‘Kauwgum veroorzaakt hoofdpijn bij tieners’

Tieners en jongere kinderen kunnen hoofdpijn krijgen door het kauwen van kauwgum.

Migraine, spanningshoofdpijn en nu kauwgum-hoofdpijn

Het is al een wat ouder onderzoek uit 2013 en eerlijk gezegd heeft het ook weinig met fitness te maken. Toch vond ik het wel een ‘leuk’ weetje en de moeite waard om te delen.

Hoofdpijn kan vele oorzaken hebben zoals stress, hitte, slaapgebrek, herrie, videogames, roken etc. Dr. Nathan Watemberg van het aan Tel Aviv Universiteit gelieerde Meir Medical Center viel echter op dat veel van zijn jeugdige patiĆ«nten met hoofdpijn klachten dagelijksĀ kauwgum kauwden.

Van de 30 patiĆ«nten die stopten met kauwgum verdween in 19 gevallen de hoofdpijn volledig en in 7 andere gevallen voor een groot deel. Toen de 26 patiĆ«nten wiens klachten verdwenen of verminderd waren opnieuw begonnen met kauwgum, kwamen de symptomen binnen enkele dagen weerĀ terug.

Kaakgewricht

Twee eerdere onderzoeken hadden al een verband aangetoond tussen kauwgum kauwen en hoofdpijn. Die onderzoeken boden echter twee verschillende mogelijke oorzaken. EĆ©n van die mogelijke oorzaken zou de zoetstof aspartaam zijn. Dit lijkt Dr. Watemberg echter onwaarschijnlijk gezien mensen dan veel meer last zouden moeten hebben van andere producten waar meer aspartaam in zit (zoals ‘licht’ frisdrank).

De andere verklaring is dat er teveel stress wordt geplaatst op het kaakgewricht, reeds het meest gebruikte gewricht in het lichaam.

“Every doctor knows that overuse of the TMJ will cause headaches. I believe this is what’s happening when children and teenagers chew gum excessively.”

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie