Shake fakers: De Kwakzalver

“Dr.” Leonard Coldwell beweert een dieet ontwikkeld te hebben dat kankerpatiënten binnen weken van iedere vorm van kanker zou kunnen genezen. Bij deze is de kwakzalver Coldwell dan ook genomineerd voor de Shake Faker Award.

“Kwakzalver”

Eigenlijk was de titel van dit artikel “De kanker klootzak”. Maar na enig overleg op de redactie hebben we toch maar voor een andere titel gekozen. Voor alle duidelijkheid; ik heb een grondige hekel aan de neiging van sommigen, jongeren in het bijzonder, om ‘kanker’ als stopwoordje te gebruiken. Je hoeft waarschijnlijk geen naaste aan kanker kwijtgeraakt te zijn om je hierin te herkennen. In dit geval echter was de term letterlijk bedoeld. Als je door foutieve adviezen de kans vergroot dat mensen komen te overlijden aan kanker dan ben je wat mij betreft een klootzak.

Toen ik een tijdje geleden schreef over de Shake Faker Awards had ik hiervoor vooral mensen in gedachte die foutieve informatie over fitness en voeding verschaffen. Shake fakers, mensen waarbij de boodschap zelf totaal ondergeschikt is aan de verpakking. Het geval “dr.” Coldwell gaat een marathon aan stappen verder en verdient dan ook een nieuwe categorie: ‘Levensbedreigende kwakzalvers’.

De beweringen van Coldwell zijn een gevalletje Millekamp waiting to happen. Jomanda is er niets bij.

NUcheckt

In een goed onderbouwd artikel haalt Nu.nl de stellingen van Coldwell onderuit. Niet onterecht om hier aandacht aan te wijden; één van de video’s waarin hij uitlegt hoe hij mensen geneest van kanker is al meer dan 4,7 miljoen keer bekeken op Youtube. De video’s gaan rond op social media en vlogs en blogs over alternatieve geneeswijze.
Een tijdje geleden beschreef ik hoe supplementen leveranciers misbruik maken van de verlangens van mensen naar een bepaald fysiek. Dat is natuurlijk niets vergeleken met de wanhoop wanneer je leven bedreigd wordt door een ziekte.
Coldwell zou zijn gave al op jonge leeftijd ontdekt hebben toen hij zijn moeder zou hebben genezen van terminale leverkanker. Hij beweert sindsdien meer dan 35.000 kankerpatiënten succesvol behandeld te hebben. Oh ja, hij verdient natuurlijk aan de verkoop van boeken en dvd’s.
Nu.nl gaat keurig en zakelijk in op de claims terwijl ieder (nuchter en objectief) persoon natuurlijk het hoge bullshit gehalte in dergelijke beweringen direct herkent.

Kankerdieet

Volgens Coldwell zou dieet de belangrijkste rol spelen. Vooral een dieet dat de zuurgraad van het lichaam kan veranderen zou van belang zijn omdat kankercellen alleen in een zure omgeving zouden kunnen groeien.

Daarnaast zouden vitamine C injecties de groei van tumoren kunnen stoppen. Een hoog cholesterolgehalte zou bovendien de kans op kanker verkleinen volgens Coldwell.

Allemaal beweringen die Nu.nl ontkracht door te verwijzen naar diverse onderzoeken. Niet geheel vreemd ook. Overtollige hoeveelheden vitamine C worden door het lichaam uitgescheiden en het lichaam houdt zelf de zuurgraad in balans waardoor deze niet zo makkelijk te beïnvloeden is.

Ook de talloze onderzoeken naar de gevolgen van een hoog of laag cholesterolgehalte hebben nooit uitgewezen dat deze een verband hebben met de kans op kanker of de kans op genezing. Wel zullen de meeste de wenkbrauwen gefronst hebben bij het advies voor een hoog cholesterolgehalte in verband met het bekende risico op hart- en vaatziekten.

Geen waardeoordeel

Zoals gezegd, blijft Nu.nl zakelijk en geeft slechts een feitelijk beoordeling. Netjes, ik kan dat niet. Een waardeoordeel ontbrak wat mij struikelend over de bank naar mijn laptop liet rennen om Coldwell er eens snoeihard van langs te geven.

Als het om de acceptatie van onzin over training, voeding en supplementen gaat dan leg ik graag een groot deel van de schuld bij de consument die niet de moeite neemt zich goed te informeren. Als je nog gevoelig bent voor Tell-Sell uitingen zoals die van Max-Robullshit en geen enkele moeite doet een kritische beoordeling te maken dan kan ik het eerlijk gezegd niet heel erg vinden als je genaaid wordt. Op dezelfde wijze kan ik me nog steeds erg opwinden over mediums en andere ‘paranormaal begaafden’ die succes genieten met algemeen geaccepteerde oplichting. Maar ja, als jij wilt denken dat je met je dode oma kunt praten, kan ik het een ander niet kwalijk nemen als hij of zij daar misbruik van maakt. Sommigen zijn nu eenmaal bereid alles te geloven.

Wanneer je terminaal ziek bent, is de noodzaak tot verstandige afwegingen natuurlijk alleen maar groter. Ik kan me er echter een voorstelling bij maken dat je dan als het ware verminderd toerekeningsvatbaar bent. Niemand kan van tevoren weten wat de mentale impact van (de diagnose) van een terminal ziekte is. Belangrijker nog, er is een groot verschil tussen nutteloze supplementen of informatie te verkopen enerzijds en valse hoop op genezing van een terminale ziekte te bieden anderzijds. In het ene geval zie je niets veranderen aan het vet dat je wasbordje bedekt, in het andere geval kan je meer kwijtraken dan je lief is.

“Dr.” Coldwell zou overigens alleen opgeleid zijn in de psychologie wat blijkt uit een diploma behaald aan een instituut dat volgens Nu.nl is gesloten omdat het diploma’s zou verkopen. In de rechtszaak naar aanleiding van de dood van Sylvia Millecam adviseerde de rechter Jomanda: “Schoenmaker blijf bij je leest”[1]. Als medium zou Jomanda zich niet bezig moeten houden moet geneeskunde. Door dit wel te doen, was Jomanda volgens de rechter “ernstig tekort geschoten in de zorgvuldigheid die zij in acht had moeten nemen”. “Zorgvuldigheid als wat?” vroeg ik me destijds nog af. Als medium? Als Coldwell al psycholoog is, kan hem in ieder geval hetzelfde advies gegeven worden.

Laat oncologie aan de oncologen.

Het gaat me te ver om te zeggen dat ik mensen als Coldwell een speciaal plekje in de hel toewens, maar een midweekje vagevuur als interventie zou ik niet verkeerd vinden.

Referenties

  1. uitspraken.rechtspraak.nl/#ljn/BI7445
  2. www.nu.nl/nucheckt/4796310/nucheckt-kan-speciaal-dieet-kanker-binnen-weken-genezen.html

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is gediplomeerd fitness trainer en hoofdredacteur van FITsociety. Hij schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie