Mud Masters

Mud Masters Obstacle Run 2013

Op 16 en 17 maart 2013 vind weer de Mud Masters Obstacle Run plaats, in de Haarlemmermeer. De Mud Masters Obstacle Run is een stormbaan dat uiteen gezet is door mariniers, waar je naast het hardlopen ook diverse obstakels moet overwinnen. Zoals de organisatie het zelf noemt: Mud Masters is “Off Road hardlopen met hindernissen”

Mud Masters Obstacle Run 2012

Vorig jaar werden de Mud Masters ook al gehouden in Nederland. Toen deden er ongeveer 4000 deelnemers mee. Dit jaar worden de Mud Masters op 2 dagen gehouden, zaterdag en zondag. Daardoor kunnen er 8000 deelnemers meedoen. Om je een impressie te geven hoe het er vorig jaar aantoe ging hebben we de beelden erbij gezocht:

Voorbereiding

Omdat de Mud Masters meer is dan alleen off road hardlopen zijn er diverse video’s en trainingen vrij gegeven waarmee je je als deelnemer kunt voorbereiden op dit evenement. Zo is alleen een basis conditie niet voldoende. De organisatie adviseert deelnemers om zich voor te bereiden met de video’s en met de trainingsvormen: bootcamp, survival run en crossfit.

Bootcamp

Deze trainingsvorm is gebaseerd op militaire all-round fitness training. Tijdens de afwisselende trainingen in de buitenlucht wordt conditietraining afgewisseld met functionele krachttraining. Denk hierbij aan hardlooptrainingsvormen, afgewisseld met krachtoefeningen met het eigen lichaamsgewicht (bijv. push-ups en sit-ups) en met de groep. Bij bootcamp trainingen wordt inventief gebruik gemaakt van de omgeving. Zo kunnen heuveltjes, speeltuintjes of parkbankjes gebruikt worden in de training.

Survival Run

Dit is een combinatie tussen kracht, uithoudingsvermogen en techniek. Bij een survivalrun wordt een kilometers lang parcours afgelegd met uiteenlopende hindernissen en opdrachten. Bij sommige obstakels is “touwklimkracht” en techniek noodzakelijk. Dit vereist specifieke training. Ook worden vaak opdrachten zoals het doormidden zagen of hakken van een boomstam verwerkt in het parcours. Survivalrunning is ontstaan in de Achterhoek en heeft zich inmiddels verspreid over grote delen van Nederland en België.

Cross-Fit

Pittige circuittrainingen hebben het doel om all-round functioneel fit en sterk te worden. De trainingen zijn afwisselend en intensief. Elke dag is er een andere “work out of the day”.

Bij cross-fit wordt naast het eigen lichaamsgewicht gebruik gemaakt van middelen zoals kettlebells, optrekstangen en zandzakken. Ook worden sommige trainingen gecombineerd met hardlopen. Cross-fit is in Amerika ontstaan met trainingen die in of vanuit een garage box werden gegeven. Daarom wordt nog steeds een cross-fit trainingslocatie een “cross-fit box” genoemd.

Lijkt het jou wat om mee te doen aan de Mud Masters?

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Plaats een reactie