Interview Rudy Lentze

Rudy Lentze

Naam: Rudy Lentze
Leeftijd: 36
Woonplaats: Dordrecht (outdoor training in Rotterdam, indoor in Reeuwijk en Hoogvliet)
Mijn motto: fysiek fitter worden door meer zelfvertrouwen

Wanneer en hoe is jouw interesse voor fitness ontstaan?

Eigenlijk komt dit omdat ik mee ging met vrienden. In het begin doe je maar wat en ben je heel veel bezig met cosmetische of fysieke groei. Zeker als je wat jonger bent.

Later zag ik ook de functionaliteit van fitness in en had ik daar baat bij met mijn andere sporten.

Heb je hiernaast nog een andere sportieve achtergrond?

In mijn jeugd heb ik zo’n 8 jaar aan ijshockey gedaan. Daarnaast ook verschillende vechtsporten beoefend. Momenteel doe ik naast fitness en krachttraining aan hardlopen, freeletics en yoga.

Waarom speelt fitness een belangrijke rol in jouw leven?

Fitness is voor mij een lifestyle geworden, omdat ik zowel mentale als fysieke groei door maak. Mijn lichaam blijft vitaal, waardoor ik blessures voorkom of juist sterker terug kom.

Ik heb een burn-out gehad en een vorm van depressie en fitness helpt mij hier goed mee om te gaan.

Wanneer en waarom ben je begonnen met coaching en hoe heb jezelf hiervoor ontwikkeld?

Mijn omslagpunt om met (personal) coaching te starten, was omdat ik zelf met een personal trainer ging trainen en hij me op een hoger niveau bracht. Ik had dit niet in mijn eentje gekund. En toen besefte ik: dit is wat ik ook wil, persoonlijk geluk brengen bij iemand door een mentale en fysieke transformatie.

Ik was actief in de fitnessbranche, voornamelijk in de sales en had wel wat sportervaring, maar zeker nog niet de kennis om mensen te kunnen begeleiden. Ik kreeg de mogelijkheid om cursussen te volgen: fitnesstrainer tot personal trainer en heb functional trainingscursussen gedaan om me meer te verdiepen in verschillende trainingsmogelijkheden. Daarnaast heb ik ook een cursus sportmassage gedaan.

In de praktijk liep ik nog steeds tegen dingen aan, met name op het gebied van blessurepreventie of medisch fitness.  In het begin heb ik zoveel mogelijk verschillende casussen bestudeerd en getest. Wat voor mij het meest heeft geholpen is dat ik de opleiding fysiotherapie ben gaan doen. Hier heb ik veel kennis opgedaan.

Ook is het belangrijk dat je er mentaal klaar voor bent. Je hebt met andere mensen te maken en ook heb je bagage die je kan gebruiken, je moet je energielevel goed verdelen.

Mijn doelgroepen:

  • Mensen met overgewicht die ik bewust wil maken van een gezonde levensstijl en de drempel laag wil houden door op hun niveau te gaan sporten
  • “Fitgirls” die nauwelijks ervaring hebben met krachttraining en hier onzeker over zijn, maar wel kennis op willen doen. Met die basis kan ik je op weg helpen.
  • Drukke ondernemers of managers die het sporten moeten implementeren in hun dagelijkse leven, maar wel iemand hierbij nodig hebben

Wat zijn voor jou de belangrijkste eigenschappen van goede coaching?

In mijn optiek zijn resultaten behalen niet zo moeilijk. Zeker als je aan de slag gaat met een trainer zal je of sterker worden, conditie verbeteren of afvallen. Wat ik belangrijk vind is continuïteit, dus het bewust maken van een gezonde levensstijl binnen de mogelijkheden van een cliënt.

Wees eerlijk naar je klanten toe, ook als je iemand niet kan helpen.

Hoe zet je gedragsverandering in, waar loop je tegen gaan, wat kunnen we anders doen? Kennisoverdracht en een goede opvolging staan voor mij op één.

Ik start altijd met een intake waarin we een tijdlijn uitstippelen. De trainingsfrequentie hangt af van de persoon. Aan de hand daarvan bepalen we wat het juiste schema zal zijn

Via de FITsociety app probeer ik zoveel mogelijk te motiveren als het even tegen zit.

Wanneer ben jij als coach tevreden over het werk dat je voor een klant verricht hebt?

Mijn rol als trainer/coach is om jou je zelf te laten zijn binnen het traject en een proces in te gaan om de persoon te worden die je wellicht voor ogen had te zijn. Of dat nou een gespierd persoon is of iemand met 20kg minder lichaamsgewicht.

Ik ben het meest tevreden als ik een jaar later iemand spreek die van totaal niet fit naar 3-4 keer per week sporten is gegaan. En daarbij fysiek fit is geworden en ook verder kan zonder trainer. Ik besef dat je niet voor eeuwig iemand kan begeleiden.

Als dit het geval is ben ik een dankbaar persoon.

Plaats een reactie