Beast Sensor logo

Review: Beast Sensor om je trainingsresultaten te meten

De Beast Sensor is in een versnellingsmeter gekoppeld aan fitness-software. De afgelopen weken had ik de gelegenheid om deze uit te proberen.

Beast Sensor met versnellingsmeter

De hardware van de Beast Sensor is een kleine versnellingsmeter voorzien van een magneet. Door de sensor, afhankelijk van de oefening, aan je pols, vest of gewichten te bevestigen kan je de snelheid meten waarmee je een (herhaling van) een oefening uitvoert.

Software van de Beast Sensor

In combinatie met de algoritmes die zijn ingebouwd en de bijbehorende app biedt dit de mogelijkheid om o.a. de volgende zaken van je training te meten:

 • De snelheid waarmee een rep wordt uitgevoerd
 • De kracht die gegenereerd wordt
 • De explosieve kracht die gegenereerd wordt
 • Het aantal reps per oefening
 • Totale trainingsvolume (totaal aantal reps maal het gewicht waarmee getraind is

De theorie

Beast sensor dumbellIn theorie zijn dit vooral zaken die interessant zijn voor explosieve sporten waarbij de snelheid waarmee je kracht genereert even belangrijk of belangrijker is dan de hoeveel kracht die je genereert. Dit is misschien meer geschikt voor mensen die explosieve sporten beoefenen en minder interessant voor mensen die bijvoorbeeld trainen voor spiermassa. Toch kan data over je training ook in die laatste groep heel inzichtelijk zijn.

De praktijk

Wanneer je de Beast Sensor ontvangen hebt, kan je er niet direct mee aan de slag. Hiervoor heb je de app nodig om de metingen weer te kunnen geven. Om de app te kunnen gebruiken, heb je een account nodig. Hiervoor dien je een activeringscode (te vinden in de doos) te mailen naar de producent. Vervolgens moet je rekening houden met 24 uur voordat je account geactiveerd is en je de account-gegevens krijgt gemaild.

Ook na activatie de volgende dag echter kon ik nog niet aan de slag met de Beast sensor omdat ik deze probeerde met een Ipad van de derde generatie en daarna een Galaxy S III. Beiden blijkbaar te oud om de bluetooth van de sensor op te vangen. Ik heb uiteindelijk getest met een Iphone 5s.

Cycles & Workouts

Die tijd voordat je aan de slag kunt, kan je goed gebruiken. Je kunt namelijk eerst je trainingen aanmaken op de website thisisbeast.com.

Eerst maak je een zogenaamde “cycle” aan, een verzameling van trainingen die je in een zelf opgegeven periode gaat doen. Binnen die cycle kan je “Workouts” aanmaken. Ik heb bijvoorbeeld een cycle aangemaakt voor een periode van een maand.

Daarbinnen heb ik workouts aangemaakt zoals “Borst en biceps”, “Rug en triceps”, “Benen en schouders”.

Als je de workouts aanmaakt, kan je aangeven welke oefeningen je in die workout gaat doen. Beast heeft al een aantal oefeningen in de lijst, maar zeker niet alle dus je zal zelf oefeningen moeten toevoegen. Je maakt het jezelf daarom makkelijk deze eerst allen toe te voegen onder “Exercises” (voor zover ze nog niet in de lijst staan). Daarna kan je ze dus verdelen over trainingen die je kunt verdelen over een periode. Je geeft binnen de cycle namelijk aan op welke dagen je welke workout doet. Deze data verstuur je vervolgens naar de app zodat de training klaar staat wanneer je de app in de sportschool gebruikt.

Registreren van reps: wisselende resultaten

Je kunt bij het aanmaken van de oefeningen ook aangeven hoe de sensor bevestigd moet worden. Als je deze bijvoorbeeld gebruikt voor klanten die je begeleidt. Dit kan zijn op het gewicht dat je verplaatst zoals dumbells, barbells en de schijven van kabeltoestellen. Ook kan je deze bevestigen aan de meegeleverde polsband als de oefening daarom vraagt (bijvoorbeeld dumbell curls met een elastieken band).

In al deze gevallen echter waren de registraties die ik deed tijdens de training niet bepaald nauwkeurig. Bij de ene oefening werd iedere herhaling gemeten, bij de ander niet één en soms weer enkelen. Dit terwijl de sensor op precies dezelfde manier bevestigd leek. Dit was het grootste minpunt van de sensor, althans in de setup die ik gebruikte (gebruik met de Iphone 5s). Het in mij niet duidelijk of dit lag aan de bluetooth verbinding, de sensor of de algoritmes die vastleggen of er een “rep” gedaan is.

Omslachtig als je zelf traint

Zou de Beast wel foutloos werken dan lijkt deze mij niet altijd ideaal voor je eigen trainingen. Het continu moeten werken met je mobiel vind ik een grote afleiding al wende het na enige tijd wel.

Dit probleem geldt niet voor trainers die al deze zaken voor hun rekening nemen terwijl hun cliënt zich op de training kan concentreren. Die trainers zouden veel inzicht kunnen verkrijgen met de data van Beast.

Rapportages

Aan het einde van een training wil je natuurlijk de data van de training zien. Dit kan echter niet in de app. Al je gegevens worden namelijk naar de cloud gestuurd van Beast. Je moet vervolgens op de site met je account inloggen om de data te zien.

Daar toont Beast zijn kracht in een mooie weergave van je trainingsresultaten

Beast Sensor Resultaat

Hierboven zie je de resultaten van het bankdrukken met dumbells. Je ziet het totaal aantal herhalingen van alle sets zoals gemeten door de sensor. Door op de balkjes te zweven, krijg je details te zien over die set.

Ik begon met een warmup set met 20kg. Die eerste vier gele balken zijn de reps in deze eerste set. In praktijk deed ik er echter 20 plus vijf “vertraagde” (zeer langzame uitvoering). Hiervan zijn er dus maar vier gemeten.

Van de tweede set met 32kg zijn er 13 herhalingen gemeten van de 15. Hierbij heb ik de fout gemaakt het gewicht in de app niet te veranderen in 32kg zodat de software ook niet het echte vermogen kan berekenen.

In de derde set met 38kg (gewicht nu wel aangepast in de app) werden slechts 2 van de 12 herhalingen gemeten. Dan baal je als je die laatste eruit geperst hebt en de app je “beloont” met 2 reps.

De vierde set met 42kg toonde volgens de app mijn beste rep (op basis van de door mij ingevoerde data inclusief het verkeerde gewicht in de tweede set). Daarin telde de sensor vier van de acht gemaakte herhalingen. De tweede geregistreerde herhaling (de 21e geregistreerde herhaling van alle sets) toonde de grootst gemeten kracht rekening houdend met gewicht en snelheid.

In de vijfde set met 50kg set werden twee van de vijf herhalingen gemeten.

Beast Sensor dumbell bench press

Een prachtige weergave van onjuiste data.

Kinderziektes

Het idee is mooi, maar de uitvoering laat nog te wensen over. Zowel de belangrijkste punten zoals betrouwbaarheid van metingen, maar ook zaken zoals de interface van de app. Deze is niet heel intuïtief, zo moet je naar de details van een rep uit je vorige set gaan om een nieuwe oefening te kunnen selecteren. Ook heeft de app soms de neiging om uit te vallen wat erg storend is als je net met je volgende set wilde beginnen.

Conclusie

De Beast sensor is een startup project geweest van een paar enthousiaste jongens in Milaan. Het huidige product laat denk ik de potentie zien van de sensor. Door te werken aan de betrouwbaarheid en de gebruikersvriendelijkheid kunnen de heren zorgen voor een zeer interessante fitness tool.

Momenteel testten wij de Beast sensor nog met een toestel dat draait op Android.

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

2 reacties

 1. Guus Baan

  Wat zijn de eerste indrukken van de Beast sensor voor de Android app?
  Wat zijn de eventuele realtime producten zoals de beast sensor?
  Hoor graag van u

  Guus Baan
  0620054752

  • Kenneth Nwosu

   Beste Guus,

   Wij merkten dat deze versie van de Beast Sensor nog niet betrouwbaar genoeg is. Sommige sets worden keurig gemeten, andere geheel niet. Je mist dus veel feedback van je training. Wij hebben dit ook als bevinding teruggekoppeld aan de makers en hopen dat dit in een volgende versie verholpen is. Op het moment kennen wij geen goed werkend alternatief (dat reps en versnelling meet), maar wij zullen ons dit jaar meer en meer op wearables gaan richten dus wij hopen je hierover spoedig meer te melden!

   Met vriendelijke groet,

   Kenneth Nwosu

Plaats een reactie