“Mijn strijd tegen anorexia”

De strijd tegen anorexia is een zware. Vandaag vertelt Rosalie hoe zij deze strijd dagelijks voert en over de veldslagen die tot nu toe gewonnen zijn.

Ruggengraat

De mannen van Ruggengraat.com begeleiden hun klanten naar het behalen van hun doelstellingen. Hierin proberen zij een gezonde balans te vinden tussen esthetische doelstellingen en gezondheid. Ter inspiratie en motivatie delen zij hun succesverhalen op Fitsociety.nl. Vandaag het verhaal van Rosalie.

“Ik wil graag slank zijn”

Ik ben een 22-jarige vrouw en vanaf jongs af aan ben ik altijd heel sportief bezig geweest. Ik beoefende eigenlijk altijd wel een sport, maar toch was ik als kind mollig. Toen ik een jaar of 14 was begon dit mij te irriteren en wilde ik graag slank zijn. Samen met mijn ouders ben ik opzoek gegaan naar een kinderdiëtist die mij onder begeleiding kon gaan helpen in het afvallen. Het doel was om een gezonder gewicht te bereiken. Samen met de kinderdiëtist lukte het afvallen heel goed, waardoor ik mijzelf weer geweldig begon te voelen. Totdat ik een jaar of 16 was, begon ik mezelf erg bezig te houden met mijn uiterlijk en gewicht. Ik begon hierdoor met fitness en daarbij was ik ook steeds bezig met gezond te eten.

“Ik woog nog maar 42 kilo”

Naarmate de tijd verstreek, werd dit steeds meer een obsessie. Toen ik ongeveer 18 jaar was, ging het goed mis, Ik werd namelijk gedwongen opgenomen in een kliniek voor eetstoornissen. Mijn gewicht was zo drastisch gedaald, dat ik nog maar 42 kilogram woog! Dit was voor mij een hele zware periode, weg van huis én ik moest gedwongen aankomen, terwijl aankomen juist mijn grootste angst was!

Het was een lang gevecht dat ik moest overwinnen, wat totaal niet vlekkeloos verliep. Continue had ik last van terugvallen. Het was een enorm gevecht tegen mijzelf. Uiteindelijk na 2 jaar had ik mijn doel bereikt, mijn gewicht bleef eindelijk stabiel op 74 kilogram. Echter, bleef ik mezelf dik en slecht voelen… Na verloop van tijd begon ik weer enigszins in een oud patroon terug te vallen. Ik ging weer minder eten en meer sporten in de hoop om af te vallen. Maar dit gebeurde niet, ik viel maar niet af. Mijn lichaam kwam in een spaarstand en ik putte mezelf helemaal uit.

Lifestylecoach

transformatie-fit-society

Op een zekere dag kwam ik op Facebook een bericht tegen van Ruggengraat. Ik dacht; ‘Hé, fitness en gezond eten, dat wil ik!’ Ik besloot om een mail te sturen, waarin ik gelijk open ben geweest over mijn gevecht met mijn eetstoornis. Deze mail werd beantwoord door Fara, die mijn Lifestylecoach was gedurende het Ruggengraat programma. Het fijne aan zijn reactie was dat hij mij gelijk heel goed begreep en ik had gelijk het gevoel dat heel Team Ruggengraat achter mij stond. Samen met mij wilden zij deze uitdaging aan gaan naar een gezonder eet- en leefpatroon. Daarbij wilden zij mij ook helpen om een strak lichaam te behalen, maar bovenal ook mij te helpen mijn angsten te overwinnen.

‘Hoe kan ik dit allemaal ooit opeten?!’

Een week nadat het intakegesprek had plaatsgevonden, kreeg ik mijn op maat gemaakte voedings- en trainingsschema toegestuurd via de mail. Voor de trainingen was ik niet bang, ik wist van te voren al dat het zware trainingen zouden zijn, maar die uitdaging ging ik graag aan! Voor het voedingsschema was ik eigenlijk wel heel bang. Toen ik mijn voedingsschema voor de eerste keer zag dacht ik: ‘hoe kan ik dit allemaal ooit opeten?!’ Hierdoor verliep dag 1 erg moeizaam, ik had last van buikpijn, maagpijn en had veel last van mijn angsten. Mijn Lifestylecoach Fara, die mij inmiddels de persoonlijke online begeleiding gaf, steunde mij hierin en sleepte mij door deze moeilijke momenten heen. Na 4 dagen begon mijn lichaam te wennen en begon ik mijzelf beter te voelen. Daarna ging het eten eigenlijk best wel goed, ook de trainingen gingen mij goed af, ook al waren deze super intensief.

Een week later moest ik mijzelf wegen en een foto maken, wat elke week gebeurt in het Ruggengraat programma. Dit wordt gebruikt om mijn progressie goed te kunnen bijhouden. Ik werd wakker en ik hoopte alleen maar dat ik niet aangekomen was, want dat was mijn grootste angst. Ik ging op de weegschaal staan en het resultaat was dat ik in 1 week 1,6 kilogram was afgevallen! Wat was ik blij, dit gaf mij zoveel vertrouwen, Ik at meer en viel af, wauw! Team Ruggengraat was ook super blij en super trots, waarna ik gelijk door kon naar fase 2 van het programma. Nu gingen mijn kilocalorieën nog iets verder omhoog, maar dat kon ik aan, dat voelde ik!

Week 2 verliep ook heel goed, het eten en de trainingen gingen lekker. Ik zag ook al lichtjes dat mijn lichaam begon te veranderen. Na fase 2 zou ik beginnen aan fase 3, alleen voelde dit nog niet goed voor mij, waarna ik aangaf dat ik het nog fijn zou vinden om fase 2 wat langer aan te houden. Dit omdat ik toch wel elke keer vol zat na het eten. Tuurlijk, had ik ook momenten waarbij ik dacht; ‘Pfff weer eten.’ Soms wilde ik niet, maar toen stond mijn Lifestylecoach Fara altijd klaar voor mij, die mij altijd wist te motiveren.

Volgende fase: “Ben&Jerry’s”

Na een paar weken met veel ups en een paar downs besloten wij toch een stapje hoger te gaan. Ik had al een hele grote angst overwonnen, dat was namelijk om een normale hoeveelheid kilocalorieën te gaan eten. Ik was namelijk al een hele lange tijd gewend aan het eten van erg weinig kilocalorieën. Het genieten van eten bleek voor mij wel nog lastig, ik gunde mijzelf al helemaal geen ‘lekker’ eten. Ik sprak vervolgens met mijn Lifestylecoach Fara af om één keer in de week, na mijn “benen-dag”, om een Ben&Jerry ijsje te eten, wat ik persoonlijk erg lekker vind. De reden voor het ijs specifiek na de training, was dat mijn lichaam op zo een moment het beste om kon gaan met snelle koolhydraten. Dit was dan ook het beste moment om het uit te proberen. De eerste keer draaide mijn maag om, ik werd bang, misselijk en het liefst gooide ik alles eruit. Toch heb ik door gegeten en Fara een berichtje gestuurd via WhatsApp. Die zei gelijk dat mijn lichaam en geest nog moesten wennen aan ijs. Dus de volgende dag besloten wij om terug te gaan naar fase 2, de basis, wat mij toch wel weer veel rust gaf. Het genieten van ijs of andere lekkere snacks vind ik nog steeds heel erg lastig. Ik heb mezelf dit vier jaar lang verboden, dus ik besef ook heel goed dat ik dit niet in één maand weer ga accepteren.

Nu drie maanden later ben ik heel erg tevreden met het resultaat, mijn lichaam is totaal veranderd. Ik ben nu meer dan vijf kilogram kwijt, waarbij ik mijn spierdefinitie erg mooi vind. Daarbij ben ik ook veel strakker geworden. Het belangrijkste voor mij is dat ik mij veilig voel bij dit eetpatroon, daarom houd ik dit nu ook vol. Af en toe heb ik nog steeds wel momenten dat het minder gaat, zoals lunchen buiten de deur, maar dat is een kwestie van tijd totdat ik dat ook overwin!

De begeleiding van Ruggengraat vond ik super. Als er iets was, kon ik een bericht sturen naar mijn Lifestylecoach en ik kreeg meteen een reactie. Vaak werd ik ook gerust gesteld, ik voelde mijzelf vooral begrepen. De trainingen blijven zwaar, maar dat vind ik super lekker. Elke dag weer knallen en die uitdaging opnieuw aangaan.

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie