REAL LIFE: bikinifitness meisje met een handicap

In de nieuwe rubriek op FITsociety.nl – ‘Real Life’- laten we echte mensen met een bijzonder fitnessverhaal aan het woord. Mink trapt vandaag af met haar verhaal.

Mink

Deze stoere chick is geboren met een hersenafwijking, maar besloot toch te gaan trainen voor een bikini-fitnesswedstrijd. Die weg ging echter niet zonder slag of stoot. Hieronder lees je haar verhaal.

‘Hoi! Mijn naam is Mink. Ik ben een meisje van 26 jaar en ik kom uit Den Bosch. Ik volg de blog van Anne al sinds eind 2013 omdat zij besloot mee te doen aan haar eerste bodybuildingwedstrijd. Op deze website schreef ze over haar weg daar naartoe. Zelf was ik ook al een tijdje bezig met krachttraining en voeding. Meedoen aan zo’n wedstrijd voelde voor mij als een stoute droom. Iedere letter die Anne hierover schreef nam ik als een spons in me op. Toch deed ik niks met deze informatie. Meedoen aan een bodybuildingwedstrijd was voor mij vooral een onbereikbare droom.download5

In 2012 zette ik voor het eerst voet in het krachthonk. Ik had geen idee wat ik daar te zoeken had, maar moest oefeningen doen van mijn fysiotherapeut. Ik heb namelijk bij mijn geboorte zuurstoftekort gehad waardoor ik de hersenafwijking hemiplegie heb. Dit houdt in dat de signalen vanuit mijn hersenen naar de linkerhelft van mijn lichaam verstoord zijn. Dit uit zich in een vermindering van kracht, (licht) spasme en immobiliteit. In het dagelijks leven betekent dit dat ik mank loop en een slecht evenwicht heb.

Met de oefeningen die ik kende kon ik mijn lijf stabieler maken en mijn spieren wat versterken. Daarnaast liet mijn vriend, die ook aan krachttraining doet, oefeningen zien voor de ‘kipfilets’ onder mijn armen en mijn buikspieren. Ik begon meer informatie op te zoeken op internet en ik lette goed op de sporters om me heen. Natuurlijk gingen veel oefeningen niet goed, maar ik probeerde alles uit. Ik begon trucjes te bedenken om oefeningen op mijn eigen manier uit te voeren en merkte dat ik beter werd. Zo kon ik cable flyes eerst alleen doen als iemand mij stevig vast hield bij mijn middel. Later lukte dit zelfstandig door mijn voeten te forceren met schijven van 10 kilo. Weer wat later had ik geen hulp meer nodig. Deze progressie werkte verslavend en ik kreeg steeds meer zelfvertrouwen op het gebied van training.

“Ik ga meedoen aan een bodybuildwedstrijd”

download9Ik at iedere dag een bak havermout, kocht mijn eerste pot eiwitpoeder en experimenteerde met superfoods. Eind 2014 bezocht ik mijn eerste bodybuildingwedstrijd; de Flexcup waar Anne haar podiumdebuut maakte. Op die dag zette ik de knop om. Ik ging mee doen aan een bodybuildingwedstrijd in de bikini-fitness-klasse. Mijn beperking heeft mij nooit in de weg gestaan om iets nieuws te proberen en deze keer zou geen uitzondering zijn. Zo kreeg ik als kind een driewieler, omdat mijn gevoel voor evenwicht niet goed genoeg was voor een normale fiets. Toch ben ik blijven oefenen waardoor ik, ver na mijn jongere broertjes, zelfstandig kon fietsen en de driewieler de deur uit kon. Als klein meisje deed ik iedere dag, zonder uitzondering, samen met mijn vader revalidatie oefeningen. Een vast onderdeel was het uitvoeren van 100 sit ups om mijn romp te versterken. Ik wist dat het belangrijk voor me was dus ik had geen reden om hierover te zeuren of klagen en sloeg geen dag over. Vanuit dezelfde mindset startte ik begin 2015 met bodybuildingcoach en IFBB athleet Raylison Maria. Iedere week trainden we samen mijn benen. Hierbij trad ik ver buiten mijn comfortzone, maar met resultaat: mijn benen werden weliswaar sterker en mijn lichaam begon langzaam te veranderen.

Bizar Ongelukdownload3

Helaas raakte ik in februari 2015 betrokken bij een bizar ongeluk. Als fietser werd ik door een auto die mij over het hoofd zag volledig, met voor- en achterwiel, overreden. Door het enorme gewicht op mijn middel brak ik mijn heup. Een herstelperiode van ongeveer 8 maanden brak aan. Zodra ik uit bed mocht kreeg ik mijn vriend zo ver mij naar de sportschool te brengen. Op krukken trainde ik mijn armen en schouders. Ik deed alles wat in mijn macht lag om zo snel mogelijk al mijn kracht weer terug te winnen. De wedstrijd zette ik niet uit mijn hoofd, maar moest wel uitgesteld worden. Ik moest weer helemaal opnieuw beginnen. Zonder terug te kijken en met mijn gedachte bij mijn doel ging ik gestaag verder tot ik weer op mijn oude niveau terug was.

Inmiddels train ik met mijn nieuwe coach Marly Nooijen voor de Atlascup op 16 oktober. Ik doe vier keer per week krachttraining gecombineerd met HIIT en LISS cardio. Daarnaast doe ik aan carb cycling waarbij ik op trainingsdagen meer koolhydraten eet en op rustdagen minder. Eén dag per week heb ik een PSMF dag om mijn vetverbranding te boosten. Op deze dag haal ik mijn energie zoveel mogelijk uit proteïne bronnen en eet ik heel weinig koolhydraten en vetten. Naast training en voeding zijn we erg veel bezig met mijn poseerroutine. Deze routine zal zeker binnen de kaders van het wedstrijdreglement passen, maar gaat ongetwijfeld opvallen omdat we hierin ook aanpassingen moeten doen. Daarnaast oefen ik iedere dag met het lopen op hakken.

download2Ik weet dat een plaatsing ontzettend moeilijk gaat zijn omdat ik een flinke achterstand ten opzichte van de andere meiden heb. Toch denk ik dat ik een heleboel kan compenseren met mijn wilskracht, discipline en doorzettingsvermogen. Mijn motto is dan ook ‘persistence beats talent’. Want hoe versla je iemand die nooit opgeeft? Mijn handicap betekent niet dat ik geen kans maak, het betekent alleen dat ik nog harder moet werken om wél kans te maken op een plaatsing.

Daarnaast wil ik met mijn deelname aan een bikinifitnesswedstrijd andere dames en heren met een handicap enthousiast maken voor bodybuilingwedstrijden. Bij genoeg animo is het namelijk mogelijk een ‘specials’ klasse in het leven te roepen. In landen zoals Amerika, waar bodybuidling een bekendere sport is, bestaan deze speciale klassen al. In Nederland helaas nog niet. Dus ben jij of ken jij een fitnessfanaat met een handicap? Neem dan contact met me op. Samen kunnen we dit namelijk ook in Nederland mogelijk maken!

Ben je benieuwd naar de rest van mijn wedstrijdvoorbereiding? Via instagram (@minkvn) deel ik mijn verhaal.

download4

Mink, dankjewel voor het delen van jouw bijzondere verhaal. Wij gaan je weg naar het podium zeker volgen!

Ben jij of ken jij ook iemand met een bijzondere fitjourney? Stuur dan even een mail naar info @ fitsociety.nl met in het onderwerp “Real life” en wie weet zie jij jouw verhaal terug in de Real Life rubriek.

Plaats een reactie