Push ups for washups

Sport verbroedert, eendracht maakt sterk. Met #pushupsforwashups willen wij aandacht vragen voor de vluchtelingen problematiek. Is jouw hart even groot als je spieren, zet ze dan aan het werk!

“Hier kan ik niet van wegkijken”

Ik heb last van een typisch westers kwaaltje, ik ben een ego√Įst. Mijn verantwoordelijkheid betreft alleen mijn geluk en dat van mijn naasten. Ieder jaar op 4 mei sluit ik plichtsgetrouw mijn mond twee minuten lang voor oorlogsgeweld, de rest van het jaar sluit ik mijn ogen en oren. Ik zie de problemen om me heen wel, maar weiger ze volledig binnen te laten komen. “Ver van m’n bed”, “Wat kan ik er aan doen?”. Ik weet wel dat ik er meer om zou moeten geven, maar geven is moeilijk voor¬†een ego√Įst.

Veel anderen doen hetzelfde, maar zullen meer moeite hebben zichzelf ego√Įst te noemen. Dus worden er allerlei argumenten verzonnen om ego√Įstische gedachten te rechtvaardigen: “Dat hebben die mensen aan zichzelf te danken”, “Ze hebben vast nog wel andere mogelijkheden”, “Het zijn gewoon gelukszoekers”, “Andere mensen kunnen dat veel beter oplossen”. Allemaal manieren om te zeggen:”Zolang ik er maar geen last van heb”. Mensen die de andere kant opkijken bij onrecht weten daar altijd een “goede” reden voor te bedenken.

Wegkijken van de driejarige Aylan Kurdi blijkt voor velen echter erg moeilijk, voor mij in elk geval wel. Vooral als ik me¬†inleef en me voorstel dat het mijn eigen¬†kind is en de wanhoop die me ertoe gedreven moet hebben om huis en haard te verlaten en m’n gezin in deze situatie te brengen. Als ik dan denkt aan alle andere Aylans die de afgelopen jaren een stille dood zijn gestorven, wordt ik daar diep triest van.

Geen parasieten maar slachtoffers

Ik hoop dat dit geen tijdelijk effect is. Ik hoop vooral dat we in Europa steeds meer beseffen dat dit deze mensen simpelweg overkomen is. Catherine Keyl mistte donderavond in RTL Late Night volgens mij enig perspectief toen¬†ze zich afvroeg waarom Europa deze mensen zou moeten opvangen: “Wij hebben immers ook al genoeg werkelozen”. Danny Ghosen vond het een niet gepaste opmerking om mensen die alles hebben opgegeven door oorlogsgeweld te vergelijken met werkelozen.

Ik vond het juist een goede vergelijking, maar niet zoals Catherine dat bedoeld had. De huidige economische crisis heeft veel mensen duidelijk gemaakt dat werkeloosheid ook iets is dat je gewoon kan overkomen zonder dat je daar zelf schuld aan hebt. Werkelozen¬†laten we ook niet creperen, al is het maar omdat we in ons achterhoofd rekening houden met de mogelijkheid ooit zelf zonder baan te komen zitten (weer dat ego√Įsme dus). Misschien is dat het probleem voor de vluchtelingen. Wij hebben simpelweg “te lang” in vrede geleefd om ons in deze mensen te kunnen verplaatsen, twee minuten stilte voldoen blijkbaar niet. Twee minuten stilte om oorlogsgeweld te herdenken is eigenlijk hypocriet als je vervolgens je ogen sluit voor oorlogsgeweld dat nog steeds iedere dag plaatsvindt.

In het dorp vinden we een groep Afghaanse vluchtelingen die vannacht is aangekomen. Een prachtig klein meisje heeft haar mooiste kleren aangekregen voor deze heuglijke dag. Ze draagt een maillot en zwarte schoentjes met kleine hakjes. Het is nog niet tot haar of haar ouders door gedrongen dat het gezin 70 kilometer moet gaan lopen naar de hoofdstad. De vluchtelingen zijn illegaal, ze mogen niks, en niemand mag hen helpen.

-Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling op Lesbos 2/7/2015

#pushupsforwashups

Met een paar pushups zullen we de problemen niet oplossen. Ik pretendeer de oplossing ook niet te weten.  We kunnen echter wel geld inzamelen voor zaken als basis voorzieningen voor vluchtelingen zodat er bijvoorbeeld meer dan vier toiletten en twee douches zijn op 5000 gestrande vluchtelingen op Lesbos. Het belangrijkste voor mij persoonlijk is dat ik in ieder geval iets doe al zijn het maar pushups en een kleine bijdrage. Doe je mee?

Pushups te moeilijk? Kies dan voor een makkelijke variant of sponsor iemand anders!

Referenties:

vluchteling.nl/Nieuws-Overzicht/Reisverslag-Lesbos.aspx

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

1 reactie

  1. Annemarie

    Wat zou je doen als een vluchteling in jouw tuin aanspoelde? Ik zou hem of haar eten geven en verzorging en ik denk dat de meesten, op een enkele ego√Įst na, dat ook zouden doen. Het raakt mij, mensen in nood. Er is echter zoveel nood en ellende die wij mensen niet opgelost krijgen. Dat vind ik weleens frustrerend… zelfs met een miljard kun je de problemen voor deze mensen niet oplossen. De werkelijke verantwoordelijken voor de nood van deze mensen zouden aangepakt moeten worden, de kern van het probleem, naast hulp aan de slachtoffers.

Plaats een reactie