Trainen met een personal trainer

We leven in een tijd waarin het gemak voor de mens centraal staat. Je kunt tegenwoordig alles online of zelfs via je smartphone bestellen dus waarom nog ergens moeite voor doen of hard werken? Helaas is het nog niet mogelijk om je lichaam op een digitale of geautomatiseerde wijze te optimaliseren dus zul je aan de bak moeten om in vorm te komen. Dat kun je zelf doen of met behulp van iemand die jouw meteen op het juiste spoor zet. In dit artikel lees je wat de voordelen kunnen zijn van het trainen met een personal trainer. 

Trainen met een personal trainer

Zoals veel mensen die aan hun gezondheid willen werken, kun je de stap zetten om zelfstandig en alleen een sportschool in te stappen. Helaas is ons educatief systeem niet zo ingericht zodat je op school leert hoe je lichaam werkt en hoe je met het juiste fitness schema en voedingsschema jij jouw sportieve doelstellingen kunt behalen. Daarom zie je veel mensen die de sportschool inlopen met de mooiste intenties, maar deze nooit zullen bereiken.

Een personal trainer kan hier een oplossing voor zijn. Immers hij of zij hebben er hun vak van gemaakt om mensen hun persoonlijke sportieve doelstellingen te laten behalen. Omdat elk persoon en elk lichaam weer anders is dient een personal trainer rekening te houden met jouw beginsituatie en einddoel.

Wat kan een Personal Trainer wel dat ik alleen niet kan?

Een personal trainer kan je helpen een beeld te geven van je uitgangspunten en je aanleg. Omdat veel van de sportieve doelstellingen afhankelijk zijn van de genen of talenten die je hebt geerfd van je ouders en van de ervaringen op sportief vlak kan een personal trainer je hier een realistisch beeld bij schetsen. Hij kan je Body Mass Index in kaart brengen, wat niets anders is als een verhouding van je lengte en je gewicht uitgedrukt in een indexcijfer. En hij kan je vetpercentage in kaart brengen.  Verder kan hij bepalen wat jouw lichaamstype is en of je eenvoudig vetmassa of spiermassa aanmaakt.

Vervolgens kunnen jullie samen de doelstellingen bespreken en zal de personal trainer het pad kunnen uitstippelen wat jij dient uit te voeren om die doelstellingen te behalen. Indien de doelstellingen niet realistisch zijn op basis van je genen dan zal hij dat ook aangeven.

Naast het uitstippelen van een trainingsschema kan een personal trainer jou ook adviseren op het gebied van voeding. Indien je wenst aan te komen dien je meer calorieen te eten, dat is vrij logisch. Maar hoeveel calorieen je extra moet eten en uit welke voedingsstoffen je deze calorieen dient te halen is iets minder logisch. Daarin kan een PT jou hulp bieden. Er zijn personal trainers die naast advies op het gebied van voeding ook advies geven in supplementen en zelfs recepten hebben die je kunt gaan bereiden.

Een personal trainer is geen zwaktebod. Het is een gegeven dat je op een gestructureerde en weloverwogen manier aan je sportieve doelstellingen wilt werken, in de vaak beperkte tijd die je hebt. Immers, veel bekende acteurs en sterren hebben een personal trainer. Zo heeft Linda de Mol al jaren haar vertrouwde personal trainer Carlos Lens en zijn er in Amerika veel sterren die werken met Gunnar Peterson.

Is een personal trainer niet duur?

Het beeld dat leeft rondom het werken met een personal trainer is de prijs. Immers, je betaalt makkelijk 50 euro of meer per uur en dat is niet weinig. Als je de vraag omdraait, is het trainen met een PT goedkoop, dan is het antwoord volmondig nee. Maar of een professioneel persoon, die je helpt bij een correcte uitvoering en die helpt bij het opstellen van een gedegen voedingsadvies en trainingsadvies en jou eerder naar jouw doelstellingen helpt duur is?

Wanneer je niet traint met iemand die je kan begeleiden dan is de kans groot dat je oefeningen niet goed uitvoert. Daarnaast bestaat er een kans dat je met teveel gewicht traint en daardoor de spieren niet maximaal kunt belasten. Tot slot is er een kans dat je te hard van stapel loopt en jezelf blesseert. Allemaal voorbeelden van praktijksituaties wanneer mensen geen personal trainer in de arm nemen. Gevolg hiervan: tijdverlies. Je bent tijd kwijt om zelf het wiel uit te vinden, en je bent nog veel meer tijd kwijt om te herstellen van alle vervelende blessures. Dus in hoeverre is een personal trainer kostbaar wanneer hij jouw beperkte tijd bespaart?

Waar moet je op lettten?

Er zijn in Nederland bijna 3.000 mensen die zich PT mogen noemen. Er zijn geen regels of beperkingen om je personal trainer te noemen dus iedereen mag dit voor zichzelf gaan doen. Er zijn wel een aantal zaken waar je op kunt letten wanneer je iemand in de arm gaat nemen:

 • Practice what you preach: is de PT zelf ook sportief? Is hij of zij ook in shape? Als je de weg naar succes kent dan is het niet geloofwaardig wanneer je zelf niet dat pad hebt weten te bewandelen. Dus ga af op die trainers die zelf ook in een goede vorm verkeren.
 • Hoe actueel is de kennis van de personal trainer? Er worden dagelijks nieuwe onderzoeken gepubliceerd en er komen dagelijks nieuwe apps en wearables uit die je kunnen helpen op sportief vlak. Waar is de PT van jou van op de hoogte?
 • Welk specialisme heeft de PT? Indien je een vrouw bent en je wilt iets meer vorm, heb je niets aan een PT die gespecialiseerd is in duurloop en marathons.┬áKies de PT uit die past bij jouw doelen.
 • Is er een klik met de personal trainer? Aangezien je veel tijd moet doorbrengen met deze professional en hij je flink zal moeten aanpakken is het van belang dat je je hierbij goed voelt. Indien er geen chemie is, helaas.

Hoe kies je een goede personal trainer

personal trainer kiezen

Dus je wilt de stap gaan zetten en met een personal trainer gaan werken. Zoals gezegd kan de personal trainer jou voorzien van deskundig advies en je aardig wat tijd en blessures besparen. Concreet mag je het volgende van een personal trainer verwachten:

 • Trainingsschema
 • Voedingsschema
 • Advies op het gebied van voeding
 • Advies op het gebied van levensstijl en herstel
 • Advies op het gebied van supplementen

Wil je een goede personal trainer, begin dan met de vraag te stellen welke opleiding hij of zij heeft afgerond. Op die wijze krijg je een beeld of het een certificaat is of dat het echt een sport specifieke HBO opleiding is geweest. Omdat opleiding niet alles is vraag daarna gelijk naar een aantal referenties. Immers, er zijn genoeg personal trainers die middels hun passie voor het vak goede resultaten hebben behaald bij hun klanten, dus het papiertje op zak zegt niet alles. Vraag daarom naar ervaringen van klanten en testamonials. Probeer ook een van deze klanten eerst te spreken voordat je JA zegt tegen het aanbod van de PT.

Indien je een personal trainer hebt gevonden met een goede educatieve achtergrond en goede referenties kun je nog een aantal vragen stellen die het voor jezelf nog makkelijker kunnen maken:

 • Hoeveel jaar is de trainer werkzaam?
 • Met welk idee is hij of zij in dit vak gestapt?
 • Hoe is de persoonlijke klik met de PT?
 • Wat is zijn actuele kennis niveau?
 • Wanneer kun je met hem trainen? En waar?
 • Wat gebeurt er in geval van ziekte, of afmelding?

Wat kost een goede personal trainer?

Zoals we hierboven al meldden, kost een personal trainer al gauw meer dan 50 euro per uur. Veel personal trainers splitsen dit op in half uur en uur tarief, waar je vaak voor een half uur op 25 a 30 euro uitkomt. Indien je een abonnement of een strippenkaart constructie afneemt is het tarief vaak voordeliger, maar dan moet je zeker weten dat je ook echt verder wilt met de personal trainer aangezien je voor een langere tijd je committent uitspreekt.

Online personal training

Omdat tegenwoordig alles via het internet gekocht kan worden, blijven veel PT’ers niet acheter. Er zijn meerdere online PT programma’s waar je op afstand geadviseerd wordt door een professional op alle bovengenoemde vlakken. Een van de belangrijkste eigenschappen van een personal trainer ontbreekt wel bij online PT, namelijk het motiveren en corrigeren tijdens het trainen. Maar indien jij jezelf voldoende kunt oppeppen voor de training en je de oefeningen correct uitvoert kan online personal training een ideale uitkomst zijn voor jou.

Plaats een reactie