‘Veel hogere overlevingskans bij longkanker door Qigong’

Uit een Chinees onderzoek blijk dat longkankerpatiënten een veel hogere kans op overleven hebben als ze dagelijks aan Qigong doen. 

Qigong

Voor degene voor wie dit klinkt als nr. 64 op de menukaart een korte uitleg. De makkelijkste manier om kort uit te leggen wat Qigong is, is dit te vergelijken met Tai Chi. Beiden zijn gericht op de levensenergie Qi (of ‘chi’) en maken gebruik van langzame, meditatieve bewegingen. Er is echter een hele verhandeling nodig om de exacte verschillen te benoemen (zoals Taoïstische of boeddhistische achtergrond). ‘Meditatie in beweging’ zou de kortste uitleg zijn. 300o jaar traditie in 3 woorden.

Naast deze “interne Qigong” is er ook een vorm van “externe Qigong”. Bij externe Qigong probeert iemand de Qi van een ander te verbeteren.

Traditioneel Chinese geneeskunde

Qigong is onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Aan de beoefening worden meerderen heilzame werkingen toegeschreven. Vooral bij de beschrijving van externe Qigong zullen velen echter associaties krijgen met opleggingen en andere zweverige vormen van alternatieve geneeskunde. Niet geheel onterecht. Het onderliggende principe zelf, de levensenergie qi, kon tot op heden niet wetenschappelijk aangetoond worden [1].

Ook bij praten over de interne vorm, dus het meditatieve proces van de langzame bewegingen krijgen sommigen echter al een glazige blik in de ogen. We hebben al vaker geschreven over meditatie en bijvoorbeeld de verlagende invloed op stress(hormoon).  “Gewoon zitten” is voor velen een hele opgave. De Dalai Lama zelf zou echter adviseren te concentreren op één punt. Met Taichi en Qigong kan je je concentreren op het uitvoeren van de vorm.

Los van zweverige tradities kan je je voorstellen dat een tijd lang kunnen focussen op één taak die in kalmte moet worden uitgevoerd een mooie onderbreking is van de dagelijkse hectiek. Alleen al daarom kan dit een heilzame werking hebben.

Het lastige echter bij het beoordelen van de onderzoeken naar de werking van Qigong is dat veel van deze mogelijk niet objectief zijn uitgevoerd[2]. Iets waar je dan ook altijd rekening mee gehouden moet worden.

Grotere overlevingskans kankerpatiënten

Onderzoekers van de Guilin Medical University onderzochten de effecten van Qigong in patiënten met longkanker of  Nasofarynxcarcinoom, een vorm van kanker in de keel- en neusholten. Hiervoor bekeken ze de gegevens van 122 patiënten over een periode van 10 jaar. 76 van deze patiënten deed bijna dagelijks aan Qigong, de overige 46 niet. Deze keuze werd aan de patiënten zelf overgelaten.

Ze kregen een vrij eenvoudige vorm van Qigong uitgelegd, bestaande uit een voorbereiding, een ademhalingsoefening (buikademhaling) en een loopoefening’ (‘Qigong walk’).

Hieronder zie je de resultaten. Na tien jaar waren bijna alle patiënten die niet aan Qigong deden, overleden. Slechts 2,2% was nog in leven. In de groep die wel aan Qigong deed, was bijna 40% nog in leven.

Ademhaling

De verklaring van dit effect wordt vooral gezocht in de gewijzigde ademhaling.

De mensen die aan Qigong deden verlengden de duur dat ze hun adem inhouden van 17,5 naar 21,3 seconden over de periode van tien jaar.

Het aantal keren dat ze per minuut moeten ademhalen werd dan ook verlaagd van 24,2 keer naar 18,6 keer. Ook bleek dat ze meer kooldioxide en minder zuurstof uitademde waaruit wordt afgeleid dat ze meer zuurstof binnenkrijgen. Een gebrek aan zuurstof door bepaalde weefsels zou deze kwetsbaarder maken voor de ontwikkeling van kanker.

Hiernaast zou ook het kalmerende effect de kans op hyperventilatie en spanningen verlagen.

Referenties:

  1. “Energy Medicine: An Overview”. National Center for Complementary and Alternative Medicine. Archived from the original on 11 November 2008. Retrieved 17 March 2014.
  2. Lee MS, Oh B, Ernst E. Qigong for healthcare: an overview of systematic reviews. JRSM Short Reports. 2011;2(2):7. doi:10.1258/shorts.2010.010091.
  3. Wu W-J, Wang S-H, Ling W, et al. Morning breathing exercises prolong lifespan by improving hyperventilation in people living with respiratory cancer. Noertjojo. K, ed. Medicine. 2017;96(2):e5838. doi:10.1097/MD.0000000000005838.

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie