Regels in de sportschool

Om het leven in een sportschool of fitnesscentrum zo plezierig mogelijk te houden, is er een ongeschreven lijst van gedragsregels.┬áIedereen komt naar de sportschool – in zijn of haar eigen tijd – om een goeie training te hebben, en wil die tijd aangenaam kunnen besteden. Er is geen generieke lijst, maar het komt er voornamelijk op neer dat je je gezonde verstand gebruikt tijdens het sporten, zodat andere mensen zo min mogelijk last van je hebben. Om toch enige houvast te bieden, heb ik een lijst van regels samengesteld uit de vele lijsten die de ronde doen. Doe hier je voordeel mee!

Regels in de sportschool

Wees vriendelijk tegen je medesporters

Schreeuw niet tegen mensen. Vloek niet onnodig. Maak niet teveel herrie. Zorg ervoor dat iedereen zich thuis voelt in de sportschool.

Praat niet tegen mensen die midden in een set bezig zijn

Dit houdt in dat je iemand die bezig is met een oefening niet stoort! Geen vragenstellen, niet tegen diegene aankletsen, enzovoort. Iemand die serieus aan het trainen is heeft zijn concentratie nodig. Staar diegene ook niet aan terwijl deze bezig is.

Kijk niet vreemd op als iemand die je lastigvalt agressief reageert; je hebt erom gevraagd!

Ga niet v├│├│r iemand staan die de spiegel gebruikt

Om goed te trainen is het vaak nodig om je vorm te bekijken in de spiegel. Ga daarom nooit v├│├│r iemand staan die hiermee bezig is. Dat is z├ę├ęr onbeleefd!

Gebruik een handdoek als je traint

Niets is zo erg als een toestel te moeten gebruiken dat nog nat is van het zweet van de vorige persoon… Als je traint, zorg er dan voor dat je het toestel na gebruik schoonveegt.

Ruim je rotzooi op!

Laat geen losse gewichten of stangen op de grond liggen, maar leg deze terug waar ze horen. Laat ook geen zware gewichten aan een halter of op een apparaat zitten. De volgende persoon die het apparaat nodig heeft is misschien niet zo sterk als jij, en kan een blessure oplopen door het opruimen van jouw achtergelaten gewichten.

Gooi niet met gewichten

Veel sporters denken dat het betalen van een abonnement hun het recht geeft te doen wat ze willen. Het is niet ongebruikelijk om mensen na een set de gewichten gewoon te zien neergooien. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar het kan ook een kostbare zaak worden (ik heb getraind op een sportschool waar een hele nieuwe set dumbbells moest worden aangeschaft, omdat de oude set redelijk naar de knoppen was gegooid…).

Hou de apparatuur niet onnodig bezet

Als je bezig bent met trainen, blijf dan niet op een apparaat zitten tussen je setjes door. Ten eerste is het beter voor je lichaam om je spieren even los te gooien, en ten tweede is dit zeer onvriendelijk tegenover een ander die eventueel tussen door een set wilt doen.

Praat niet onnodig tijdens de training

Praten tussen je setjes door is niet erg. Wanneer dit echter constant en op luide toon gebeurt gaan mensen zich daaraan verschrikkelijk ergeren. Niet iedereen is geïnteresseerd in wat je het weekend allemaal hebt uitgespookt, of dat je relatie in het slop zit. Als je wilt praten, ga naar de bar of naar buiten, maar laat andere mensen rustig trainen.

Laat je mobiele telefoon thuis, of zet deze in ieder geval uit

Ben je echt zo belangrijk dat je op de sportschool moet bellen? Zo ja, dan hoor je blijkbaar te werken, en niet te sporten! Het is zeer irritant als mensen bellen tijdens het sporten, zeker als daardoor andere mensen moeten wachten op hun beurt. Laat dat ding thuis! De sportschool is om te trainen, niet om te werken. Niemand is ge├»nteresseerd in jouw priv├ę-leven.

Gedraag je tegenover leden van de andere sekse

De sportschool is geen vrijgezellenbar. Als je elkaar echt leuk vindt, praat dan aan de bar of buiten verder. Veel mensen vinden het ook niet leuk om constant aangestaard te worden. Aan de andere kant, als je als vrouw gaat trainen in een miniem topje dat ook nog erg strak zit, kijk dan niet vreemd op als je bekeken wordt…

Kleed je behoorlijk

Trek geen kleren aan die aanstoot kunnen geven of teveel bloot geven. Niet iedereen is geïnteresseerd in jouw blote buik of harige rug. Zorg er ook voor dat je kleding schoon is.

Denk goed na over wat je aantrekt; niet iedereen kan alles aan. Een zeer goede uitspraak heb ik gevonden in een Amerikaanse lijst: ‘Spandex is a privilege, not a right!’.

Let op je persoonlijke hygi├źne

Sommige mensen ruiken al als ze de sportschool binnenkomen. Anderen denken dat ze sportkleding twee weken aan kunnen houden zonder deze te wassen. Zorg ervoor dat je schoon en fris bent, en – in godsnaam! – gebruik deodorant!!!

Aan de andere kant: het is vreselijk om te moeten trainen in de lucht van iemands parfum of aftershave. Gebruik dit na het trainen, niet ervoor.

Laat iemand meetrainen als het nodig is, maar gebruik je verstand

Als iemand de apparatuur waarmee jij werkt ook wilt gebruiken, wees dan zo galant dit toe te laten. Zorg er echter wel voor dat dit niet teveel werk inhoudt, zoals het iedere set opnieuw afstellen van de apparatuur, of het constant verwisselen van gewichten. Als jij met iemand mee wilt trainen, denk hier dan ook aan. Iemand van twee meter kan helaas zeer moeilijk tegelijk op hetzelfde apparaat trainen met iemand die 1.60 m is.

Roddel niet!

Roddel niet over anderen in de sportschool. Wat anderen doen gaat jou helemaal niets aan. Als je wilt praten over mensen, ga dan naar buiten.

Leef naar deze regels, en het verblijf op de sportschool wordt een stuk aantrekkelijker!

1 reactie

  1. dennis

    beetje krom dat aanstaren van de ander sexe?
    dat kan je alleen weten als men zelf ook kijkt

Plaats een reactie