Herpes door yogamat

Herpes door yogamat?

Kan je herpes krijgen door een besmette yogamat? 

“Namaste motherf#cker”

Waarschijnlijk zit je niet aan herpes te denken tijdens de zonnegroet. Misschien zou je dat wel moeten doen. Misschien moet ik straks ook even mijn search history verwijderen voordat mijn vrouw zich afvraagt waarom ik informatie opzoek over het Herpes Simplex Virus (HSV). Ik heb deze week al niet zo’n goede google-search-score. Voor een upcoming semi nude photoshoot met een zwaard zocht ik voor inspiratie op “naked with sword”. Blijkbaar niet handig als hetero, vooral niet als je dezelfde week over herpes schrijft.

Anyway, yogamatjes dus. Volgens Dr David Greuner van de HYC Surgical Associates kunnen yogamatten het hoogst besmettelijke virus meedragen. Hij benadrukt dan ook het belang om deze goed schoon te maken na gebruik. Vorige maand schreef David in een blog over de bacteriën die zich kunnen verzamelen in yogamatten [1]. Bacteriën, virussen en ziektekiemen zijn gek op de warme, vochtige en zweterig omgeving die een yoga studio biedt, zo schrijft hij. Hij wijst er vervolgens op dat de yogastudio’s in de VS niet gehouden zijn aan dezelfde hygiëne eisen als een sportschool.

Bacteriën kunnen uren tot dagen overleven in het matje terwijl virussen zelfs tot weken kunnen overleven. Contact maken met de huid en het in bacteriën bedekte matje zou kunnen leiden tot verschillende huidinfecties, acne, voetschimmel en zelfs het herpes virus kunnen overdragen. Herpes is echter niet zo’n virus dat weken kan overleven.

Koop je eigen mat

De oplossingen voor ieder mogelijk infectiegevaar is natuurlijk simpel. Koop ten eerste je eigen mat. Je weet immers niet hoe vaak de matten in de studio gewassen worden. Zorg er bovendien voor dat je deze na iedere les in een studio ook goed schoonmaakt en desinfecteert. Bacteriën, virussen en ziektekiemen kunnen immers via de vloer van de studio hun weg naar je matje vinden. Je weet immers ook niet hoe vaak die vloer schoongemaakt wordt.

Ben je wel op een geleend matje aangewezen, probeer deze dan eerst te desinfecteren indien hiervoor middelen voorhanden zijn. Beperk bovendien contact met de huid door er een handdoek over heen te leggen.

Herpes via de huid?

Onderzoekers van de Mayo Clinic zeggen echter dat het “bijna onmogelijk” is om herpes via huidcontact op te lopen. Dit zou dus geen reden moeten zijn om yoga studio’s te vermijden.
Studies zouden uitwijzen dat het HSV virus binnen enkele seconden sterft buiten het lichaam. In vochtige omgevingen duurt dat iets langer. Op een vochtige yogamat zou het dus iets langer volhouden, maar of dat genoeg is om overdraagbaar te zijn? Niet volgens The Herpes Viruses Association wiens website stelt dat het alleen overdraagbaar is via rechtstreeks contact met (zweren op) de huid.
In een onderzoek uit 1990 werd echter HSV(1) op een gootsteen (plastic) en deurknop aangebracht (chroom) in de vorm van een oplossing [2]. De oplossing droogde in zo’n 40 minuten op, maar het virus bleef langer dan 2 uur intact. Lang genoeg voor de hele klas gevorderden die na de beginners aan de les begint. Zou je denken tenminste.
Dit doet echter sterk denken aan de ‘herpes-via-toiletbril-mythe’, waarvan voorzover mij bekend geen enkele daadwerkelijke casus van bekend is.

‘Beter safe than sorey’

Ok, bovenstaande uitdrukking is een nogal flauwe woordspeling. Ik ben persoonlijk bovendien niet overtuigd van de mogelijkheid herpes op te lopen via een yogamat. Al is het maar omdat ik niet aan yoga doe.
Toch zou ik maar zorgen dat je matje schoon is. Liever voorkomen dan genezen, vooral gezien je niet kunt genezen van herpes.

Referenties

  1. mindbodygreen.com/articles/do-you-know-what-germs-are-on-your-yoga-mat
  2. Bardell D. Survival of herpes simplex virus type 1 on some frequently touched objects in the home and public buildings. Microbios. 1990;63(256-257):145-50. PubMed PMID: 2172749.

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie