(Fitness)leven met reuma; deel 2

Twee jaar geleden vertelde Eleen over haar (fitness) leven met reuma en deden we een fotoshoot. Nu bleek een mooi moment voor een update en nieuwe shoot. 

Fitnessleven met reuma; deel 2

16 Juli 2017 was de dag dat ik mijn eerste fotoshoot had met Kenneth. Dit was ook de dag dat ik voor het eerst mijn persoonlijke verhaal heb gedeeld op “FitSociety” over mijn Fitness leven met reuma. Hierin heb ik o.a. verteld hoe ik vanaf mijn 17e jaar uit heb moeten vinden hoe te leven met “reuma” en hoe hier mee om te gaan in het dagelijkse leven en hoe ik mijn eerste stappen heb gemaakt in het “Fitness leven”.

Nu zijn we 2 jaar verder en ik heb inmiddels mijn tweede fotoshoot gehad met Kenneth, wat weer prachtige foto’s heeft opgeleverd en waar ik ook ontzettend trots op ben. Maar achter deze mooie foto’s zit ook een heel verhaal, hier zou ik graag wat meer over vertellen.

“Ultiem fitness fysiek”

De weg die ik heb bewandeld om een ultiem fitness fysiek te bouwen bestaat uit zoveel facetten;

 • Het consistent trainen met “progressieve overload” om spiermassa te creëren.
 • Intake voeding; De fase van “leanbulk naar cutten” (de fase van net boven je onderhoudsbehoefte gaan zitten om in spiermassa en kracht te groeien om daarna door te gaan in de fase waarin je jezelf geleidelijk “gaat droogtrainen” om de spierdefinitie te tonen)
 • Mindset: Hoe ga je om met tegenslagen (die er echt zijn) en hoe houd je jezelf gemotiveerd, dag in dag uit. Wat als er even geen balans meer is; je hoofd wilt meer/sneller gaan, dan dat je lichaam aankan?
 • Een onbetrouwbaar lichaam, dat het regelmatig af laat weten i.v.m. reuma. Dat in het teken staat van leven met beperkingen; leven met pijn en last hebben van “lage energielevels”

Als je het zo in een rijtje onder elkaar ziet staan, dan zijn het aardig wat zaken waar ik rekening mee heb te houden. Waar ook zeker een aantal aspecten in zitten die het ook niet altijd even gemakkelijk maken.

“Persoonlijk geluk”

Ik heb het al eerder gezegd, ik ben een persoon die kiest voor “persoonlijk geluk”

Gelukkig heb ik doorzettingsvermogen en ik wil er alles aan doen om een “zo’n normaal leven” te leiden, maar wat ik doe is inmiddels niet meer zo “normaal”. Ik wil meer dan “normaal”, ik wil het maximale uit het leven halen, waar ik dan ook het maximale van mezelf vraag!

Is het realistisch?!? om altijd maar “dag in dag uit” het maximale van jezelf te vragen en te geven, maar vooral ook om goed te presteren? Nee zo werkt dat proces niet!! Intrinsiek gedreven met een mooi doel, wat veel effort vraagt, is prima. Keihard voor jezelf zijn en alleen maar geweldig willen presteren is echter niet bepaald realistisch.

Ik heb zoveel momenten gehad waarin ik ook echt intern de strijd heb moeten aangaan! Omdat het “plan van aanpak” niet verliep zoals ik het graag in stijgende lijn “op papier” had gezien. Last hebben van pieken en dalen en hoe daar mee om te gaan?

Ik wil hier niet klakkeloos overheen stappen, maar meer inzicht in geven, in de hoop dat het inspireert en steunt. Ik wil graag een paar aspecten verder belichten om meer een idee te geven waar ik het over heb. Daarbij wil ik tegelijkertijd meegeven hoe ik hier mee ben omgegaan. Welke “tools” ik heb  ingezet om mezelf weer in de “juiste mindset” te krijgen en de lichamelijke tegenslagen waar ik tegenaan liep.

“Terug naar de realiteit”

Na euforische momenten na mijn eerste fotoshoot, was het weer “terug naar realiteit”.

Het weer werd slechter, waardoor de reuma ook weer opvlamde. Ik heb heel veel acute pijnaanvallen gehad en ik was moe. Het was alsof er lood aan mijn voeten hing waardoor trainen moeilijk ging.

Ik had zoveel pijn dat de pijnmedicatie verhoogd moest worden, want anders kwam ik niet goed door de dag heen. Ook moest de dosering ontstekingsremmer (medicatie) omhoog. Daar was ik niet blij mee aangezien dit ook spiergroei remt, maar het is niet anders.

Maar hoe dan hier mee om te gaan? Je wilt niet toegeven aan pijn en niet toegeven aan frustratie van het niet kunnen trainen.

“Frustratie en verdriet”

Frustratie en verdriet dat ik reuma heb, ik wil geen patiënt zijn!!

Ik wilde vasthouden aan het fitness fysiek waar ik zo hard aan had gebouwd. Ik wilde dat niet verliezen en wilde daar ook geen concessies in doen. Maar ik moest aanvaarden dat mijn lichaam niet in één lijn is met hetgeen ik in mijn hoofd had.

Toegeven? Ik moest toegeven!! Dit gaf huilbuien en frustratie, want dat voelde als falen.

Is het falen? Nee dat is het niet!

“Dagelijkse doelstellingen”

Ik moest aanpassingen maken in het dagelijkste leven, het sporten en mijn werk.

Maar hoe doe je dat?

Ik moest de dagen in stukjes opbreken, ik moest mijn energie verdelen. Doelstellingen op de lange termijn werden kleiner gemaakt, naar dagelijkse doelstellingen. Zo probeerde ik door de dag heen te komen.

De momenten om naar de sportschool te gaan, waren vaak lastig. Ik bekeek per dag wat er mogelijk was, kiezen uit een paar oefeningen, puur voor de beweging. Ik was bezig met het proces zo klein mogelijk voor mezelf te maken, dat het behapbaar was. Lange termijndoelstelling waren op dit punt alleen maar een struikelblok voor me.

Focus meer op het dagelijkse proces, kleine stapjes maken, kleine dagelijkse overwinningen.

Daar ging het om!

Zo heb ik me door de moeilijke periode heen geslagen, waardoor ik vooruitgang boekte.

Dat gaf weer het startpunt van echt door kunnen te gaan.

Zware winter

Zo zag mijn afgelopen winter eruit en eerlijk gezegd; ik heb nog nooit zo’n zware winter gehad.

Een ander voorbeeld wat ik wil geven zit hem in het proces van “droogtrainen”:

 • De fase “cutten” het droogtrainen, het keurslijf waar ik mezelf in had gezet en vooral ook hoe mijn “zelfbeeld/ focus” veranderde hoe droger ik werd;

In 2017 had ik mijn eerste fotoshoot gedaan met een prachtige shape, waar ik nog steeds ontzettend trots op ben, want het was pittig om dit te behalen! Eind januari 2019 gaf ik bij mijn coach aan dat ik weer een fotoshoot wilde gaan doen.

Met elkaar gesproken hoe daar naartoe te werken. Alles begon met een aangepast voedingsprotocol. Maar hoe verder ik hierin kwam, hoe meer het me begon tegen te zitten.

Een voorbeeld:

 • Altijd aangepast eten, daar steeds minder van af kunnen wijken.
 • Niet meer spontaan overal aan mee kunnen doen
 • Altijd maar nadenken, kan dit wel of kan dit niet?

Mijn (sociale) leven begon hier onder te lijden en al doende begon ik te twijfelen waar ik mee bezig was. Ik wilde werken naar een fotoshoot, maar is dat ook mogelijk op een andere manier?

Balans

Natuurlijk blijft een aantal zaken overeind staan; trainen en voeding blijven zeer belangrijk! Maar het mag niet dwangmatig worden. Het doel en het leven moeten met elkaar in balans blijven.

Ik schrijf dit nu wel even makkelijk, maar het was vechten in mijn hoofd! Het werd me duidelijk………… de dwangmatigheid moet eraf! En gelukkig gebeurde dat. (Het was een grote opluchting, het was een bevrijding)

Maar hoe gaat zo’n proces?

Het begon bij me te wringen, wil ik zo leven? Voel ik me daar goed bij? Nee het moest anders. Er moet een balans zijn die bij mij past.

Hoe zie ik mijn waarheid? Ik denk dat mijn waarheid goed is als ik me in balans voel. Waarom moest er een gevecht in mijn hoofd zijn? Ik was al mijn eigen kampioen!!

Het mooie met een “goede mindset/ balans” is, als je die weer hebt gevonden, de ontspanning er ook weer in komt en ineens de positieve resultaten ook komen.

Mijn lichaam is twee weken voor mijn laatste shoot nog zo extreem veranderd, in positieve zin! Ik heb een shape neergezet, waar ik zelf nog steeds niet goed van kan geloven dat ik die heb neergezet. Het is me weer gelukt!!

Meer over Eleen

Ik heb met liefde dit verhaal geschreven en met liefde en trots kijk ik naar de foto’s die Kenneth gemaakt heeft.

Dank aan: Coach; Sanne Leenman, fotograaf: Kenneth Nwosu, vrienden en mijn moeder.

Mocht je het leuk vinden om meer te lezen over mijn leven?

Dan kan je me vinden op Instagram onder: Eleenfitnessjourney

Op facebook ben ik onder mijn eigen naam te vinden: Eleen Vendevielle

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

1 reactie

 1. Margriet Vendevielle

  Lieve dochter,

  Wat ben ik trots op je.

  Ik hoop dat je een goede winter krijgt!!

Plaats een reactie