Hoeveel setjes moet je nog?

“Hoeveel setjes moet je nog?” Voor mij een normale vraag om te weten of ik mijn schema aan moet passen. Voor een ander een bron van irritatie. 

“Hoeveel setjes moet je nog?”635799561311706287423754832_l-61

Van de week ontving ik een reactie op het artikel genaamd “Mijn ervaring met Basic Fit? ‘k ga weg nou!”. Het artikel was een klaagzang over (wat ik beschouw als) een gebrek aan rekening houden met een ander in de sportschool. Het ging o.a. over het bezet houden van het enige squatrek in het sportschool (om alles te doen behalve squats). Ik schreef dat ik na een half uur wachten toch maar eens ging vragen hoeveel setjes de heren nog moesten doen en dat ik nogal pissig werd toen “nog tien setjes” het antwoord was.

In reactie op dit artikel schreef een lezer dat hij zich flink kon ergeren aan mensen die vragen “hoeveel setjes moet je nog?”. Getuige het aantal grappige afbeeldingen dat je hierover vind op internet zijn er blijkbaar meer mensen die deze vraag niet kunnen waarderen.

De toon maakt de muziek

Het is niet voor het eerst dat ik merk dat sommigen het een hele gekke vraag vinden.8565df0cb1f446aa84f53b7251a5b84c

In diezelfde Basic Fit waarover ik klaagde, had ik enkele weken eerder zo’n voorval. Een wat oudere dame was al een tijdje op de leg-extensions bezig. In de tijd dat ik op haar wachtte, had ik al twee andere oefeningen gedaan (zo’n 6 tot 8 sets in totaal). De extensions waren de enige oefening die ik nog moest doen voor de quadriceps. Dus besloot ik haar te vragen hoe lang ze nog bezig dacht te zijn. Simpelweg zodat ik kan beoordelen of het zinvol is intussen een andere oefening te doen. Omdat het een wat oudere vrouw was die zichtbaar onwennig bezig was, vroeg ik op mijn allervriendelijkste en minst allochtone wijze hoe lang ze dacht het toestel nog nodig te hebben. De reactie was er één van pure verontwaardiging. “Hoezo? Ik ben gewoon lekker bezig”, waarop ik dus uitlegde dat ik alleen wilde weten of het zinvol was te wachten. “Ik ben nog wel een tijdje bezig ja”, was het antwoord.

Vervolgens loop ik weg om dan maar alvast met een oefening voor de kuiten te beginnen. Terwijl ik nog met de eerste set bezig ben, zie ik dat de vrouw al weg is gelopen naar een andere toestel en de extensions inmiddels alweer bezet zijn door iemand anders. Het eerste wat in mij opkwam was de Engelse versie van een vrouwelijke hond in hoofdletters met uitroeptekens. Nu moest ik immers weer op die volgende persoon gaan zitten wachten terwijl ze ook gewoon had kunnen zeggen dat ze nog maar één setje moest doen (als ze die al gedaan heeft).

Waarom zo’n irritante vraag?

Wat is er mis met die vraag? Van die vrouw kan ik me nog voorstellen dat ze geen idee heeft van zaken als een trainingssplit en waarom je bepaalde oefeningen op een bepaald moment wilt doen. Zo iemand die de sportschool binnenloopt, om zich heen kijkt en denkt:”Die daar lijkt me wel leuk”. Om er vervolgens tijdens de oefening zelfs pas achter te komen welke spieren getraind worden met die oefening. Ik heb haar overigens ook nooit teruggezien, waarschijnlijk vanwege al die opgefokte macho’s die haar steeds lopen op te haasten terwijl zij even haar relax-momentje heeft.

Je wilt niet tien minuten niets doen of je schema onnodig omgooien wanneer je geen goede alternatieven hebt voor de oefening die je wilt doen. De simpele informatie hoe lang iemand bezig is, stelt je in staat te bedenken of je voor een alternatief moet gaan of kunt wachten. Het is helemaal niet bedoeld om iemand op te haasten of het idee te geven dat ik vind dat ik meer recht heb op een toestel. Het is immers niet als op het water waar de grootste boot voorrang heeft.

Als je serieus traint en een bepaald schema voor jezelf hebt, dan weet je dat je vaak flexibel zal moeten zijn. Regelmatig zal je een alternatieve oefening moeten doen omdat het toestel of de gewichten die je wilt gebruiken, bezet zijn. Daar hou je dus rekening mee. In de meeste gevallen ga ik eerst op zoek naar een alternatief wanneer een toestel bezet is, maar die zijn er niet altijd. De reden dat ik in het genoemde artikel perse het squatrek wilde gebruiken, was omdat dit deenige plek was in de sportschool waar je met 200 kilo shrugs kon doen. Of ik ga eerst een geheel andere oefening doen voor de spiergroep die ik train, maar in het voorbeeld ging het om de laatste oefening van de training.

Omdat ik er graag prat op ga te beschikken over een redelijk inlevingsvermogen, vind ik het erg vervelend als ik een ander totaal niet begrijp. Ik probeerde me dan ook te bedenken of ik me er echt niet zelf eens aan geërgerd heb wanneer iemand mij die vraag stelde. Om eerlijk te zijn: Nee. Tenminste, niet echt. Ik kan mij één keer herinneren toen een stel jongens eerst aan mij vroeg hoeveel setjes ik nog moest, om hetzelfde vervolgens meteen aan twee anderen te vragen die met twee totaal andere oefeningen bezig waren (voor andere spiergroepen). In plaats van te zoeken naar alternatieven leken ze gewoon uit te kiezen wat ze leuk leek en daarbij steeds uit te komen op toestellen die al bezet waren.  Dat leek mij handiger te kunnen. Ik hield er rekening mee dat ze een soort fullbody schema probeerde te volgen en zelf niet genoeg wisten om te weten wat goede alternatieven zouden zijn, maar had nou niet direct het idee dat ze om de zoveel tijd een schema raadpleegden.

Dus nee, ik snap echt niet waarom de vraag:”Hoeveel setjes moet je nog?” voor sommigen een bron van irritatie is. Ik snap dat je soms wat langer een bepaalde oefening wilt doen. Als je bijvoorbeeld zwaarder wilt trainen in een lage rep-range en daarvoor een groot aantal sets nodig hebt ter opwarming. Dit doe ik dan echter niet op een drukke dinsdagavond in het enige squatrek als ik weet dat dit een uur duurt. Ik ben mogelijk echter zo’n “links-can’t we all just get along-kumbaya-heal the world-type” in een ieder-voor-zich-wereld.

Er is bovendien wel meer dat ik niet snap, dus mocht een lezer dit kunnen uitleggen dan hoor ik het graag!

Ter illustratie van het feit dat er blijkbaar toch meerdere zijn die de vraag “Hoeveel setjes moet je nog?” echt ongehoord vinden:

 

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

9 reacties

 1. Kim

  herkenbaar, ikzelf als ik die vraag krijg voel me dan beetje ongemakkelijk. Ga dan haasten zodat de ander eerder aan de beurt is. Soms denk ik…eigenlijk moet ik er scheit aan hebben en gewoon rustig mijn routine afmaken zoals ik in gedachte heb. Gelukkig train ik in de ochtend, dan is de gym niet zo druk. Dus gelukkig maak ik het niet vaak mee. Alleen in vakanties.

 2. Troy

  Ik vind het geen rare vraag en indien mogelijk en ik ken de persoon kunnen we eventueel ook gewoon om en om

 3. Nick

  Als je serieus wil trainen en aan een strak schema wil houden zou ik inderdaad niet bij een basic fit gaan trainen. Eigenlijk zoek je daarmee alleen maar dit soort irritaties op.

 4. Kimberley

  Herkenbaar! Ik vind het ook niet erg als mensen het vragen, wel vervelend vind ik het als iemand je vraagt, je zegt dat je net begonnen bent (samen met je workout-buddy) en diegene gaat staan wachten. Dan vreten m’n zenuwen zichzelf gewoon weg. En niet alleen omdat ik me opgejaagd voel, maar ook omdat hij/zij het sporten gewoon echt niet snapt

 5. Robin

  Betaal liever iets meer en heb je ook serieuzer publiek. Dan is het geen probleem en kan je of wachten of meedoen in de sets.

 6. Angelique

  Daarom ga ik nooit meer fitnessen doe nu bodypump 3 x per week en daar hoef ik niet te wachten

 7. Bas

  Ik train ook bij bf & f4f. Daarvoor trainde ik bij een duurdere. Moet zeggen dat er wel meer flapdrollen rondlopen maar zeker ook genoeg serieuze gasten die je consistent ziet trainen. Maar moet ook zeggen dat je flapdrollen overal wel tegen komt (of je moet echt een mega dedicated gym hebben die flapdrollen wegstuurt en waar flapdrollen zich in beginsel al niet thuis voelen). Voordeel is nu wel dat ze bij mijn bf lekker veel barbells hebben en een squatrek is 9 van de 10 keer vrij. Probeer wel de avond te mijden en het is wel een grotere bf (heb ik het idee).

 8. Tom

  Ik stel deze vraag ook vaak genoeg. Een maand geleden zat er vrouw ook in alle rust haar setjes te doen op de leg press en ze nam zonder moeite pauzes van 5 minuten. Toen ben ik ook maar even gaan vragen of ze nog lang bezig was en gelukkig was het haar laatste setje. Er zijn wel meerdere keren geweest dat ik mensen zeer lang pauzes zie nemen zonder dat ze ook maar een zwaar gewicht aan het tillen zijn.

  Vorige week was het ergst. Het was leg day, dus ik wou gaan Squaten. Nu hebben we helaas maar 1 Squatrek, dus ik houd er rekening mee dat er andere mensen kunnen squaten en deadliften. Zelfs enkele barbell schouder oefeningen worden er gedaan waar ik geen probleem mee heb omdat we geen special rek daar voor hebben. Dus ik kom binnen en zag dat iemand het rek al gebruikte, geen probleem, vast aan het Squaten die man. Ik kleed me om in de hoop dat hij al klaar was, maar nee, deze man was niet aan het Squaten. Hij was doodleuk aan het benchen. In het Squatrek. Terwijl er 2 ongebruikte benchpresses 10 meter verder op stonden. Ik dacht: laat maar, ik doe m’n warming up en dan zal hij wel klaar zijn. 10 minuten later ben ik klaar en zit deze man nog steeds te benchen in het Squatrek, dus nu begin ik me te irriteren. Ik liep naar hem toe en vroeg op een nogal directe manier: “He, ben je hier nog lang bezig?” Een beetje geschokt en verontwaardigd zegt hij: “Nog 10 minuten.” Toen begin ik helemaal te koken. Nog 10 minuten benchen in het Squatrek terwijl er twee vrije benchpresses verder op staan! Normaal houd ik me altijd wel aan de gym etiquette en wacht ik even, maar ik was nu al 15 minuten aan het wachten om te beginnen met Squaten, dus ik besloot om naast hem te zitten en hem gewoon te blijven aankijken tijdens z’n oefening. Na 5 minuten gaf die op en ging die maar naar de vrije benchpresses toe. Wat een idioot zeg.

 9. MR. B I G

  Vind het een hele normale vraag we betalen allemaal om de apparaten te mogen gebruiken.
  Wat wel heel irritant is, zijn mensen die dan een super-set willen uitvoeren ( niet dat ze ook maar 1 oefening god doen) en daarbij 3 apparaten inpikken en dan vervolgens ook nog kwaad worden als er iemand op 1 va nde 3 apparaten gaat zitten.

  Ik maak dit elke week mee met 2 personen en elke x weer dezelfde, doe jij echter hetzelfde bij 1 van de 2 heren dan lopen zij per direct naar de eigenaar met een klacht.

  Het is nu een spelletje geworden van de andere jongens en meiden om de apparaten in te pikken die zij met zun 2 willen gebruiken, maak van iets negatiefs gewoon iets positiefs, nu zijn zij degene die steeds sjagerijnig zijn en kunnen wij er met z’n allen om lachen.

  En als je meerdere setjes doet waarom wissel je niet af met iemand die ook wil ?
  In sommige manieren van sets doen is dit niet mogelijk maar in de meeste gevallen wel, wees inderdaad eens wat vriendelijker voor elkaar.

  De gespierde spijkers lopen arrogant rond een beetje naar de mooi gevormde dames te kijken en de minder slanke jongens af te kraken, terwijl de echte sportschool beulen(bij ons tenminste) netjes aan het trainen zijn, de vrouwen met rust laat, en de dikkere en wat onhandigere mensen helpt als ze zien dat het fout gaat.

  Je kan iemand uitlachen maar je zou in plaats van lachen ook kunnen helpen …. jij kan ook niet alles …

Plaats een reactie