Mart Jansen Profiel

Mart Jansen PT geeft antwoord

De actieve bezoeker van FITsociety.nl had het waarschijnlijk al gemerkt, onze eigen Personal Trainer, genaamd Mart Jansen, beantwoord de vragen van de bezoekers op FITsociety. Om een idee te geven wie Mart nu eigenlijk is en waar hij jou precies mee kan helpen, hebben we hem gevraagd zich voor te stellen. 

Wie is Mart Jansen

Mart Jansen (bouwjaar 1983) is personal trainer en lifestyle coach en helpt zijn cliënten met lichaamstransformaties en een fitter, gezonder leven creëren. Vroeger was Mart een tengere jongen die regelmatig rugklachten had. Zijn fysiek was nodig aan een upgrade toe dus werd de weg richting het fitnesscentrum ingeslagen. Mart vertelt:

Mart vroeger“Als tiener was ik, na een flinke groeispurt, de langste van de klas. Leuk om op 16-jarige leeftijd maar liefst 1m85 lang te zijn, maar helaas staat kleding niet zo leuk als je maar 63 kilo weegt. Mijn magere lichaamsbouw maakte me wat onzeker en bovendien had ik vaak last van mijn onderrug. Tijd om hier iets aan te doen dus!

Fitness zorgde ervoor dat ik sterker werd en langzaam meer spiermassa opbouwde. Met een enorme drive en passie om alles te weten over fitness, gezondheid en voeding leerde ik hoe ik mijn lichaam kan transformeren naar een krachtig en gespierder fysiek. Het gaf mijn zelfvertrouwen een enorme boost en mijn rugklachten verdwenen als sneeuw voor de zon. Ik merkte tevens dat ik het leuk vond om anderen te helpen en motiveren ook hun doelen te bereiken, en zo was de personal trainer in mij geboren.

Inmiddels weeg ik 93 kilo en heb ik dus 30 kilo spiermassa opgebouwd. Het mooiste is echter dat ik niet de enige ben die hiervan profiteert. Met alle kennis en kunde die ik heb opgedaan in mijn zoektocht naar succes heb ik ook veel cliënten kunnen helpen een sterker, gezonder lichaam te krijgen en een stuk meer zelfvertrouwen.”

Mart Jansen rug

De werkwijze van Mart Jansen

Mart geeft personal training te Nijmegen en heeft hiermee meer dan honderd mensen geholpen slanker, vitaler en zelfverzekerder te worden. Zijn succesvolle werkwijze heeft hij gedigitaliseerd tot een online trainings- en coaching programma genaamd Smartass. Smartass is hét programma waarmee vrouwen werken aan strakke, ronde billen, minder vetmassa en een sterker lichaam.

Mart gelooft dat iedereen de kracht heeft om zich fit en gezond te voelen. Het menselijk lichaam is ontzettend sterk en heeft zóveel potentie, het is zonde als dat niet optimaal benut wordt. Helaas zijn er veel mensen die elke dag gehinderd worden door fysieke beperkingen. Rugpijn bijvoorbeeld, een gebrek aan levenslust, overgewicht en bijkomende gevolgen. Door verantwoordelijkheid te nemen voor je gezondheid bepaal je zelf hoe je je voelt. Met de juiste inzet is het mogelijk een verandering te maken in je levensstijl en succesvoller te zijn op alle vlakken.

Mart Jansen PT

Voor FitSociety deelt Mart zijn kennis door middel van artikelen en beantwoordt hij al jouw vragen omtrent fitness, voeding en een gezonde lifestyle.

Heb jij vragen aan Mart? Stel ze in een willekeurig artikel of in de comments hieronder! 

Foto’s Copyright: © Undisputed Personal Training / Undisputed.pro

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

16 reacties

 1. Evert de Jong

  Goedemorgen Mhr. Jansen ,

  Ik ben 61 jaar en ben altijd al bezig geweest op de sportschool voornamelijk hardlopen en andere cardio.
  Op dit moment ben ik nu serieus bezig met krachttraining 3x pr WK en dat gaat mij goed af en ik heb mijn voedingspatroon aangepast in de zin van minder koolhydraten en mijn eiwitiname verhoogt.Na mijn krachttraining neem ik een eiwtshake van nutricion XXXL en dat bevalt mij goed. Ik ben nu van 91 kl naar 83 kl in 7 WK tijd en mijn omvang van mijn buik is geslonken van 112 cm naar 102 cm. Mijn voeding bestaat uit verse producten veel groenten salades noten, eieren, kwark en koolhydraatarmbrood. Mijn vraag is hoeveel eiwitten mag je maximaal eten zonder dat dit schade aan je nieren en of lever veroorzaakt en vraag twee is kan ik nog meer doen om mijn buik te laten slinken of gewoon zo doorgaan. Ik weet het is een heel verhaal maar ik wil u een uitgebreid relaas doen wat ik zoal doe. Ik ben benieuwd wat u ervan vind en kijk uit naar uw antwoord.
  Vriendelijke groet, Evert de Jong

 2. Mart Jansen PT

  Beste Evert,

  allereerst gefeliciteerd met je prestatie! 7 kilo en 10 cm buikomvang verliezen in 7 weken tijd is erg netjes.

  Hoeveel eiwit je maximaal mag eten is lastig te beantwoorden. Volgens diverse onderzoeken [1, 2] lijdt een hoge inname van eiwit niet tot nierschade, zoals vaak wordt gedacht. De richtlijn die ik hanteer met met mannelijke cliënten is 2,5 gram per kilogram lichaamsgewicht. Meer kan, maar is niet nodig. De overige calorieën haal je uiteraard uit een goede balans in koolhydraten en vet.

  Je tweede vraag is hoe je je buik kunt laten slinken. Mijn wedervraag is hoe je progressie op dit moment is? De resultaten die je geboekt hebt in 7 weken tijd liegen er niet om, echter weet ik niet of dit zich de laatste weken heeft voortgezet?
  Zolang de resultaten goed zijn kun je doorgaan waar je mee bezig bent. Merk je dat het moeizamer wordt dan zal je iets anders te werk moeten gaan. Wellicht dat je wat meer koolhydraten kunt gaan eten, uit je bericht maak ik op dat je nu geen directe bronnen van Kh eet?

  Veel succes!

  [1] Einstein J, Roberts SB, Dallal G, Saltzman E. High-protein weight-loss diets: are they safe and do they work? A review of the experimental and epidemiologic data. Nutr Rev. 2002;60(7):189-200.

  [2] Skov AR, Toubro S, Bulow J, Krabbe K, Parving HH, Astrup A. Changes in renal functioning during weight loss induced by high vs. low-protein low-fat diets in overweight subjects. Int J Obes Relat Metab Disord. 1999;23(11):1170-1177.

 3. Ray

  Hee Mart Jansen.

  Ik ben een enorme sport freak..
  Train het liefst elke dag thuis..
  Maar mijn probleem is namelijk,
  Ik werk 14 dagen op een schip..
  Nou zou je zeggen dan kan je je rust pakken..
  Maar zo ben ik niet ingesteld.
  Heb jij nog leuke doe het thuis oefeningen..
  Optrekken, dippen, opdrukken en push ups.
  Die ken ik nu wel.

  Groetjes Ray

 4. Mart Jansen PT

  Hey Ray,

  ik snap dat je gedurende de 14 dagen aan boord gewoon wilt trainen. Rust roest zullen we maar zeggen 😉

  Wat is het doel van je trainingen? Wil je gewoon lekker bezig zijn of heb je de intentie spiermassa op te bouwen of wellicht (spier)uithoudingsvermogen te verbeteren?
  Het middel, in dit geval de oefening, zou altijd gekozen moeten worden nadat je je doel hebt bepaald. Dus hopelijk kun je iets specifieker zijn over je vraag.

  Wat ik je alvast kan aanraden is de oefeningen die je nu doet uit te voeren met een ander tempo en/of andere reprange. Doe het optrekken bijvoorbeeld eens zeer explosief, waarna je jezelf bovenin 2 seconden vasthoudt om vervolgens in 4 seconden te laten zakken. Gegarandeerd een flinke uitdaging als je dit nog niet gewend bent, en een nieuwe trainingsprikkel. Vaak hoef je geen nieuwe oefeningen te gebruiken om variatie aan te brengen in je trainingen en bovendien zijn de ‘basics’ niet voor niks de basics 😉

  Hoor graag wat je doelstelling met betrekking tot het trainen is!

  Groetjes Mart

 5. Mart Jansen PT

  Hey Daniel,

  goed dat je je doelen en activiteiten zo duidelijk omschrijft.

  1. Voor dagelijks gebruik zit je al goed met multivitaminen, visolie en whey. Magnesium is een waardevolle toevoeging voor veel mensen, ik zou je aanraden om de citraat vorm te nemen. Vitamine D maakt je lichaam aan uit zonlicht, wanneer je in de zomerperiode regelmatig buitenkomt is dat nu niet nodig. Ik zou zeggen, start ermee zodra de ‘R’ in de maand zit. Vitamine B kom ik later op terug.

  2. Creatine hoeft niet pre- of postworkout genomen te worden. Gewoon eenmaal per dag een dosering, tijdstip maakt niet uit. Over BCAA bestaat veel discussie, sommigen zweren erbij terwijl anderen het afdoen als onnodig. Naar mijn idee is het belangrijkst dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt over de hele dag én rondom je training. Zorg er globaal voor dat de maaltijd vóór je training en na je training maximaal 4 uur uit elkaar liggen en dat je in beiden (whey)eiwit consumeert. Op die manier creër je optimale omstandigheden voor hoge eiwitsynthese.

  Je noemt ook de rozijnen en oats die je neemt postworkout. Onderzoek wijst uit dat de snelle koolhydraten niet noodzakelijk zijn na je training. Het herstellen van glycogeen (want dat is de reden dat ze aangeraden worden) kan ook in latere maaltijden. Is het echter makkelijk voor je om zo snel te eten na je workout, dan hoef je het natuurlijk niet te veranderen.

  3. Ik zou zeggen: stick to the basics. Een goede whey is simpele whey isolaat van huismerk Body&Fitshop. Hoe mooier de pot en hoe harder en geschreeuwd wordt in de advertenties, hoe meer marketing kosten er bij komen kijken. Dit moet weer terugverdient worden en zodoende krijg je een duurder product.

  4. De supplementen die ik zelf gebruik variëren altijd iets. Wat ik echter altijd neem: whey, multivitaminen, magnesium, visolie.
  Op dit moment neem ik als pre-workout: creatine (niet perse pre-workout maar vanwege het gemak van inname), beta alanine, citrulline malaat en agmatine. Soms neem ik hier cafeïne bij. Alles is van het Body&Fitshop merk behalve de multi en visolie, deze komt van NOW foods.

  Hopelijk heb ik je vragen hiermee voldoende beantwoord. Als iets onduidelijk is, laat het me weten!

  Groetjes en succes,

  Mart.

  *Voor alle supplementen geldt dat je het beste een bloedtest kunt laten doen door een arts. Zodoende weet je of je daadwerkelijk een tekort hebt aan de vitaminen of mineralen en of het nodig is extra binnen te krijgen uit suppletie.

 6. Daniel

  Beste Mart,

  In mijn zoektocht naar optimale voeding, dagelijks en om en rond mijn training, ontkom ik niet aan supplementen.
  Echter, door de bomen zie ik het bos niet meer.

  Allereerst wat informatie over mezelf en mijn doelen:
  – Sport: Crossfit (4x per week) en hardlopen; interval (2x per week).
  – Voeding: bewust, 75% (zeker geen strikte) Paleo, met in ieder geval oats, rijst, quinoa en dergelijke).
  Huidige supplementen: visolie (de Tuinen), Whey Isolaat en Multimen (mulitvitamine) (beiden van Bodyenfitshop).
  – Lichaamstype: ectomorph met redelijk laag vetpercentage.
  Doel: Fitheid, gezond en daarbij (droge) spiermassa.
  Preworkout: Ik eet om de 2-3 uur, dit is mijn preworkout.
  Postworkout voeding: handje rozijnen gevolgd door whey isolaat met ultra fine oats (bodyenfitshop).
  Later weer een normale maaltijd.

  Mijn vraag aan jou gaat over supplementen. Ik denk dat ik mijn voeding goed op orde heb, dus wil ik met supplementen het volgende stapje proberen te maken.

  1) Welke supplementen zijn er aan te raden voor dagelijks gebruik? Zelf denk ik aan namen als visolie, magnesium (?), vitamine B en D (?).

  2) Welke supplementen zijn aan te raden rond de training. Hierbij denk ik aan whey, BCAA (?), creatine (?).
  Wat pre, wat post?

  3) Zou je naast het advies over supplementen ook kunnen benoemen bij welk merk je een goed supplement hebt? De commerciele en schreeuwerige advertentie (van bijvoorbeeld bodyenfit) maken het niet makkelijker.

  4) Tot slot, mocht mijn vraag te uitgebreid / te gepersonaliseerd zijn, welke supplementen gebruik jij zelfs dagelijks en rond de workout (incl. merk svp). Dan ga ik aan de hand daarvan zelf verder op onderzoek.

  Voor nu hartelijk dank,
  Bedankt voor deze site!

  Daniel

 7. Daniel

  Hallo Mart,

  Hartelijk dank voor je duidelijke antwoorden.
  Ik zal deze whey blijven gebruiken en kijken of de now foods visolie en multi mij ‘beter’ voor mij lijken dan die ik nu gebruik.
  In de r-maanden zal ik vit D toevoegen.
  Magnesium en vit d zijn dus prima van het bodyenfit huismerk of deze ook van now foods?
  Over creatine twijfel ik, zal me er nog eens goed over inlezen.

  Je geeft aan later terug te komen op vit B, is dit in een apart artikel?
  Zou ik jou advies mogen vragen over zowel vit B als vit E supplementen?
  Zijn er verder nog supps die een toegevoegde waarde in de basis hebben?

  Ik ga me ook even verdiepen in jouw tijdelijke supps, maar eerst zal ik me voor mezelf op de basis richten.

  Hartelijk dank voor je adviezen, je helpt mij, en vast een hoop andere, enorm!

  Daniel

 8. Daniel

  Hoi Mart,

  Nog een klein vraagje nu ik toch bezig ben;

  Zijn de zoetstoffen sucralose en acesulfaam k reden om zorgen te maken?
  Bijna ieder merk bevat minstens 1 van deze zoetstoffen. Alleen met de smaak naturel kan je dit omzeilen, maar ja, het moet wel leuk blijven.

  Wat is jou visie hierop?

  Bedankt weer!

  Daniel

 9. Daniel

  Hoi Mart,

  Vraag over de zoetstoffen gaat uiteraard over whey!

  Groetjes Daniel

 10. Mart Jansen PT

  Hey Daniel,

  mijn laatste opmerking ging indirect over vitamine B suppletie. Wanneer je zeker wilt zijn of je extra B en E nodig hebt kun je het best een bloedtest laten doen.
  Met eerder genoemde supps heb je een solide basis.

  Wat betreft de zoetstoffen; hierover durf ik geen uitspraak te doen. Hoewel het logisch lijkt géén ‘onnatuurlijke’ zoetstoffen te gebruiken is er steeds meer bewijs dat ze geen schadelijke gevolgen hebben. Mijn mening: zolang je het tot een minimum beperkt en alleen wat via whey oid binnenkrijgt zal het geen kwaad kunnen. Consumeer je echter dagelijks véél light producten dan is het een ander verhaal.

 11. Evert de Jong

  Beste Mart,
  In een van je antwoorden geef je aan dat als ik wat stagneer met afvallen misschien wat meer koolhydraten tot mij moet nemen. Zoals ik je al zei eet ik nu koolhydraatarm om te voorkomen dat koolhydraten zich weer als vet gaan opslaan op mijn buik. Zou je kunnen uitleggen waarom ik juist meer koolhydraten tot mij moet nemen.

  • Mart Jansen PT

   Wat er kan gebeuren is dat je lichaam went aan het voedingspatroon en de ‘low-carb’ strategie die je hanteert. Een van de gevolgen is dat je schildklierhormoon en leptine minder worden aangemaakt en dit heeft nadelig effect op je stofwisseling. Meer hierover kun je lezen in mijn artikel ‘Refeed, hoe en wanneer pas je het toe’ dat vorige week verschenen is: https://www.fitsociety.nl/vrouwen/refeed/

   Ik wil nog nadrukkelijk aangeven dat koolhydraten an sich niet opslaan als vet op je buik. Langdurig een overschot aan calorieën consumeren zorgt wél voor vetopslag.
   Waarom je nu goede resultaten behaalt is doordat je een calorietekort hanteert én meer eiwit bent gaan eten 🙂

   Als voorbeeld kun je mij nemen: ik eet dagelijks tussen de 350 en 700 gram koolhydraten en heb 7% lichaamsvet. Pas wanneer ik structureel boven de 4800 kcal zou eten kom ik aan in vetmassa.

 12. Monique

  Hoi,

  Wat zijn goede oefeningen om mee te beginnen als je na een lange schouderblessure wil beginnen met krachttraining?

  Groetjes Monique

  • Mart Jansen PT

   Hi Monique,

   het is moeilijk om een antwoord op je vraag te geven aangezien ik niet exact weet welke schouderblessure je gehad hebt. Vraagstukken waarbij dergelijke persoonlijke omstandigheden spelen zou nou eenmaal zeer moeilijk (tot niet) via het digitale kanaal inzichtelijk te krijgen.

   Wat ik je echter wel kan aanraden is iets dat praktisch voor iedereen geldt. Namelijk het volgende:
   Door het vele zitten wat we dagelijks doen ontstaat er bij veel mensen een disbalans in het schoudergewricht. Het zogenaamde ‘rounded shoulders’ wat hierdoor kan ontstaan zorgt ervoor dat schouders niet alleen hun functie niet meer goed uit kunnen voeren maar ook dat er gecompenseerd wordt door andere (spier)structuren.

   De oplossing is om meer ‘trekbewegingen’ te doen dan ‘duwbewegingen’. Simpel gezegd: zorg dat je in een trainingscyclus van een week voor elke bench press variant of dumbbell press en push ups minimaal één trek beweging maakt zoals een pull down, seated row of dumbbell row. Bovendien is het aan te raden je rotator cuff spieren goed te trainen.

   Wanneer je mij een mailtje stuurt via mijn website http://www.fitsmart.nl krijg je over enkele dagen een video die uitleg geeft over hoe de mobiliteit te behouden van je schouders. Ook zullen er enkele oefeningen in staan welke specifiek je rotator cuff spieren versterken.

   Het is sowieso aan te raden informatie in te winnen bij je behandelend specialist over wat je wel en niet zou moeten/kunnen doen. Desalniettemin denk ik dat je met bovengenoemde tips een heel eind komt.

   Succes!

   • Monique

    Hey Mart,

    Bedankt voor je antwoord!
    Ik heb je een mailtje gestuurd, ik heb zin om met de oefeningen aan de slag te gaan.

    Groetjes Monique

Plaats een reactie