Transformatie: Nick Krans

Nick Krans doorging een enorme transformatie door 45 kilo af te vallen. Vorige week deden we een fotoshoot. Hier lees je zijn verhaal. 

Interview Nick Krans

Ik ken Nick van Back2Basic, de sportschool in Purmerend waar we beiden trainen. Naar aanleiding van wat shoots die ik met andere leden van de sportschool had gedaan, kwam het onderwerp op fitness fotografie. Omdat ik Nick nog niet zo lang ken, verbaasde het mij toen hij mij een foto liet zien van zijn voormalige fysiek. Een enorm verschil ten opzichte van de man die ik voor me zag staan. Daarom vroeg ik hem of hij zijn succesverhaal wou delen op Fitsociety.nl als ik daarbij zou zorgen voor een paar knappe “after” foto’s. Zo gezegd, zo gedaan. Afgelopen zondag deden we de shoot.

  • Leeftijd:26
  • Woonplaats: Kwadijk
  • Sportschool: Back2Basic Purmerend
  • Totaal aantal kilo’s afgevallen: 139 naar 92 nu weer 96 (spier aangekomen)
  • Trainingservaring: Krachttraining sinds 2010, sinds 2007 Waterpolo. Daarvoor American Football.

Kenneth: Welke invloed had je vroegere fysiek op je leven?

Nick: Ik heb vroeger nooit echt problemen gehad met mijn fysiek. Ik kon mij altijd wel verbaal redden dus gepest werd ik eigenlijk nooit. Humor heeft daar ook een belangrijk aandeel in gehad (het bekende “dikke mensen zijn gezellig”). Nog steeds gebruik ik graag humor om contact te leggen met mensen. Eigenlijk heeft het dik zijn mijn sociale vaardigheden verbeterd.

Kenneth: In Nederland zijn we niet al te bekend met American Football. Ik weet dat de benodigde fysiek daarvoor vooral afhankelijk is van je rol. In sommige posities is een zwaar gewicht gewicht welkom zolang je die massa explosief in beweging kunt krijgen. Misschien zie ik het helemaal verkeerd, maar naast de noodzaak keihard te trainen, kan ik me voorstellen dat het tegelijkertijd een motivatie kan zijn om zwaar te blijven. Met andere woorden: Heeft het destijds in je voordeel of nadeel gewerkt?

Nick: Ik denk dat daar zeker een kern van waarheid in zit. Ik kan mij nog herinneren dat ik een keer bij mijn coach kwam en zei dat ik wat gewicht wilde kwijtraken. Op mijn positie (Center) was een paar kilo extra zeker geen nadeel. Mijn coach reageerde met “Van mij hoeft dat niet hoor”, dit deed mij toen besluiten dat het wel best was zo.

nick-voor
Before

Kenneth: In de sportschool spraken we al over de lange weg die je bewandeld hebt en het enorme resultaat dat je hierbij behaald hebt. De foto’s spreken boekdelen. Wat en wanneer was voor jou het omslagpunt?

Nick: Het omslagpunt kwam voor mij in het een na laatste jaar van het VWO. We gingen als afsluiting van het schooljaar met een paar vrienden en vriendinnen op vakantie. Ik merkte daar tijdens het uitgaan op dat mijn vrienden, voor mijn gevoel althans, veel meer in de smaak vielen bij de dames dan ik. Stiekem was ik daar toch wel jaloers op. Later die zomer was ik met mijn ouders in Spanje waar ik veelal in een korte broek zonder shirt rondliep. Op een dag vond ik mezelf op een weegschaal voor een spiegel waarin ik mijn hele lichaam kon zien. Het beeld wat ik in de spiegel zag in combinatie met het getal op de weegschaal en de gedachte aan die laatste vakantie met mijn vrienden, was voor mij het omslagpunt.

Kenneth: In veel gevallen waarin mensen met overgewicht uit hun jeugd komen, is sprake van een extra achterstand wanneer er in de jeugd nooit gesport is. Het gevoel jezelf tot fysieke grenzen te duwen is dan vreemd waardoor dat snel een reden tot opgeven kan zijn. Hoe ben jij aan de slag gegaan en in hoeverre hielp het daarbij dat je wel gesport hebt in je jeugd.

Nick: Het grote afvallen begon bij mij door waterpolo. Ik had een aantal vrienden op de middelbare school die dit al een tijd deden en was onder de indruk van hun fysiek. Ik moet toegeven dat die eerste baantjes in het zwembad met een gewicht van 130+ kilo niet makkelijk waren, maar doordat het zo zwaar was, kwam de fysieke progressie ook snel. Het afzien kon ik hierdoor snel koppelen aan resultaat. Dit maakt dat ik dat ik nu wel van een beetje afzien hou. Van de mensen die ik in de gym eens heb gevraagd om mij te spotten bij het benchen, denk ik dat 80% wel een “BLIJF AF!” heeft gehoord omdat ik vond dat ze me te vroeg hielpen*. Het mag best een beetje moeilijk zijn.

*[die spotters hebben dan zeker niet het artikel:”10 tips voor het spotten” gelezen]

Kenneth: Je bent nu 45 kilo kwijt (proficiat!). Hebt veel vet verbrand en flink wat spiermassa aangemaakt. Wat doet dat mentaal met je?

Nick Krans KennethFotografie-18
After

Nick: Ik had gek genoeg vanaf dat ik een jaar of twee serieus bezig was in de sportschool al het idee dat ik er zo uit zag als nu. Iedere keer dat ik een foto zie uit die tijd doet het me toch weer goed dat er nog steeds veel progressie is ook al blijft het gewicht ongeveer hetzelfde. Ik ben blij dat het gewicht eraf is en dat ik nog steeds vooruit ga. Aan de andere kant ben ik blij dat ik dik ben geweest zodat ik veel meer waardeer wat ik nu heb.

Kenneth: Inmiddels heb je veel mensen leren kennen die jou niet anders kennen dan met je huidige fysiek. Merk je dat er anders op je gereageerd wordt?

Nick: zeker weten. Als uiteindelijk een keer ter sprake komt dat ik bijna 140kg heb gewogen valt hun mond steevast open van verbazing. Wat regelmatig voorkomt is dat mensen er vanuit gaan dat ik arrogant ben door mijn voorkomen. Echter, doordat ik zo fors ben geweest zit dat totaal niet in mijn karakter. De meeste grapjes die ik maak zijn ten koste van mezelf. Dat is ergens wel jammer.  Als mensen de moeite niet nemen om voorbij het fysiek te kijken, vind ik ze meestal toch niet interessant genoeg om te leren kennen.

Kenneth: Dan zijn er ook nog de mensen die je hebben zien veranderen. Hoe zijn hun reactie’s?

Nick: Die reacties zijn alleen maar positief. Ik haal daar veel voldoening uit. Natuurlijk doe je het voor jezelf, maar om te horen van oude vrienden en familie dat je zo ten goede bent veranderd, is een opsteker en motivatie om door te gaan.

Kenneth: Je laatste fysieke uitdaging: Een vervelende erfenis van afvallen, overtollig huid bij de buik? Niet weg te trainen en doet geen recht aan je prestatie….

Nick:natuurlijk zou ik graag nog een keer die strakke buik willen, maar inderdaad er zit nog wat overtollige huid. Ik heb onderzoek gedaan naar de operatie die nodig is en deze is goed uit te voeren, maar betekent wel dat ik een tijd lang niet intensief mag sporten. Dit weerhoudt mij er nu nog van de operatie te laten uitvoeren. Bovendien is er nog veel winst te boeken voor er echt niets meer strakker kan. Tot die tijd ga ik eerst nog lekker door.

Kenneth: Wat wil je tenslotte zeggen tegen mensen die dezelfde uitdaging hebben, maar deze zien als een onoverkomelijke berg?

Nick: Begin met kleine doelen. Doe een maand je best om te sporten en af te vallen.wanneer je je daar aan houdt zorgen die eerste resultaten voor de push om door te gaan.

Foto’s Nick Krans

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie