Fitsociety Fitness Met wel schema start jij? Wij helpen je kiezen

Met wel schema start jij? Wij helpen je kiezen

Gisteren zijn de deuren van de sportscholen weer open gegaan. Eindelijk! Zelf ben ik natuurlijk ook gaan trainen en het viel me op dat het echt mega druk was. Een heel goed teken, want ruim 3 miljoen Nederlanders vinden fitness fijn. Echter, die drukte kan ook een valkuil zijn. In een vorig artikel heb ik al geschreven dat je niet te hard van stapel moet lopen. Als je jouw spiermassa, kracht of conditie zo snel mogelijk terug wilt hebben, kies je het beste voor een geleidelijke opbouw. In dit artikel help ik je bij het kiezen van een sterk schema.

Hoeveel heb je voor 1 juli gedaan?

Het allerbelangrijkste is om eerlijk antwoord te geven op de volgende vraag: hoeveel heb je voor 1 juli gedaan? Oftewel, hoe vaak heb je getraind tijdens de gym lockdown? Heb je enkel aan hardlopen of wandelen gedaan, of trainde je 3 keer in de week in een zelf gecreëerde home gym? Hoe meer je hebt getraind in de lockdown periode, des te meer je spieren nu kunnen hebben. Oftewel, als je veel hebt getraind, kun je misschien direct starten met je schema van voor de lockdown. Heb je maximaal 1-2 keer in de week wat lafjes getraind, start dan met een geleidelijk opbouwend trainingsschema.

Trainingsprogramma als je voor 1 juli weinig gedaan hebt

Als je voor 1 juli weinig gedaan hebt kun je het beste je schema geleidelijk opbouwen. Op die manier hou je de hoeveelheid spierpijn laag en is je groeiprikkel optimaal. Wel een beetje spierpijn natuurlijk, maar niet te veel. Want te veel spierpijn werkt averechts. Als je jouw spiermassa en kracht zo snel mogelijk wilt opbouwen (8 weken) kun je het beste aan het van lockdown naar topshape programma beginnen.

Schema voor droog trainen

Als je lekker hebt doorgetraind kun je nu bijvoorbeeld de doelstelling ‘afvallen’ hebben. Meet een mooi woord noemen ze dat ‘droog trainen’. Je probeert zoveel mogelijk vetmassa te verliezen en zoveel mogelijk spiermassa te behouden. Kijk hiervoor naar de trainingsschema’s voor afvallen (droog trainen) op geensterkeverhalen.nl.

Schema voor spiergroei

Een sterk schema voor spieropbouw voldoet aan zoveel mogelijk trainingsprincipes voor spiergroei. Denk aan het aantal sets, volgorde van oefeningen, rustperioden, aantal herhalingen in reserve, et cetera. Op het internet staan duizenden schema’s voor spiergroei, maar niet ieder schema is even sterk. Bovendien, het ligt niet altijd aan het schema. Jijzelf bent een belangrijke factor in het succes ervan. Durf hard te trainen. In het boek Geen Sterk Verhaal Over Spiergroei krijg je aan de hand van 435 wetenschappelijke onderzoeken antwoord op de belangrijkste vragen over spieropbouw. Als je dit boek gelezen hebt weet je precies wat je moet doen. Bestel het boek hier. Terwijl je het boek aan het lezen bent kun je met deze trainingsschema’s voor spiergroei alvast aan de slag in de gym.

Schema’s voor vrouwen (meer benen, billen, buik)

Als je in de lockdown periode lekker hebt doorgetraind kun je direct van start met een sterk schema. Als je denkt aan trainingsschema’s voor vrouwen, dan denk je aan schema’s met de nadruk op benen, billen en buik. Zie hiervoor 16 sterke trainingsschema’s voor grotere billen en een strakke taille. Ik weet zeker dat je het komend half jaar een transformatie ondergaat waar je U tegen zegt!

Schema voor krachtopbouw

Trainen voor kracht en spieropbouw zijn voor een gedeelte hetzelfde. Je hebt voor kracht naast veel spiermassa een goede aansturing nodig van jouw spiervezels. Als je sterker wilt worden in bijvoorbeeld bankdrukken, moet je een software update krijgen voor bankdrukken. Dat is wat je in een powerlift trainingsschema doet. Powerliften is natuurlijk niet de enige manier van sterker worden, maar wel de efficiëntste. Je kunt ook kiezen voor het zogenaamde powerbuilding of meer allround kracht schema’s. Kijk op deze pagina voor alle trainingsschema’s voor kracht.

Schema voor zwangerschap

Op geensterkeverhalen.nl staan met ruim 260 schema’s echt trainingsschema’s voor iedereen. Dus ook voor zwangerschap fitness. 12 trainingsschema’s met duidelijke uitleg en instructievideo’s, verdeeld over 40 weken (trimester 1, trimester 2 en trimester 3).

Succes en kom zo snel mogelijk weer in topshape!