Die hard: Trainen met een kunstmatig hart

Andrew Jones is een fitness model die leeft en traint met een kunstmatig hart. Dat is pas Die Hard

No excuses

Wat was voor jou de reden toen je de laatste keer een training oversloeg? Ik weet zeker dat die reden een beetje zwak zal klinken nadat je Andrew’s verhaal hebt gehoord. Andrew is een professional fitnessmodel die leeft en traint met een twee batterijen in zijn rugzak die verbonden zijn met een pomp aan zijn hart.

Cardiomyopathie, hartspierziekteConn6BRWYAE32Dd

Andrew was al flink actief bezig met krachttraining toen hij in 2012 een stukje wilde gaan hartlopen en het misging. Hij voelde zich alsof hij door een spons ademde. Een bezoek aan de arts leidde tot een spoedopname en de diagnose cardiomyopathie, een hartspierziekte, waardoor zijn hart inefficient is in het rondpompen van bloed. Het werd 4 maanden opgenomen op de ICU en kreeg vervolgens een LVAD (Left Ventricular Assist Device). In het Nederlands een Linker Ventrikel Ondersteunings Apparaat, ook wel een “steunhart” of kunstmatig hart genoemd.

Het pompje zorgt er anders dan de normale hartslag voor dat het bloed op constante wijze doorstroomt waardoor je dus geen polsslag meer hebt.

Continu een batterij voor je hart meedragen

Het lastige in de praktijk is dat de pomp door elektriciteit wordt aangedreven. Dat betekent dat er een energiebron nodig is. Daarom loopt er een kabel van het de pomp naar een controller en vandaar naar een tweetal batterijen. Andrew laadt ’s avonds dan ook eerst zijn mobieltje op alvorens “zichzelf” aan te sluiten op de oplader.

Andrew is momenteel in afwachten van een donorhart zodat hij niet meer met twee batterijen in zijn rugzak moet rondlopen.

 

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie