“Kun je afvallen met GABA supplementen?”

GABA kan helpen bij afvallen door de eetlust te verminderen. Dit verlaagde hongergevoel kan het makkelijker maken om je dieet vol te houden. Dit artikel is het slotartikel in het dossier “Gaba”. De overige delen gingen over de geestelijke helderheid en de invloed van GABA op de hormoonhuishouding. Deze delen vind je hieronder.

Deel 1: Betere focus en minder stress door GABA

Deel 2: De invloed van GABA op testosteron

Deel 3: “Kun je afvallen met GABA supplementen?”

“Kun je afvallen met GABA?”

Een lezer stuurde mij laatste een lijst met veronderstelde fatburners met de vraag wat ik van deze diverse fatburners vond. Toevallig had ik net een artikel gewijd aan onderzoeken naar diverse, veronderstelde fatburners. GABA stond hier niet tussen omdat ik er nauwelijks iets over had gevonden met betrekking tot gewichtsverlies. Toch komt de naam GABA vaker naar boven wanneer het gaat over afvallen. Ik besloot er dan ook een apart artikel aan te wijden, maar moest daarvoor eerst twee delen besteden aan de achtergrond van GABA en de effecten waarom het in eerste plaats bekend staat (geestelijke helderheid en invloed op hormoonhuishouding). Nu dan eindelijk het artikel met het antwoord op de gestelde vraag die aanleiding was tot deze serie.

Kort gezegd: GABA is geen fatburner. Er zijn geen onderzoeken die hebben aangetoond (of weerlegd) dat GABA zorgt voor een snellere vetverbranding. Dat wil niet zeggen dat GABA niet kan helpen bij gewichtsverlies. Van GABA is namelijk wel aangetoond dat het de eetlust kan verminderen, vooral wanneer het hongergevoel wordt veroorzaakt door een voedingstekort zoals tijdens een dieet.

Meer eten door glutamaat, minder eten door GABA

(De behoefte aan) eten is een complex type gedrag dat wordt gereguleerd door diverse gebieden in de voorhersenen (“prosencephalon”) en hersenstam (“truncus cerebri”)(1). Deze brengen signalen over om de actie van eten te starten, vol te houden en te beeĂŻndigen (2,3,4). Vooral het laterale deel van de hypothalamus (en de neurotransmitters in deze) spelen een grote rol in de hoeveelheid voeding die we eten (5 t/m 9).

In deel I van de reeks over GABA ging ik in op het verschil tussen de neurotransmitters glutamaat (het “gaspedaal” voor de activiteit van de hersenen) en GABA (de “rem”). Glutamaat en GABA blijken beiden ook een rol te spelen in het bepalen van de eetlust.

In 1993 keken onderzoekers van de University of California wat er gebeurde als je rechtstreeks glutamaat spoot in de laterale hypothalamus van ratten die op dat moment al verzadigd waren (10,11). Binnen twee tot drie minuten na de injectie begonnen de ratten weer te eten. De hoeveelheid hing af van de dosering van de injectie  met glutamaat (positief verband) en de effecten hielden ongeveer een uur aan. 

Finally, analysis of meal and behavioral patterns produced by LH injection of glutamate (600 nmol) and KA (1.0 nmol) revealed that the elicited eating usually began 2-3 min postinjection and consisted of a single normal to large size meal. There were no other behavioral effects during this initial postinjection period and no effects on other oral behaviors, like drinking or gnawing, at any time. Collectively, these findings suggest that glutamate may act through several subtypes of its receptors on some LH neurons to elicit eating.

– B.G. Stanley, University of California

Omgekeerd bleek het toedienen van een antagonist van glutamaat (een stof die de actie van glutamaat remt) juist voor verminderde eetlust te zorgen (12). Ratten die 8 dagen lang, twee keer per dag een antagonist van glutamaat in de laterale hypothalamus kregen ingespoten, aten in die periode 65% minder en verloren 13 gram per dag. Hierbij is het goed om je te beseffen dat de gemiddelde, mannelijke rat van het gebruikte ras (Sprague Dawley) tussen de 450 en 520 gram weegt (13). Omgerekend zou dat voor iemand van 80 kilo een gewichtsverlies zijn van tussen de 2 en de 2,3 kilo per dag!

Als glutamaat dit effect kan hebben, is het niet vreemd dat GABA als rem op glutamaat een belangrijke rol speelt. Je zou dan ook verwachten dat GABA er juist voor zorgt dat je minder eet. Dit is dan ook reeds aangetoond in onderzoek uit 1975 en ’78 (14,15). Deze onderzoeken toonden niet alleen aan dat de grootste hoeveelheid GABA zich in het laterale deel van de hypothalamus bevond (15) Ă©n een dag-en-nachtritme volgde (14), maar ook dat dit ritme overeenkwam met voedingspatronen in ratten (16).

In 1977 injecteerden onderzoekers een antagonist van GABA in het laterale deel van de hypothalamus van ratten, een stof dus die de actie van GABA remt (17). Zoals je zou kunnen verwachten, gingen de ratten meer eten. Dit gebeurde overigens niet wanneer dit werd geĂŻnjecteerd in een ander deel van de hypothalamus zoals het “periventriculaire” deel, wat de specifieke locale actie in het laterale gedeelte bevestigt (18).

GABA zou vooral nachtelijke eetbuien en honger door een voedingstekort beperken  (1). Glutamaat-niveau’s stijgen aan het begin van een maaltijd (eerste 1/3 deel van de maaltijd) om je te laten eten, maar dalen vervolgens tot onder de basale waarden tegen het einde van de maaltijd. GABA stijgt ook vanaf het begin van de maaltijd, maar blijft doorstijgen en bereikt juist zijn piek in het laatste (1/3) gedeelte van de maaltijd (19). Simpel gesteld kan je zeggen dat glutamaat zorgt dat je begint met eten en GABA zorgt dat je ermee stopt.

GABA voor verminderde eetlust

Een belangrijke kanttekening hierbij is dat voor al de hier genoemde onderzoeken geen GABA is gebruikt. In plaats daarvan zijn agonisten en antagonisten van de glutamaat en GABA-receptoren gebruikt. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat het lichaam een versterkte (agonist) of juist verminderde (antagonist) reactie laat zien op de werking van glutamaat en GABA. Er is dus geen GABA zelf gebruikt om een versterkte werking van GABA aan te tonen, maar geneesmiddelen die dit effect bereiken.

Hoewel GABA in het lichaam een dergelijke functie heeft, betekent dat niet automatisch dat orale inname van GABA het effect versterkt. Het is dus niet aangetoond dat inname van GABA voor eenzelfde, eetlust verlagende, effect kan zorgen.

Conclusie

Minder honger hebben wanneer je een dieet volgt, maakt het natuurlijk makkelijker om het dieet vol te houden. Het is dus gewoon makkelijker om minder te eten. In dit opzicht kan GABA helpen met afvallen. Dit werkt echter heel anders dan fatburners zoals groene thee en cafeĂŻne die o.a. de verbranding na het eten van een maaltijd verhogen en zorgen dat je minder aankomt (of meer afvalt) van dezelfde hoeveelheid eten. Bovendien is het dus maar de vraag of je dit effect van GABA in het lichaam kan versterken door GABA in te nemen.

Referenties

 1. Turenius CI, Htut MM, Prodon DA, Ebersole PL, Ngo PT, Lara RN, Wilczynski JL, Stanley BG. GABA(A) receptors in the lateral hypothalamus as mediators of satiety and body weight regulation. Brain Res. 2009 Mar 25;1262:16-24. doi: 10.1016/j.brainres.2009.01.016. Epub 2009 Jan 21. PubMed PMID: 19401161.
 2. Beck, B., 2000. Neuropeptides and obesity. Nutrition 16, 916–923.22
 3. Berthoud, H.-R., 2002. Multiple neural systems controlling food intake and body weight. Neurosci. Biobehav. Rev. 26, 393
 4. Saper, C.B., Chou, T.C., Elmquist, J.K., 2002. The need to feed:homeostatic and hedonic control of eating. Neuron 36,199–211.
 5. de Lecea et al. 1998. The hypocretins: hypothalamus-specific peptides with neuroexcitatory activity. Proc. Natl. Acad. Sci. U. S. A. 95, 322–327.
 6. Gao, X.B., van den Pol, A.N., 2001. Melanin concentrating hormone depresses synaptic activity of glutamate and GABA neurons from rat lateral hypothalamus. J. Physiol. 533, 237–252.
 7. Meister, B., 2007. Neurotransmitters in key neurons of the hypothalamus that regulate feeding behavior and body weight. Physiol. Behav. 92, 263–271.
 8. Morgane, P.J., 1961. Distinct “feeding” and “hunger motivating” systems in the lateral hypothalamus of the rat. Science 133, 887–888.
 9. van den Pol, A.N., 2003. Weighing the role of hypothalamic feeding neurotransmitters. Neuron 40, 1059.
 10. Stanley, B.G., Ha, L.H., Spears, L.C., Dee II, M.G., 1993. Lateral hypothalamic injections of glutamate, kainic acid, D,L-alpha-amino-3-hydroxy-5-methyl-isoxazole propionic acid or N-methyl-D-aspartic acid rapidly elicit intense transient eating in rats. Brain Res. 613, 88–95
 11. Stanley, B.G., Willett III, V.L., Donias, H.W., Ha, L.H., Spears, L.C., 1993. The lateral hypothalamus: a primary site mediating excitatory amino acid-elicited eating. Brain Res. 630, 41–49.
 12. Stanley, B.G., Willett III, V.L., Donias, H.W., Dee II, M.G., Duva, M.A., 1996. Lateral hypothalamic NMDA receptors and glutamate as physiological mediators of eating and weight control. Am. J.Physiol. Regul. Integr. Comp. Physiol. 270, R443–449.
 13. http://www.albany.edu/mcnaylab/sd.html
 14. Cattabeni, F., Maggi, A., Monduzzi, M., De Angelis, L., Racagni, G., 1978. GABA: circadian fluctuations in rat hypothalamus. J. Neurochem. 31, 565–567.
 15. Kimura, H., Kuriyama, K., 1975. Distribution of gamma-aminobutyric acid (GABA) in the rat hypothalamus: functional correlates of GABA with activities of appetite
  controlling mechanisms. J. Neurochem. 24, 903–907.
 16. Baker, R.A., 1953. Aperiodic feeding behavior in the albino rat. J. Comp. Physiol. Psychol. 46, 422–426.
 17. Kelly, J., Alheid, G.F., Newberg, A., Grossman, S.P., 1977. GABA stimulation and blockade in the hypothalamus and midbrain: effects on feeding and locomotor activity. Pharmacol. Biochem. Behav. 7, 537–541
 18. Stratford and Kelley, 1999. T.R. Stratford, A.E. Kelley Evidence of a functional relationship between the nucleus accumbens shell and lateral hypothalamus subserving the control of feeding behavior J. Neurosci., 19 (1999), pp. 11040–11048
 19. Rada et al., 2003 P. Rada, A. Mendialdua, L. Hernandez, B.G. Hoebel Extracellular glutamate increases in the lateral hypothalamus during meal initiation, and GABA peaks during satiation: microdialysis measurements every 30 s. Behav. Neurosci., 117 (2003), pp. 222–227

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie