’ kan een half jaar elke week presteren op zijn max zonder een specifiek eindpunt en dat moet je ook niet van jezelf willen vragen.

En ja, dan denk je wel eens “ach dat snoepje of die ene cheatmeal moet kunnen, ik ben nu al zo lang bezig”. Dat is dan wel het gevaar, want na een lange periode wordt je er weer wat makkelijker in. Voordat ik de boel helemaal liet verslonzen (oké dat viel heus mee, maar zo voelt het dan wel een beetje), dacht ik wat kan ik doen om het heft echt weer in eigen hand te hebben en echt alles uit mezelf te halen? Een nieuw doel? Het vaststellen van een gewenst vetpercentage? Een einddatum?.

Veel mensen vroegen aan mij ‘Ga je een fitness wedstrijd doen?’  en ‘Heb je foto’s van je transformaties?’ Die had ik niet echt, dus toen dacht ik “Ja, waarom niet een fotoshoot van het eindresultaat? Dan kan ik in ieder geval mezelf vastleggen op het punt waar ik dan qua fysiek op m’n best ben”.  Dit was dan ook de aanleiding voor het plannen van de fotoshoot met Kenneth-fotografie. Dit wilde ik nog wel even voor de feestdagen in december doen, want daarna zou ik toch echt even een stapje terug doen. Helaas besefte ik dat pas drie tot vieren weken voor de fotoshoot, maar het gaf me wel de boost die ik toen net nog even nodig had. Tijdens mijn proces heb ik vooral geleerd dat het belangrijk is om voor jezelf concrete doelen te stellen. Alleen dan werk je ergens naar toe. Maar vergeet daarbij niet.. het gaat ook om het proces!

Ik had nooit gedacht dat ik naast twee banen, (waarvan één het opstarten van een eigen bedrijf) en de onzekerheid van het tv-programma waar ik aan mee deed/ of doe (can’t tell you, sorry) ook nog deze prestatie had kunnen leveren. Discipline en doorzettingsvermogen; Tijdens zo een proces kom je erachter dat je veel meer kan dan je zelf soms denkt. Mijn proces heeft me daarom niet alleen fysiek, maar ook mentaal sterker gemaakt. Ik raad daarom iedereen ook aan om de uitdaging met zichzelf aan te gaan 😉

Over mentaal gesproken.. Hoe was het mentaal?

Mentaal was het op bepaalde momenten zwaar en op bepaalde momenten minder zwaar. Het was zwaar op de momenten dat ik ging carbcyclen. Ik was gewend om meer en vaker te eten, en nu ging ik ineens weer minder koolhydraten eten (om zo mijn vetreserves te verbranden). Minder koolhydraten, veel sporten en een eigen bedrijf runnen leidde er wel eens toe dat ik op zaterdagavond al om 21.00 uur ‘s avonds op de bank in slaap viel. Ik was vaker moe en chagrijnig, want ja de cheatmeals mochten ook niet meer. Daarnaast had ik mijn verbranding zo aangezwengeld, dat ik nu continu honger had. Als mijn vrienden dan om me heen aan de pepernoten en lekkernij zaten, dan had ik daar echt moeite mee (aangezien ik echt een snoepert ben).

Eten leek ineens zo een obsessie, en dan pas realiseer je ook wat voor sociaal aspect er verbonden is aan eten. Altijd en overal is er eten. Bij de koffie, op verjaardagen, op tv, met uitgaan (denk aan drank) of het gezellig uit eten gaan met je familie. Je kan niks anders meer zien dan ETEN. Je skipt etentjes en op verjaardagen kom je liever ook niet meer. Voor je gevoel raak je een beetje in een isolement.. Je traint, werkt, eet en slaapt.. Want rust is ook van belang voor je herstel. Ik wist dat ik er even doorheen moest. In ieder geval had ik nu de fotoshoot als doel dat vast stond en dat hielp me enorm.

Daarnaast had ik nooit gedacht dat het mentaal na mijn fotoshoot nog veel zwaarder zou worden. Natuurlijk ging ik los met ETEN; met de feestdagen, uit eten, feestjes. Ik at werkelijk alles wat los en vast zat, maar het voelde ook heel dubbel. Ik had niet meer de focus en had later spijt van alles wat ik at. Het is best gek om de psyche van de mens hierin te begrijpen want wat leidt er werkelijk toe dat je het dan toch wel eet? Aan de andere kant.. het leven blijft natuurlijk ook gewoon een feestje!

Hoe is de shoot en het resultaat je bevallen?

Op de dag zelf voelde het alsof ik er niet klaar voor was. Ik was nog niet tevreden en niet ‘’strak’’ genoeg,  ook al hoorde ik van velen dat dat ‘normaal’ is. Natuurlijk kan het altijd beter en ik ben van mening dat kritisch zijn naar jezelf goed is, maar ik weet ook dat het niet alleen gaat om het resultaat, maar om het gehele proces. Ik heb een prachtig resultaat neergezet en zonder te weten wat uiteindelijk mijn doel was, ben ik toch wel heel trots op mezelf als ik de foto’s terugzie. Het vereist veel discipline, en ik wist niet dat ik tot zoveel in staat was.

Naast de mooie resultaten was de shoot met Kenneth erg leuk. Hij stelde me gerust, kwam met nieuwe ideeën en de sfeer was goed. Ik had niet gedacht dat ik me zo op me gemak zou voelen tijdens een fotoshoot. Het is leuk, want je mag gewoon een beetje trainen. Kenneth zei dan ook regelmatig ‘Doe gewoon je ding, dan leg ik het vast’. Met af en toe hier een daar een aanwijzing, ging het helemaal vanzelf! Daarnaast zegt hij zelf ‘Wat er niet is, kan ik ook niet maken’. Natuurlijk creëert hij een prachtig plaatje, denkt hij na over de belichting en bewerkt de foto wat, maar bedrog is het niet. De combinatie van mijn en zijn werk maakt het echt perfect. Kenneth pakt het professioneel aan en weet wat hij doet. Ik hoop ooit weer eens met hem te mogen werken.

Wat zijn je doelstellingen voor de toekomst?

Velen hebben mij tijdens mijn proces gevraagd of ik niet eens een fitness-wedstrijd zou willen doen. Eigenlijk, heb ik hier niet zoveel mee. Het poseren, mager worden en ongezond leven. Althans dat was de associatie die ik daarmee had. Inmiddels heb ik veel mensen en een aantal goede coaches leren kennen.

Het is jammer dat tegenwoordig veel mensen denken echt te kunnen coachen of al direct een wedstrijd gaan doen, terwijl ze net begonnen zijn met trainen. Een verkeerde aanpak kan leiden tot vervelende gevolgen als diabetes, een flinke dip, of zelfs dat je lichaam je eigen spieren gaat op(vr)eten. Door het zien van een hoop magere meiden bij een fitness wedstrijd was ik een beetje afgeknapt. Anderzijds snap ik best dat het een paar dagen voor een wedstrijd wat dieper gaat en dat het een momentopname is, maar wat ik wel denk.. ga eerst eens aan de slag met je voeding en het goed uitoefenen van de oefeningen. Het is namelijk niet zomaar iets. Het doen van een fitness-wedstrijd vereist goede begeleiding, maar is tevens ook een enorme inspanning. Althans, dat is wat ik me heb laten vertellen (en natuurlijk ook zelf wel heb mogen ervaren tijdens mijn proces).

Ondanks dat ik twijfel, heb ik wel zoiets van ‘’Je kan er pas over oordelen, als je het zelf eens gedaan hebt’’. Ik was al zo dichtbij, dus als ik het zou willen, dan moest het nu van mezelf (april dan)! Ik heb er goed over nagedacht maar met alles wat ik nu al van mezelf vraag en ik de komende maanden op de planning heb, heb ik besloten dat dit niet het goede moment is. Ik baalde ergens toch wel, waarop mijn coach zei: ‘’Ik ben heel blij dat je er goed over nagedacht hebt en dat je over alle andere factoren (werk, toekomst) en bijwerkingen (humeur etc) nagedacht hebt. Dat maakt je alleen maar sterk!’’.

Een wedstrijd kan altijd nog, en wie weet wat hetgeen waar ik nu mee bezig ben, mij nog allemaal brengt. Sport en fitness blijft mijn passie. Het is goed om doelen stellen, maar dit hoeft niet meteen een wedstrijd te zijn. Ik raad iedereen aan, die net komen kijken in de fitness-wereld en het doen van wedstrijden eerst eens te kijken wat anders eten en goed trainen met jou doet. Vraag advies en hulp. Leer van elkaar en heb vooral plezier! Niet alles in het leven is een wedstrijd, ook al begrijp ik als geen ander dat het uitdagen van jezelf al soms als een behoorlijke wedstrijd kan voelen. Juist daarom: Ga eerst die wedstrijd met jezelf aan.

Melissa volgen?

Wil je Melissa en haar proces verder volgen? Volg dan haar instagraam @lisselizaa

 

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie