Pitspoezen op de FIBO of fit girls in de pits?

Eerder deze week werd een lange traditie beëindigd. De grid girls, in Nederland beter bekend als ‘pitspoezen’, zijn vanaf het volgende seizoen niet meer welkom bij de Formule 1. Op fitness beurzen zijn de dames echter meer dan welkom. 

Pitspoezen exit

Ik heb me gisteren zo geërgerd aan die demonstrerende bodybuilders. Hadden ze dan niet in de gaten dat er een veel belangrijkere zaak was om voor te vechten? Een dag eerder werd namelijk bekend dat de grid girls vanaf volgend jaar niet meer welkom zijn bij de Formule 1.

While the practice of employing grid girls has been a staple of Formula 1 Grands Prix for decades, we feel this custom does not resonate with our brand values and clearly is at odds with modern day societal norms.

We don’t believe the practice is appropriate or relevant to Formula 1 and its fans, old and new, across the world.

Fuck Zwarte Piet en Jan Pieterszoon Coen, wat gaan we aan dit echte schandaal doen? Geen blokkades op de snelweg? Geen kamervragen? Geen rapport van de VN?

Grid girls

Toegegeven, ik kan me voorstellen dat de Nederlandse term ‘pitspoezen’ misschien niet heel respectvol klinkt. Laten we de credits voor het bedenken van die term dan maar aan de Vlamingen geven.

Grid girls zijn een lange traditie in de F1. Nu ben ik de laatste die zal stellen dat een traditie per definitie verdedigd moet worden als gewoonterecht. Ook kan ik me de feministische bezwaren voorstellen. ‘Objectivering van de vrouw’, of dergelijke termen. Dat de grid girls met plezier zo’n weekendje werk aangrijpen zal voor sommigen geen excuus zijn. Dat het vaak ook vrouwen zijn die dromen van een carrière als model zal ook geen feminist tevreden stellen. Het zijn echter slechts voorbeelden van het feit dat er genoeg vrouwen zijn die er niets mis mee vinden als je in de spotlicht wordt geplaatst voor niets meer dan je uiterlijk.

Als fotograaf is mijn mening daarover natuurlijk gekleurd.

“PC gone mad”

Sommige grid girls lieten hun ongenoegen over het besluit dan ook weten. Zoals Rebecca Cooper via Twitter:

Ridiculous that women who say they are ‘fighting for women’s rights’ are saying what others should and shouldn’t do, stopping us from doing a job we love and are proud to do. PC gone mad,

Ze reageert ook nog over opmerkingen over te sexy kleding door foto’s te plaatsen van wat toch zeer bescheiden outfits zijn.

Doorgeslagen politieke correctheid dus? Daar lijkt wel wat voor te zeggen.

“Pitspoezen niet meer relevant”

Je kunt stellen dat mooie vrouwen helemaal niets met snelle auto’s te maken hebben. Hoewel 8 delen Fast & Furious dit tegenspreken, zijn hier meer argumenten tegenin te brengen. Zeggen dat mooie vrouwen niets met snelle auto’s te maken hebben, is overigens ook seksistisch.

Dat seks verkoopt, is een gegeven. Mooie vrouwen (en mannen) worden daarom al tijden ingezet om producten te verkopen die niets te maken hebben met sexualiteit, kleding of ander ‘relevante’ producten en diensten. Mooie vrouwen vinden we dan ook niet alleen terug op autobeurzen, maar zo’n beetje op ieder type beurs.

Om dezelfde reden blijven mooie vrouwen tijdens een bokswedstrijd relevant en bij afloop van wielerwedstrijden. Niet omdat we vergeten welke ronde het is of omdat je na een etappe van de Tour niet zelf je leiderstrui kunt aantrekken. Ook niet omdat vrouwen zelf niet in de ring kunnen staan of op de fiets kunnen zitten, maar simpelweg omdat er meer mannen kijken. En mannen kijken, meestal, graag naar mooie vrouwen. Goh.

#maxtoo?

Mannelijke kijkers trek je dus met mooie vrouwen. Dat hoef je eigenlijk niet uit te leggen, maar moet je soms dus wel verantwoorden. De mate waarin we dergelijke inzet van vrouwen als eye candy accepteren, is grotendeels maatschappelijk bepaald. Kijk maar naar de manier waarop mooie vrouwen worden ingezet in sommige Italiaanse TV-programma’s. Veel Nederlanders zullen dat als behoorlijk ordinair en verlagend beschouwen.

Waarom ‘passen’ de grid girls opeens niet meer in de huidige tijdsgeest? Die vraag is natuurlijk niet moeilijk te beantwoorden: Het enige dat er sinds vorig jaar is veranderd is natuurlijk de hele #metoo-discussie. Nu moet ik me daar eigenlijk niet aan branden. Toch waag ik me er aan.

Ook als je die ontwikkeling als oorzaak aanwijst dan nog kan je je afvragen waarom de F1 vond dat dit ‘relevant’ was voor hun organisatie. De #metoo beweging richt de pijlen immers op diverse onrechtvaardige zaken.

De hele beweging is ontstaan naar aanleiding van seksueel misbruik en/of ongewenste intimiteiten. Is men daar bang voor? Was het een preventieve actie? Niemand zit te wachten op opnames van Max die een grid girl vraagt om op zijn versnellingspook te komen zitten. Met name omdat dat nogal een belediging van haar intelligentie zou zijn gezien er geen versnellingspook is.

Of heeft het te maken met dan andere #metoo aspect; De roep om gelijke rechten? De man als de heldhaftig held, de hoofdrolspeler en de vrouw in een ondergeschikte rol als mooi plaatje. Is dat wat stoort? Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Je kunt het echter ook omdraaien. Miljarden aan research, materieel, coureurs en personeel op de baan en het enige dat nodig is om toch je aandacht te trekken is een mooie vrouw. Best wel een compliment eigenlijk.

Grid girls op fitness beurzen of fit girls in de pits?

Als je naar fitness beurzen zoals de FIBO kijkt dan zie je dat daar ook veel mooie en vaak schaarser geklede vrouwen rondlopen. Een belangrijk verschil is dat zij daar in gelijke mate met mannen de hoofdrol spelen. Je treft er vaak lange rijen voor vrouwelijke atleten en fitness modellen voor handtekeningen en foto’s.

De vrouwen zijn dan ook niet (alleen) uitgenodigd omdat ze mooi zijn om naar te kijken, maar als atleten die hun prestaties tonen. Vrouwen die gesponsord worden door bedrijven als inspirators en ambassadeurs van een merk. Fitness fans kijken niet naar mooie billen en benen, maar naar goed ontwikkelde glutes en quads…Toch? Misschien is dat het antwoord; Fit girls in de pits. Dan staan er geen mooie vrouwen op de baan, maar atleten. Dan kunnen ze doordeweeks optreden als personal trainer van de coureurs. Dan is het ‘relevant’.

Of moeten de pitspoezen gewoon als fit girls verder? Nieuw label, weg seksisme? Dan moet je natuurlijk wel iets met fitness hebben, maar anders kan je (voorlopig nog) terecht in de Moto GP.

Gewoon boos

Dat gezegd hebbende, moet ook benadrukt worden dat er natuurlijk ook mensen zijn die geen verschil zien. ‘Gewoon schaars geklede vrouwen waar mannen graag naar kijken en over fantaseren’. In sommige gevallen is dat objectief gezien ook niet heel gek. Kijkend naar de foto’s bovenin het artikel zouden sommige van de pitspoezen niet misstaan op een bikini fitness podium en omgekeerd.

Daar maak ik misschien sommige bikini fitness atleten boos mee en waarschijnlijk ook sommige grid girls. Ik maak misschien ook wel mensen boos omdat ik met geen woord gerept heb over de verbannen walk on girls bij het darten. Sorry, maar ik geef gewoon geen fuck om darten.

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie